Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Stare de urgență în România pentru combaterea COVID-19. Ce spune decretul semnat de Președintele Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 16 martie, decretul privind instituirea stării de urgență pentru 30 de zile în contextul luptei pentru combaterea răspândirii COVID-19. Președintele spune că decretul conține măsuri absolut necesare, care urmează să intre în vigoare imediat.

„Ne aflăm într-o situație cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă. Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri și înțelegem cu toții că severitatea lor este pe măsura gravității perioadei pe care o traversăm. Pandemia cauzată de răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale, care au dovedit că au efecte pozitive în țările grav afectate de evoluția virusului. Aceste măsuri vizează sănătatea publică, domenii sociale și economice, dar vizează, deopotrivă, și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale”.

Școli închise și, la nevoie, prețuri plafonate

„Școlile vor fi închise, iar activitatea din învățământul preuniversitar și universitar se suspendă pe periada în care starea de urgență este în vigoare”, a spus președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, „dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la alimente de strictă necesitate, medicamente și energie electrică, termică, gaze, alimentarea cu apă, salubritate și carburanți, în limita prețului mediu din ultimele 3 luni. De asemenea, serviciile meicale pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate!”.

Pentru persoanele izolate la domiciliu ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19 vor fi stabilite măsuri de sprijinire, care vor fi puse în aplicare de autoritățile administrației publice locale. „Angajatorii și angajații afectați vor fi sprijiniți prin derogări de la prevederile legale în vigoare. Angajații și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau chiar oprită total sau parțial pe perioada stării de urgență prin decizii ale autorităților publice vor beneficia de protecție socială”.

Măsuri importante în domeniul sanitar

Un capitol extins al decretului privind instituirea stării de urgență se referă la măsurile în domeniul sanitar. „Am dispus ca în structurile Ministerului Afacerilor Interne, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărute. Am dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătății pentru achiziționarea de materiale, echipamente și medicamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziție directă. Am simplificat, de asemenea, proceduri de decontare și alocare a banilor, astfel încât în domeniul sanitar să se poată realiza rapid toate operațiunile necesare”, a spus președintele României”.

Apelul președintelui

Klaus Iohannis a făcut apel la români să asculte mesajele oficialilor, să respecte cu strictețe regulile, să evite aglomerările și să limiteze, cât se poate de mult, orice deplasare. „Aveți mai mult decât oricând grijă de cei apropiați, în special de cei vârstnici și vulnerabili. Oricât de greu ar părea, păstrați distanța socială”.

Instituirea stării de urgență permite autorităților responsabile să adopte gradual sau imediat, măsuri precum închiderea punctelor de trecere a frontierei de stat, închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi și alte locuri publice. De asemenea, poate fi interzisă, atunci când se impune, circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială sau aeriană pe diferite rute și a metroului.

Textul integral al decretului privind instituirea stării de urgență poate fi citit AICI.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian