Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru S.T. – București, F AS nr. 1353 – „Am fost diagnosticată cu dermatită periorală”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

Stimată doamnă, într-adevăr, ceea ce descrieți seamănă cu dermatita periorală. Ea este o tulburare strict cutanată, consti­tuită din papule eritematoase și pustule (coșuri roșii cu sau fără puroi), care se localizează în jurul gurii, în principal, iar ocazional, în șanțul nazolabial, în jurul ochilor și pe frunte. În rare cazuri, la adolescente, pot apărea leziuni în zona genitală. Ele produc usturimi sau mâncărime.

Din păcate, tratamentul dvs. cu Advantan, un corticosteroid topic, este considerat cel mai im­portant factor în producerea dermatitei periorale. De asemenea, Aerius, un antihistaminic, nu prea are rol în tratamentul bolii dvs., fiind destinat afecțiunilor alergice.

Alți factori care pot contri­bui la apariția bolii includ: folosirea spray-urilor nazale și inhalatorilor cu steroizi • paste de dinți cu fluor • unele tipuri de cosmetice, în special dacă se combină mai multe în ace­lași timp • expunere la razele ultraviolete, căldură și vânt • administrarea de contra­cep­tive orale.

Tulburarea este limitată la ni­velul cutanat, fără com­plicații sistemice. Naturist vorbind, der­ma­tita periorală ar putea fi un exces energetic de căldură la ni­velul intesti­nelor și al stomacului, cu ma­nifestări la nivel cutanat.

Din punct de vedere naturist, vă recomand:

* Evitați să vă fardați pe cât posibil, pentru a nu agrava sau declanșa leziuni.

* Opriți orice tratament steroidian local.

* Încetați fumatul.

* Consumați alcool doar în cantități mici.

* Starea psihică este un factor important, ceea ce impune gestionarea mai bună a stresului.

* Este bine să faceți mișcare regulat, fiindcă dă tonus bun întregului corp.

* Dieta să fie mai săracă în zahăr și în alimente foarte procesate, care pot fi motorul inflamației în corp. Lintea, fasolea, cerealele sunt surse bune de zinc, iar orezul, ovăzul, ouăle conțin seleniu. Fiind din surse organice, sunt de folos pentru ameliorarea bolii.

* Plante medicinale – Mușețelul este un antiinflamator și antiinfecțios bun, care poate fi aplicat pe zona afectată. Uleiul de arbore de ceai (Melaleuca) se folosește local. (Atenție, consumat oral, poate fi toxic!) Gelul de Aloe vera, aplicat local, este un excelent remediu.

* Legume – ceapa roșie mărunțită și aplicată ca pastă accelerează maturizarea și eliminarea leziu­nilor, ovăzul macinat și făcut pastă calmează leziunile, iar foaia de varză verde, proaspătă și ușor zdrobită poate calma eritemul.

* Homeopatia este un tratament excelent. Am prezentat în cadrul unui for internațional efectul ei în cazul bolilor legate de epidermă. Hepar sul­phuris, Ignația, Silicea sunt tratamente bune pentru afecțiunea dvs., dar pentru cele mai bune rezultate, e necesar un tratament individualizat.

Dermatita periorală poate fi confundată cu alte boli, inclusiv cu forma cutanată de tuber­culoză sau alte boli autoimune, ceea ce impune vizita urgentă la medic.

Vă urez succes!

Dr. biolog VIORICA VINTILĂ – tel. 0744/487.659, e-mail: [email protected]

„Am candidoză vaginală și rană pe col” (Răspuns pentru S.T. – Deva, F. AS nr. 1396))

Candida este o ciupercă ce face parte din familia drojdiilor și există, în mod normal, în tractul gastrointestinal și în va­gin, împreună cu alte ciuperci și bacterii folositoare din flora intes­tinală și vaginală, aflate într-un echilibru bine stabilit. În mo­men­tul în care acest echilibru se înclină în favoarea candidei, apare și boala numită „candidoză”. Cauzele care duc la acest dezechilibru sunt: consumul pe termen lung al antibioticelor, care distrug flora bună, și o alimentație nesănătoasă, care duce la constipație sau diaree. În ambele cazuri ciuperca se înmulțește necontrolat și produce simptomele cunoscute de pacienții cu această boală. Pentru vindecare, eu re­co­mand, în primul rând, îndepărtarea cauzelor.

* Alimente interzise: zahăr, sucuri carboga­zoase, pâine albă, pizza, vin, bere, ciuperci, brânză, soia, smântână, lapte bătut, oțet, muștar, cafea, sosuri picante.

* Obligatoriu: 2 căței de usturoi, de 2-3 ori/zi și iaurt simplu, fără fructe.

* Trei căni de ceai GINOSEPT pe zi, produs de Fares.

* Dimineața, odată cu prima cană de ceai, se vor lua 2 capsule (doză unică) de Acidofilus Activ și Vitamax.

„Nu pot scăpa de infecție urinară cu Enterococcus spp.” (Răspuns pentru SILVIA, F. AS nr. 1361)

Enterococcus faecalis, împreună cu Klebsiella, Peptococcus, entero­bacter spp, Staphylococcus aureus și alte 1500 de bacterii (numite bac­terii bune), alcătuiesc flora intesti­nală. Totalitatea speciilor florei in­testinale din intestinul subțire și intestinul gros, de­numită microbiotă, are rol în nutriția organis­mului, crește capacitatea de absorbție a intestinului pentru substanțele nutritive (vit. D, Ca, Fe etc.) și produce vitamina K, vitaminele complexului B. Are rol în apărarea imună, ajutând la sinteza de imuno­globu­line. Ne apără împotriva virusurilor și bacte­riilor patogene, care pot fi introduse în organism prin alimentație, respirație etc. O floră bacteriană sănă­toasă scade riscul cancerului de colon.

Perturbarea echilibrului bacteriilor din flora intestinală duce la boli inflamatorii (în această categorie intră și cancerul de colon, rectal și gastric) și boli autoimune. Cauzele acestor perturbări sunt: consumul pe perioade lungi și „după ure­che” de antibiotice, stresul, paraziții, depresiile, zahărul, coloranții etc. Con­sumul antibioticelor, chiar da­că sunt recomandate de medic, fără să aibă la bază analize de labo­ra­tor, cu antibio­gra­me, tot haotic și „după ure­che” poate fi conside­rat. Noi trebuie să avem grijă de aceste bacterii intestinale bune printr-o alimentație să­nătoasă, folosind așa-zisele alimente pro­biotice: iaurt cu culturi bacte­riene selectate, chefir, brân­zeturi fermentate, borș, zer, brânză tofu, murături în saramură, must de vin, pâine făcută cu maia, legume crude, rădă­cinoase, cereale inte­grale, fructe proaspete, ustu­roi, ceapă, praz. Refe­ritor la Enterococcus spp., acesta provine dintr-o spe­cie de Enterococcus faeca­lis, rezistentă la anti­bio­tice. Bacteria ajunge în trac­tul urinar și vaginal prin migrarea pe suprafața ume­dă a pielii și mu­coaselor vaginale și uretrale. Terapia cu antibiotice nu face altceva decât să mărească numărul bacte­riilor spp., care sunt pa­togene.

În scrisoarea către noi nu ați specificat porțiu­nea de aparat urinar afectat. Aveți numai o cistită provocată de această bacterie, sau sunt afectați și rinichii (pielonefrită)? Și într-un caz, și în celălalt, sin­gura salvare dovedită este vaccinul StroVac, produs de Strathumann GmbHCo.KG și se găsește numai în Germania. Eliberarea se face numai pe ba­ză de rețetă emisă de doctorul urolog, în ori­gi­nal. (http://shop.apothek.com/arzneimittel/ 4116202/strovac.htm)

Ulterior, pentru a menține apărarea organis­mului împotriva recidivei infecției tractului urinar, este prescris Booster-Strovac.

Utilizarea vaccinului este contraindicată în cazul infecțiilor în stadiu acut, tuberculoză activă, patologia sistemului cardiovascular, insuficiență renală severă, boli oncologice, tulburări autoimu­ne, intoleranță la ingredientele medicamentului. Vaccinarea este recomandată în cazuri cronice de: cistită, uretrită, pielonefrită, bacterie cu etiologie necunoscută.

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Am fost diagnosticat cu rinofaringită cronică purulentă” (Răspuns pentru MIHAI B. – Galați, F. AS nr. 1361)

D-le Mihai, în situația dvs. sunt interzise fuma­tul și expunerea la frig. Apoi, dimineața, puneți la fiert 2-3 bucăți de ghimbir (rădăcină rasă) împreună cu 3 căni de apă. Se lasă să fiarbă 1-2 minute, se lasă să se răceas­că, se adaugă coaja unei lămâi spălată cu peria, după circa 10 minute se strecoară, şi în compoziţia strecu­rată şi răcită se adaugă zeama de la lămâia decojită şi miere de albine, după gust. Se bea circa 1/3 din canti­tate dimi­neața, restul îl beți la prânz și seara câte 1/3. Un regim alimentar ovo-lacto-vegetarian vă va fi de mare folos. Carnea de porc și deri­vatele ei trebuie să uitați că există. Dacă peste zi vi se mai înfundă nasul, faceți câteva flotări (câte vă permit puterile) sprijinindu-vă de un scaun sau de fotoliu, nu neapărat pe podea; acest exercițiu fizic vă va desfunda instantaneu nasul și vă va întări și muscu­latura. Dacă această terapie simplă nu vă ajută, sunați-mă zilnic, între orele 16-22, și vă voi trimite prin poștă un tratament adecvat, conceput de mine, pe bază de Propolis.

„Caut un remediu pentru amigdalită linguală hipertrofică” (Răspuns pentru ADINA – Turnu Severin, F. AS 1361)

Amigdalita dvs. poate fi întreținută de substanțe iritante, cum ar fi: fumul de țigară, al­coolul, bău­turile/alimentele prea fier­binți, prea reci sau prea condimen­tate. Dacă toate aceste cauze nu există sau au fost eliminate, rămâne în cauză o imunitate slabă a organis­mului, ce se poate corija printr-o alimen­tație preponderent vegeta­ria­nă, cu multe legume și fructe proas­pete, care nu trebuie să lip­sească de la niciuna din cele 2-3 mese de peste zi. Acest stil de ali­men­tație trebuie acompaniat de Tinc­tură de Propolis 40%, ce tre­buie ad­ministrată de două ori pe zi, dimi­neața și seara (înainte de cul­care), câte 30 de picături puse în puțină miere de albine, zahăr sau pe o bucățică de biscuit sau pâine. Tinc­tura de propolis de pe piață fiind mai di­luată, veți lua 40 de picături odată (cca 1/2 lin­guriță). Acest tratament îl faceți timp de 30 de zile, după care continuați cu 30 picături o dată pe zi, seara, la culcare, în tot sezonul rece sau la nevoie. Dacă nici această cură cu tinctură de propolis nu vă curmă suferința, sunați-mă zilnic, între orele 16-22 și vă voi propune un tratament mai incisiv.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian