Nessie, un țipar uriaș?

Monstrul din Loch Ness, vedeta amatorilor de senzațional, „a apărut” pentru prima dată într-o legendă datând din secolul al VI-lea: călugărul irlandez Columba, devenit mai târziu unul dintre sfinţii catolici, l-ar fi oprit pe Nessie, cu o rugăciune, tocmai când voia să atace un om care înota în lac. Legenda despre această creatură uriaşă, care trăiește într-unul dintre cele mai mari lacuri din Marea Britanie (Loch Ness conţine peste 7 miliarde de metri cubi de apă dulce), s-a tot transmis până în anii 1930, când un ziar scoţian a publicat un articol în care se relata că Nessie fusese văzut din nou. După câţiva ani, un alt ziar, de data aceasta londonez, a publicat o fotografie între timp devenită celebră, care l-ar fi reprezentat chiar pe monstrul din lac. Deși s-a demonstrat foarte repede că „dovada” fotografică a fost doar o farsă, legenda lui Nessie n-a dispărut. În 2003, conform unei ştiri BBC News, o echipă de cercetători a realizat o verificare a lacului cu un sonar de ultimă generaţie, dar n-a reuşit să-l găsească pe monstru – o veste bună pentru locuitorii din satul Drumnadrochit, aflat pe malul lacului, care au dezvoltat o adevărată industrie turistică bazată pe legenda lui Nessie. Oamenii vin în număr mare la Loch Ness, mai ales în perioada verii, sperând să-l surprindă pe monstru şi să demonstreze că el există. Iar pretinsele întâlniri cu Nessie nu sunt deloc puţine. Recent, două persoane au susţinut că l-ar fi văzut pe monstru în apropierea castelului Urquhart, o construcţie străveche care încă mai străjuieşte malul lacului Loch Ness. Auzind ştirea, o echipă de cercetători condusă de geneticianul Neil Gemmell, de la „Otago University”, au mers şi au prelevat mostre din apa lacului, exact din zona unde se pretindea că Nessie tocmai ar fi fost văzut. Vreme de două săptămâni, echipa de la „Otago University” a mai prelevat încă 248 de mostre de apă din alte zone ale lacului, atât de la suprafaţă, cât şi de la adâncime. Mostrele au fost analizate cu mare atenţie, materialul genetic conţinut în ele fiind multiplicat, astfel încât să se releve diferitele specii de plante şi de animale care se găsesc în Loch Ness. Practic, Gemmell şi colaboratorii lui au realizat o hartă ADN a florei şi a faunei care trăieşte în Loch Ness sau interacţionează cu el.
După un an de studiu, Gemmell a declarat pentru „Live Science”: „Nu am găsit nicio reptilă gigantică în Loch Ness. În schimb, în apele lacului trăiesc foarte mulți țipari. S-ar putea ca „monştrii” pe care localnicii şi turiştii îi văd din când în când să fie nişte ţipari supradimensionaţi. Să existe oare ţipari gigantici? Chiar nu ştiu. Alunecarea lor pe apă poate semăna cu aceea a unei reptile”.
Mielul cu chip de om
„Adoraţia Mielului Mistic” este o capodoperă de secol XV, pictată de fraţii Jan şi Hubert van Eyck. Ea împodobeşte panoul central al altarului Catedralei Sfântului Bavo, din Gent (Belgia). Mielul, personajul principal al seriei de 12 panouri ale altarului, îl simbolizează pe Iisus Hristos. El poartă pe trup o rană similară celei pe care Mântuitorul a primit-o în timpul crucificării, iar sângele i se scurge într-un pocal. Scena este urmărită de o mulţime de îngeri, a căror expresie este una de adoraţie, de unde și titlul lucrării. Cel mai important este însă chipul Mielului, a cărui reprezentare nu este cea originală.
Începând din 2016, o echipă a „Royal Institute for Cultural Heritage”, condusă de Hélène Dubois, a început să restaureze capodopera, care pălise din cauza trecerii timpului. Se ştia deja că la un moment dat, în jurul anului 1550, „Adoraţia Mielului Mistic” mai trecuse printr-un proces major de restaurare, realizat de doi pictori rămaşi anonimi. Surpriza de proporţii a fost că, înlăturând straturile de culoare de la 1550, restauratorii moderni au constatat că pictorii anonimi schimbaseră aproape complet chipul Mielului. Fraţii van Eyck îl pictaseră cu o expresie extrem de umană: ochii erau poziţionaţi în partea frontală a feţei, nu pe lateral, ca la un miel autentic, privirea, de o profunzime aparte, era aţintită direct spre privitor, iar gura aducea mai curând cu aceea a unui om. De asemenea, urechile erau „modelate” mai jos decât acelea ale unui animal, ele ocupând, practic, locul pavilioanelor umane. Impresia pe care chipul Mielului original o creează este, într-adevăr, foarte tulburătoare. Dar iată ce a declarat Hélène Dubois pentru publicaţia „The Art Newspaper”: „Descoperirea aceasta a şocat pe toată lumea – pe noi (restauratorii), pe reprezentanţii Bisericii, pe savanţii din domeniul artelor, pe membrii comitetului internaţional care supervizează acest proiect. Când am văzut Mielul pentru întâia dată, aşa cum a fost el pictat de fraţii van Eyck, mi s-a tăiat respiraţia. Este, cu-adevărat, de o frumuseţe și o stranietate uimitoare”. Începând de luna trecută, panoul cu „Adoraţia Mielului Mistic” şi-a reluat locul în partea centrală a altarului Catedralei Sfântului Bavo, unde capodopera lui Jan şi Hubert van Eyck poate fi din nou admirată, în forma sa originală.
Vulcani de gheață pe plajă

În a doua jumătate a lunii februarie, un angajat al Serviciului Naţional de Meteorologie din Statele Unite ale Americii, filiala Grand Rapids, a descoperit pe plaja Oval, de pe malul estic al Lacului Michigan, mai mulţi „vulcani de gheaţă”. Aceste formaţiuni, extrem de rare, au bântuit imaginaţia înspăimântată a oamenilor vreme de milenii, din cauza aspectului lor „nepământesc” şi a şuierăturilor terifiante pe care le emit. În realitate, conurile albe, cresc „pe marginea lacurilor, acolo unde se formează straturi de gheaţă, iar apa izbucneşte la suprafaţă prin crăpături”, a explicat Tom Niziol, contributor pe blogul „Weather Underground’s Cathegory 6”. Apa se frământă sub stratul de gheaţă şi acumulează suficientă energie astfel încât să erupă, în coloane, la suprafaţă. Dacă aerul de deasupra este suficient de rece, particulele de apă expulzate îngheaţă instantaneu şi se depun pe solul din preajma crăpăturilor, astfel că, în timp, prin acumulare, ele determină apariţia „vulcanilor de gheaţă”. Niziol avertizează însă că „aceste formaţiuni pot să fie foarte periculoase, întrucât sunt goale pe dinăuntru şi cresc peste crăpături în gheaţă, deci nu e o idee bună să te aventurezi într-o ascensiune pe ei”. Cu câţiva ani în urmă, când astfel de vulcani de gheaţă au apărut pe malul Lacului Erie, s-au înregistrat câteva accidente dramatice, cauzate de curiozitatea unora dintre amatorii de aventuri.
Într-o ştire de presă, Matt Benz, meteorolog la „AccuWeather”, a mai adăugat câteva detalii: „Vulcanii de gheaţă cresc de obicei în apropierea lacurilor de mari dimensiuni, acolo unde temperaturile sub nivelul îngheţului permit formarea unui strat de gheaţă în lungul malurilor. Simultan, valurile de sub acesta trebuie să fie suficient de puternice încât să crape gheaţa şi să împingă apa afară. Din acest motiv, vulcanii de gheaţă apar doar acolo unde vântul formează în mod constant valuri. Este puţin probabil ca astfel de vulcani să crească pe malurile lacurilor mici sau medii, pentru că acolo suprafaţa îngheaţă complet, iar stratul de gheaţă este atât de gros, încât apa nu mai are puterea să-l fisureze.”
Casa bântuită de vrăjitoare

Un imobil de mici dimensiuni din Anglia, care a servit drept închisoare încă din perioada Evului Mediu şi până în 1908, a fost transformat cândva, după 1910, într-o căsuţă cochetă, care, în condiţii normale, ar atrage orice iubitor de cottage-uri britanice. Atât doar că despre „The Cage” (Cuşca), aşa cum a fost botezată fosta închisoare, se spune că a „adăpostit” multe dintre vrăjitoarele condamnate în Essex-ul medieval şi că, inclusiv în prezent, continuă să fie bântuită de sufletele neliniştite ale multora dintre femeile acuzate, pe nedrept, de vrăjitorie. Actuala proprietară, Vanessa Mitchell, a cumpărat casa din St. Osyth, fiind fermecată de şarmul ei cu patină de epocă, dar, în 2004, a fugit din ea, îngrozită de apariţia unor „misterioase pete de sânge” şi de atacul fizic al mai multor entităţi, dintre care una s-a manifestat sub forma „unui ţap cu aspect satanic” – după cum s-a exprimat Mitchell, într-un interviu acordat publicaţiei „The Clacton and Frinton Gazette”. De atunci femeia a scos proprietatea la vânzare de trei ori, dar niciodată nu a reuşit să găsească vreun cumpărător curajos care s-o scape de această posesiune cu trecut tulbure.
Conform „East Anglian Times”, în timpul proceselor vrăjitoarelor din St. Osyth, care au fost judecate în 1582, 14 femei au fost acuzate de vrăjitorie, trei dintre ele fiind executate. În acea perioadă, aşa-zisele vrăjitoare au fost închise în „The Cage”. Una dintre ele se numea Ursula Kemp şi era, de fapt, o vindecătoare la care apela întreaga comunitate din zonă, datorită cunoştinţelor ei despre lumea plantelor, care-i permiteau să lecuiască tot felul de afecţiuni trupeşti. Din păcate, în acea epocă, vindecătoarele şi vracii erau văzuţi ca „înfrăţiţi cu Necuratul”, aşa că erau vânaţi de autorităţile religioase, torturaţi şi, de cele mai multe ori, ucişi în chip barbar. În regiunea Essex, în mod special, „vânătoarea de vrăjitoare” a atins cote nemaiîntâlnite în toată Anglia secolelor al XVI-lea şi al XVII-lea: din totalul celor 112 vrăjitoare ucise, 82 şi-au dat sufletul în Essex! Aşadar nici Ursula Kemp nu a fost tratată cu îngăduinţă, ea fiind omorâtă prin spânzurare.
În 1921, pe un teren din St. Osyth, unde începuseră săpăturile pentru fundaţia unei noi construcţii, au fost descoperite două schelete de femei, datând din perioada medievală. Conform unor analize, s-a considerat că era foarte posibil ca unul dintre schelete să fie chiar al Ursulei Kemp. Ambele schelete prezentau numeroase orificii realizate cu ajutorul piroanelor, dovada concretă a unui „ritual” aplicat vrăjitoarelor din Anglia: pentru ca spiritele acestora să nu-i bântuie pe cei vii, trupurile le erau literalmente pironite!
În această primăvară, Vanessa Mitchell a scos din nou la vânzare „The Cage”, dar până acum nu a fost abordată de niciun potenţial cumpărător.
Ghețarul Denman din Antarctica se scufundă în cel mai adânc canion din lume
În ultimii ani, gheaţa din partea de est a Antarcticii a început să se topească mult mai rapid, iar rezultatele acestui fenomen ar putea să fie catastrofale. Pentru a evalua situaţia, o echipă de cercetători a folosit date furnizate de sateliţi, date provenite de la Centrul Aerospaţial German şi de la Agenţia Spaţială Italiană, şi astfel a constatat că, între 1996 şi 2018, gheţarul Denman a pierdut 2,43 de tone metrice de gheaţă – adică de pe flancul său vestic au dispărut 5 kilometri de gheaţă! Iar toată această masă de gheaţă s-a scufundat în cel mai adânc canion din lume, poreclit „Troaca Denman”, care ar ajunge până la cel puţin 3,5 kilometri sub nivelul mării. După cum se arată într-un articol publicat în „Live Science”, problema cea mai mare este că „Troaca Denman” e, practic, o „găleată” fără nicio comunicaţie, „săpată” în scoarţa terestră, or, din cauza încălzirii globale, este probabil că ritmul de topire al gheţarului Denman va continua la acelaşi nivel accelerat. După cum a explicat Virginia Bracanto, de la „NASA’s Jet Propulsion Laboratory”, conducătoarea echipei de cercetare care a realizat acest nou studiu, publicat pe 23 martie 2020 în jurnalul „Geophysical Research Letters”, asta înseamnă că se va ajunge în situaţia în care toată această masă de apă generată de topirea gheţii va umple până la refuz „Troaca Denman”, după care va determina o „revărsare” colosală, ceea ce va duce la o ridicare a nivelului oceanelor lumii cu cel puţin 1,5 metri! Un nou potop al lui Noe! Bracanto şi colegii ei consideră că aceste noi informaţii ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă „extrem de sonor” pentru oamenii de ştiinţă care, până acum, considerau că topirea gheţii din estul Antarcticii era o ameninţare minimă prin comparaţie cu aceea a topirii gheţarilor Pine Island şi Thwaites.
Foto: Shutterstock – 3