
– Există așa ceva? –
– Da, există! E vorba de neliniștea pe care mulți dintre noi o simțim, deși pandemia e pe cale să treacă. Spaima că răul care a fost se mai poate întoarce oricând. Și grija că viața pe care urmează s-o trăim mai departe n-o să mai fie ca cea dinainte și nici noi, oamenii, cum am fost. Un fel de nesiguranță care ne taie din bucuria obișnuită a verii și ne face tânguitori. Vreți să scăpați? Poate că unele dintre propunerile care urmează – rețete fără medicamente – vă vor fi de folos –
Schimbarea alimentației schimbă starea de spirit
* Lipsa hidraților de carbon (pâine, paste), la care se renunță adesea când se țin cure de slăbit, poate duce la depresie. Legumele uscate și cerealele complete ajută creierul să producă serotonina, hormonul care reglementează starea de spirit.
* Peștele – trebuie consumat de câteva ori pe săptămână. Cercetătorii finlandezi au descoperit că persoanele care mănâncă pește mai puțin de o dată pe săptămână dezvoltă depresii ușoare sau moderate. Peștele gras – tonul, somonul, sardelele și macroul sunt cele mai eficiente, pentru conținutul lor bogat în Omega 3, o substanță esențială pentru activitatea creierului.
* Cafeaua și băuturile pe bază de Cola trebuie reduse, ba chiar excluse din alimentație. Cafeina scade producția de serotonină și, în ciuda faptului că ne înviorează, are efecte negative asupra stării de spirit.
* Evitați alcoolul în exces. Euforizant pe termen scurt, are ulterior un efect depresiv.
Mișcați-vă!
Numeroase studii au demonstrat că o activitate fizică regulată este un stimulent puternic pentru moral. Faceți minimum 20 de minute de exerciții fizice pe săptămână – mers pe jos, gimnastică, săritul coardei, ridicarea de greutăți, bicicletă, înot, sală de sport etc. Efortul fizic are efecte mai puternice decât simpla relaxare. Conferă siguranță de sine și o stare euforică.
Faceți mărturisiri
Deschideți-vă sufletul unui prieten apropiat. Problemele morale sau sufletești, odată exprimate, devin mai ușor de îndurat. La fel de eficient e și scrisul, notatul pe un caiet, mai ales al sentimentelor dureroase. Faptul de a scrie în fiecare zi ceea ce simțim ne ameliorează starea de bine interior. Scrieți cât mai spontan posibil, fără să reflectați, lăsându-vă creionul să fugă pe hârtia albă.
Mai multă lumină!

Sporiți cantitatea de lumină naturală din locuința dvs. Trageți perdelele și ridicați storurile. Dacă fereastra este întunecată de ramurile unui copac, tăiați-le. Într-o cameră prea întunecată, faceți o lucarnă sau o fereastră suplimentară, mai ales dacă e vorba de bucătărie sau de o încăpere în care petreceți mult timp.
Moral bun, cu minerale și vitamine
* Luați în fiecare zi un supliment alimentar pe bază de vitaminele B6, B1 și B9. Sunt benefice pentru starea de spirit.
* Magneziul este un mineral important pentru menținerea funcțiilor nervoase. El contribuie la risipirea anxietății și regăsirea calmului. Luați 150 mg magneziu, de două ori pe zi.
* Calciul trebuie luat obligatoriu împreună cu magneziul. Combinația lor sporește vindecarea. Preferați calciul preparat din corali. Se absoarbe rapid.
Apăsați pe buton
Statul cu orele în fața televizorului sau a jocurilor de calculator reprezintă la început un divertisment și un refugiu contra stresului. Dar dacă efectul pe termen scurt e pozitiv, pe termen lung apare riscul de a te izola tot mai mult, ceea ce agravează depresia.
Remedii cu plante
* Sunătoarea – în medicina magică românească se credea că sunătoarea avea puterea de a alunga vrăjitoarele. Dacă practicile acestea străvechi s-au pierdut, folosirea medicinală a plantei s-a perpetuat până azi. Trebuie, însă, să aveți răbdare. Abia după patru săptămâni tratamentul cu sunătoare își arată efectul. În plus, planta e susceptibilă că ar antrena o sensibilitate accentuată la lumină. Deci: nu stați la soare, în timpul curei. În cazul în care apelați la tinctura de sunătoare, se administrează câte 3 lingurițe, diluate în 50 ml apă, de trei ori pe zi. Unii terapeuți recomandă și uleiul de sunătoare. Se obține ușor, prin macerare la soare sau la căldură a doi pumni de flori proaspete sau uscate, puse la macerat în untdelemn curat de floarea-soarelui. Preparatul e gata când devine de culoare roșie. Se adaugă în salate.
* Flori de tei – puneți un pumn de flori de tei într-un litru de apă și lăsați să fiarbă pe flacără mică, 15 minute. Strecurați lichidul când devine călduț și amestecați-l cu miere proaspătă de tei. Beți 2-3 căni pe zi, mai ales după-amiaza.
* Rozmarin – vindecătorii unguri folosesc rozmarinul ca plantă împotriva depresiei, încă din secolul 13. Puneți la fiert un pumn de flori într-o cană și jumătate de apă și lăsați să fiarbă 10-15 minute. Se lasă la infuzat, apoi se bea cât mai cald posibil. Nu depășiți doza de o cană pe zi.
* Lămâița – excelent calmant nervos, cu gust ușor aromat, se prepară sub formă de infuzie, din 1 lingură la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.
* Cuișoare – au reputația că ridică moralul, încă din timpul marilor caravane comerciale, extrem de stresante prin durată și riscul lor. Adăugați câteva cuișoare zdrobite în ceaiurile pe care le beți, ori de câte ori vă simțiți deprimați.
ECHILIBRU PSIHIC

Controlați-vă emoțiile
Noaptea e un sfetnic bun
Nu acționați niciodată sub imperiul emoțiilor. Evitați să vă lăsați stăpâniți de ele, să luați decizii în stare de furie. E important să faceți o pauză de timp pentru a nu vă regreta mai târziu actele. În fond, totul este relativ, și ceea ce părea de neiertat într-o zi, a doua zi își pierde din gravitate. „Noaptea e un sfetnic bun” se spune, și este adevărat. Un timp de reflecție permite emoției să scadă, permite o analiză mai clară a situației și o concluzie care să elimine elementele negative, favorizând o perspectivă pozitivă asupra lucrurilor.
Frumusețe interioară
Exact așa cum vă preocupați să vă decorați și să vă întrețineți locuința pentru a vă simți cât mai bine în ea, preocupați-vă și de armonia dvs. interioară. Faceți să circule energiile bune în spiritul dvs. Blândețe, claritate, transparență, dar și mișcare, culori, vibrații. Cultivați-vă frumusețile interioare, la fel ca știința de a trăi armonios. Faceți exerciții de respirație, de relaxare, citiți, ascultați muzică, frecventați doar manifestări culturale de calitate. Toate astea vă apără de tristeți.