Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… “Regrupările de pe culoarul stângii vor complica situația guvernului Or­ban”

– În chiar seara de dinaintea demiterii sale în Par­lament, Guvernul Orban a aprobat un lung șir de ordonanțe de urgență, unele dintre ele mult discutate. Cum vedeți acest mod de a opera al Guvernului PNL? Naște el un precedent periculos în contextul unor vii­toare guvernări toxice sau e singurul mod de a schim­ba rapid “stricăciunile” guvernărilor PSD-iste?

– Precedentul periculos a fost deja creat în timpul guvernărilor PSD, criticate pe drept pentru abuz de or­do­nanțe de urgență. Ne amintim chiar că, proaspăt in­vestit premier, Ludovic Orban justifica refuzul de a adopta unele reforme prin OUG prin dorința de a nu pro­ceda la fel ca psd-iștii. Cu toate acestea, deși gu­ver­nul Orban nu poate justifica urgența deciziei sale, elu­darea dezbaterii publice și slaba pregătire a docu­men­te­lor, el acționează într-o situație mult mai grea decât cea în care opera PSD, care controla majoritatea parla­men­tară și își permitea în același timp să sfideze Parla­mentul adoptând OUG, atunci când voia să acționeze rapid. Potrivit surselor politice, premierul Orban s-a gră­bit să adopte cele 25 de OUG în momentul în care și-a dat seama că moțiunea de cenzură va trece, contrar așteptărilor sale, și că, în calitate de guvern interimar, echipa sa nu va mai putea adopta ordonanțe de urgență. A fost prețul plătit pentru asumarea răspunderii guver­nului PNL, pentru alegerea primarilor în două tururi, demers ce amenința interesele PSD și ale UDMR. Cele do­uă formațiuni și-au unit forțele pentru a bloca o re­for­mă necesară, cu prețul destabilizării politice a țării. Deși imperfecte, ordonanțele de urgență ale guvernului vi­zau o serie de reforme. Ele riscă acum să fie inva­li­date de CCR, pentru că Avocatul Poporului, provenit din ALDE, a anunțat că le va contesta. Oricum, ma­jo­ritatea toxică din Parlament, adică PSD-ALDE-UDMR, a început respingerea pe bandă rulantă a ordo­nan­țelor emise de guvern. Așadar, deși considerentele prag­matice nu justifică încălcarea principiilor trans­parenței și ale bunelor practici de guvernare, nu putem să nu vedem că, atâta vreme cât controlează Parla­men­tul, PSD va bloca orice reformă care-i lezează intere­sele. În concluzie, nu numai că alegerile anticipate sunt vitale pentru realizarea reformelor, ci, mai ales, la scru­tinul viitor, indiferent când se va ține, votul trebuie să fie masiv anti-PSD, ca să încheiem odată această lungă și păguboasă tranziție. Abia atunci vom putea evalua corect modul de guvernare al PNL.

– Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, și primarul Capitalei, Gabriela Firea, au participat la Convenția Națională a Pro România, lăudându-l, în alocuțiunile lor, pe Victor Ponta. Vedeți posibilă o re­grupare a stângii din România? Ce efecte ar putea avea, pe termen scurt, până la alegerile din acest an, acest mesaj de împăcare între PSD și Pro România?

– Posibilitatea regrupării psd-iștilor există, deși încă nu știm cum se va finaliza. Deja au apărut unele reacții negative în PSD la invitația adresată de Marcel Ciolacu celor din Pro România să se întoarcă “acasă”, ceea ce sugerează că și deschiderea față de Pro România afișată de domnul Ciolacu și de Gabriela Firea este motivată de lupta pentru putere din partid, în perspectiva con­gre­sului care va alege noua conducere a PSD. Pentru Mar­cel Ciolacu, miza acestui congres este consolidarea pro­priei puteri, ceea ce implică eliminarea sau slăbirea ta­berei adepților lui Liviu Dragnea. Un acord cu Pro Ro­mânia, sub forma unei fuziuni sau a unei alianțe po­litice, îl întărește, și slăbește tabăra Dragnea. Nu este lim­­pede însă dacă Victor Ponta va fi dispus să renunțe la poziția de lider de partid și nici câți membri Pro Ro­mânia sunt dispuși să revină în PSD, indiferent ce va decide actualul lider al formațiunii lor. Oricum, pe ter­men scurt, Pro România se va profila probabil în Parla­ment mai degrabă ca aliat al PSD, mai concret al lui Marcel Ciolacu, cum a fost și la votul recentei moțiuni de cenzură. Alături de PNL și-ar pierde complet iden­ti­tatea de stânga, fie ea și declarativă. Aceste regrupări pe culoarul stângii vor complica situația guvernului Or­ban – interimar sau permanent – pentru că vor îngreuna considerabil negocierea legislației propuse de executiv. Este de remarcat, totodată, că, dacă stânga își pune problema unei regrupări și strânge rândurile în vederea alegerilor, dreapta este tot mai dezbinată, cu un PNL care pare mai preocupat să izoleze și să anihileze USR decât să combată PSD, căci îl vedem pe Ludovic Orban negociind mai degrabă cu PSD și cu UDMR, care au votat împotriva guvernului PNL, decât cu Dan Barna, care se plânge că liberalii nu și-au respectat pro­misiu­nile făcute la investire. Dar așa a fost mereu în ultimii 30 de ani: psd-iștii au știut să se regrupeze ca să-și apere interesele, în timp ce partidele din opoziție nu au reușit niciodată să facă o alianță durabilă. Din păcate, istoria pare decisă să se repete și în 2020.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian