Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Lucruri bune pentru ficat

Foto: Shutterstock – 2

Fiți activi

Făcând regulat mișcare, vă stimulați metabo­lis­mul, ardeți grăsimile și reduceți nivelul glucozei în sânge. Se recomandă zilnic minimum 30 de mi­nute de jogging, plimbare cu bicicleta sau pe jos, în pas alert, ori un antrena­ment la sală. Nu vă temeți să spo­riți din când în când gradul de efort, căci transpirațiile și res­pirația profundă activează func­­țiile de excreție ale diferitelor organe.

Ficatului îi place… ficatul

O porție de ficat (de vițel, de exemplu), gătită după gustul dvs., la tigaie sau la cuptor, conține numeroase vitamine de însemnătate vitală, printre care A, E și cele din complexul B. De aceste substanțe are nevoie nu numai ficatul, ci și intestinul, pentru a fi apt să vă asigure o digestie bună. Contrar unei opinii larg răspândite, în ficatul animalelor nu se află depozitate metale grele și compuși toxici.

Consumați alcoolul cu măsură

Un ficat sănătos tolerează câte un pahar de vin sau bere, băut ocazional. Însă excesul de alcool îl împiedică să funcționeze normal. Se produc modi­ficări ale celulelor sale, și prelucrarea nutrienților se desfășoară mai lent, ceea ce duce la depuneri de gră­sime în țesutul hepatic. Iar când combinăm al

coolul cu medicamente, efectul crește e­norm. Și fiindcă tot vorbim de medicamente, să adăugăm că oa­menii care iau pastile cu pum­nul își obosesc ficatul, deoarece lui îi revine sarci­na să le metabo­lizeze. Se re­comandă prudență, în special în pri­vința unor preparate cum sunt: me­totrexatul, tamoxifenul, acidul valproic (utilizat în tratamentul epilepsiei), amiodarona, tetraciclina, glucocor­ticoizii (categorie de antiinflamatoare ste­roi­diene).

Căldura binefăcătoare

Datorită combinației de căldură și umezeală, îm­pachetările calde activează irigația sangvină la nive­lul ficatului, colecistului și canalelor biliare. Iată cum procedați: umpleți o buiotă cu apă fierbinte. În­muiați un prosop de bumbac în apă caldă, stoarceți-l bine și aplicați-l sub coaste, în partea dreaptă a ab­domenului. Înfășurați buiota într-un prosop uscat și așezați-o peste cel ud (este necesar să evitați contac­tul direct al buiotei fierbinți cu pielea). Relaxați-vă și lăsați împachetarea să acționeze timp de 20-30 de minute. Pentru a nu presa ficatul, ideal ar fi să stați întinși pe latura stângă a corpului.

Plante și minerale

Provenit din flora spontană a bazinului Mării Mediterane, armurariul a început să fie întrebuințat în scopuri terapeutice încă din secolul XVI, pentru ca, în următorii două sute de ani, să devină un re­mediu hepatobiliar unanim recunoscut, grație silima­rinei, un complex de flavonoide care protejează și reface eficient celulele hepatice. Puteți face o cură de 30 de zile cu fructe de armurariu sau capsule de silimarină (ex. Si­limarina Forte de la Wal­mark). Un minunat tonic he­patic este și anghinarea. Ea se poate mânca, de pildă, preparată cu un sos vinegretă. O găsiți și sub formă de extract (ex. Dacia Plant sau Rotta Natura). Vă recomandăm și infuziile, nu numai de anghinare, ci și de cicoare ori păpădie. De mare folos este și sucul de sfeclă roșie, un hepatoprotector și regenerator de excepție. Iar în timpul curelor de detoxifiere, apelați cu încredere la sărurile minerale alcaline, care vă consolidează echilibrul acido-bazic (ex. Alcamax-Ph Bazic de la Primo Nutrition).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian