Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Melancoliile pandemiei

– Există așa ceva? –

– Da, există! E vorba de neliniștea pe care mulți dintre noi o simțim, deși pandemia e pe cale să treacă. Spaima că răul care a fost se mai poate întoarce oricând. Și grija că viața pe care urmează s-o trăim mai departe n-o să mai fie ca cea dinainte și nici noi, oamenii, cum am fost. Un fel de nesiguranță care ne taie din bucuria obișnuită a verii și ne face tânguitori. Vreți să scăpați? Poate că unele dintre propunerile care urmează – rețete fără medicamente – vă vor fi de folos –

Schimbarea alimentației schimbă starea de spirit

* Lipsa hidraților de carbon (pâine, paste), la care se renunță adesea când se țin cure de slăbit, poate duce la depresie. Legumele uscate și ce­rea­lele complete ajută creierul să producă se­rotonina, hormonul care regle­mentează starea de spirit.

* Peștele – trebuie consumat de câteva ori pe săptă­mâ­nă. Cercetătorii finlandezi au des­coperit că persoane­le care mănâncă pește mai puțin de o dată pe săp­tă­mână dezvoltă depresii ușoare sau moderate. Peștele gras – tonul, so­monul, sardelele și macroul sunt cele mai efi­ciente, pentru con­ținutul lor bogat în Omega 3, o sub­stanță esențială pentru activitatea creie­rului.

* Cafeaua și băuturile pe bază de Cola trebuie re­duse, ba chiar excluse din alimentație. Cafeina scade producția de serotonină și, în ciuda faptului că ne învio­rează, are efecte ne­gative asupra stării de spirit.

* Evitați alcoolul în exces. Euforizant pe ter­men scurt, are ulterior un efect depresiv.

Mișcați-vă!

Numeroase studii au demonstrat că o acti­vitate fizică regulată este un stimulent puternic pentru moral. Faceți mi­nimum 20 de minute de exerciții fizice pe săptămână – mers pe jos, gimnastică, săritul coardei, ridicarea de greu­tăți, bicicletă, înot, sală de sport etc. Efortul fizic are efecte mai pu­ternice decât simpla relaxare. Conferă siguranță de sine și o stare euforică.

Faceți mărturisiri

Deschideți-vă sufletul unui prie­ten apropiat. Problemele mo­rale sau sufletești, odată exprimate, devin mai ușor de îndurat. La fel de eficient e și scrisul, notatul pe un caiet, mai ales al sentimen­telor dureroase. Faptul de a scrie în fiecare zi ceea ce simțim ne ameliorează starea de bine interior. Scrieți cât mai spontan posibil, fără să reflectați, lăsându-vă creionul să fugă pe hârtia albă.

Mai multă lumină!

Sporiți cantitatea de lumină naturală din locuința dvs. Trageți perdelele și ridicați sto­rurile. Dacă fereastra este întunecată de ra­murile unui copac, tăiați-le. Într-o cameră prea întunecată, faceți o lucarnă sau o fereastră suplimentară, mai ales dacă e vorba de bu­cătărie sau de o încăpere în care petreceți mult timp.

Moral bun, cu minerale și vitamine

* Luați în fiecare zi un supliment alimentar pe bază de vitaminele B6, B1 și B9. Sunt bene­fice pentru starea de spirit.

* Magneziul este un mineral important pen­tru menținerea funcțiilor nervoase. El contribuie la risipirea anxietății și regăsirea calmului. Luați 150 mg magneziu, de două ori pe zi.

* Calciul trebuie luat obli­gatoriu împreună cu mag­ne­ziul. Combinația lor sporește vinde­carea. Preferați calciul preparat din corali. Se ab­soarbe rapid.

Apăsați pe buton

Statul cu orele în fața te­levizorului sau a jocurilor de calculator reprezintă la înce­put un divertisment și un re­fugiu contra stresului. Dar dacă efectul pe termen scurt e pozitiv, pe termen lung apare riscul de a te izola tot mai mult, ceea ce agravează depre­sia.

Remedii cu plante

* Sunătoarea – în medicina magică ro­mânească se credea că sunătoarea avea pu­terea de a alunga vrăjitoarele. Dacă prac­ticile acestea străvechi s-au pierdut, folo­sirea medicinală a plantei s-a perpe­tuat până azi. Trebuie, însă, să aveți răbdare. Abia după patru săptămâni tratamentul cu sunătoare își arată efectul. În plus, planta e susceptibilă că ar antrena o sensibilitate accentuată la lumină. Deci: nu stați la soare, în timpul curei. În cazul în care apelați la tinctura de sunătoare, se admi­nistrează câte 3 lingurițe, diluate în 50 ml apă, de trei ori pe zi. Unii tera­peuți recomandă și uleiul de su­nă­­toare. Se obține ușor, prin mace­rare la soare sau la căldură a doi pumni de flori proaspete sau uscate, puse la ma­cerat în untdelemn curat de floarea-soa­relui. Preparatul e gata când devine de culoare roșie. Se adaugă în salate.

* Flori de tei – puneți un pumn de flori de tei într-un litru de apă și lăsați să fiarbă pe flacără mică, 15 minute. Strecurați li­chi­dul când devine călduț și ames­te­cați-l cu miere proaspătă de tei. Beți 2-3 căni pe zi, mai ales după-amiaza.

* Rozmarin – vindecătorii unguri folosesc rozma­rinul ca plantă împotriva depresiei, încă din secolul 13. Puneți la fiert un pumn de flori într-o cană și jumătate de apă și lăsați să fiarbă 10-15 minute. Se lasă la infuzat, apoi se bea cât mai cald posibil. Nu depășiți doza de o cană pe zi.

* Lămâița – excelent cal­mant nervos, cu gust ușor aro­mat, se prepară sub formă de infu­zie, din 1 lingură la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

* Cuișoare – au reputația că ridică moralul, încă din timpul marilor cara­vane co­merciale, extrem de stresante prin durată și riscul lor. A­dăugați câteva cuișoare zdro­bite în ceaiurile pe care le beți, ori de câte ori vă simțiți de­pri­mați.

ECHILIBRU PSIHIC

Controlați-vă emoțiile

Noaptea e un sfetnic bun

Nu acționați niciodată sub imperiul emoțiilor. Evi­tați să vă lăsați stăpâniți de ele, să luați decizii în stare de furie. E important să faceți o pauză de timp pentru a nu vă regreta mai târziu actele. În fond, totul este re­lativ, și ceea ce părea de neiertat într-o zi, a doua zi își pierde din gravitate. „Noap­tea e un sfetnic bun” se spu­ne, și este adevărat. Un timp de reflecție permite emo­ției să scadă, permite o analiză mai clară a situației și o concluzie care să elimine elementele negative, favo­rizând o pers­pec­tivă pozitivă asupra lucrurilor.

Frumusețe interioară

Exact așa cum vă preocupați să vă decorați și să vă întrețineți locuința pentru a vă simți cât mai bine în ea, preocupați-vă și de armonia dvs. inte­rioară. Faceți să cir­cule energiile bune în spiritul dvs. Blândețe, cla­ritate, transparență, dar și miș­care, culori, vibrații. Cul­tivați-vă frumusețile inte­rioare, la fel ca știința de a trăi armonios. Faceți exerciții de respirație, de relaxare, citiți, ascultați muzică, frecventați doar manifestări culturale de calitate. Toate astea vă apără de tristeți.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian