Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ce-mi place mie din modelul polonez

Polonia este printre puținele țări din Comunitatea Europeană în care credința creștină, tradiția, dragostea de țară și unitatea națională reprezintă o constantă istorică, din fericire nepervertită de alunecările autocrate ale guvernului, care vrea să pună botniță pe justiție și pe presă. Dar deși există o relație încordată cu Comunitatea Europeană, Polonia nu-și dorește un exit, asemenea An­gliei. Ea vrea cu tărie să rămână în Europa Uni­tă, de la care a absorbit fonduri de dezvoltare uriașe, și în al cărei elitism intelectual se recunoaște total. Re­ve­nind la patriotismul de tip polonez, el are o concretețe demnă de luat ca model. Iată câteva exemple, pe care le-aș dori deopotrivă românești.

– Supermarketurile sunt pline cu produse poloneze, cumpărate de localnici, chiar dacă, uneori, sunt mai scumpe decât produsele străine.

– Polonia este cel mai mare producător de mere din UE, chiar dacă merele lor nu se compară cu ionatanele românești, iar dacă se întâmplă ca un mare importator să renunțe la merele poloneze, cum a fost cazul Rusiei, atunci ele sunt cumpărate de polonezi, activați, în masă, într-o solidaritate națională exemplară. Și la nivel eco­nomic există un bun exemplu: firmele poloneze alimen­tare, de materiale de construcții și de textile sunt spriji­nite de stat. Multe își duc activitatea și în România, cu mult succes, dar dacă vei căuta vreo firmă românească în Polonia, ori vreun produs românesc în magazinele acestei țări, nu vei găsi nimic.

– Catolicismul polonez, cel care l-a dăruit Crești­nă­tății pe unul dintre cei mai mari papi din istorie, Sfântul Ioan Paul al II-lea, își face simțită puterea și prezența în fiecare familie. Pretutindeni, găsești o inscripție care sună simplu și convingător: “Patrie Binecuvântată”. Cruci din lemn se găsesc la fiecare casă, pentru a-i aver­tiza pe turiști că vizitează o familie creștină. Cimitirele sunt îngrijite, mormintele au candele și flori la sărbători. Bi­sericile sunt pline în fiecare duminică, tradițiile crești­ne sunt respectate cu sfințenie.

– În Polonia există un respect general față de istorie, nu există istorici ca Lucian Boia, premiați de Budapesta pentru modul în care își batjocoresc istoria națională.

– Patriotismul polonez se manifestă și în faptul că cei plecați la muncă în Europa se întorc acasă în clipa când au viața materială asigurată.

– Fondurile europene sunt distribuite egal în proiecte eco­nomice, istorice, culturale, de sănătate, de învă­ță­mânt, de arhitectură. Varșovia este singura capitală est-eu­ropeană în care a fost înființată o Facultate de Fon­duri Europene!

– 2020 este primul an în care o țară membră a UE, Po­lonia, aprobă un buget FĂRĂ DEFICIT! În timp ce Bucureștiul va depăși 4%, Varșovia se va bucura de un ZERO incredibil, la capitolul deficit financiar. Adică nu va avea cheltuieli mai mari decât veniturile! Așa cum a fost în timpul crizei din 2008-2009, când singura țară eu­ropeană care a avut creștere economică a fost Polonia. Acum, când România se pregătește, și ea, de reforme, sper din suflet că nu va trece mult timp până să pot spu­­ne aceleași lucruri lăudabile despre țara mea.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian