
Cu varicele se confruntă multă lume, de toate vârstele. Localizate cu precădere în zona picioarelor, sunt vene proeminente, albăstrui-violete, cu aspect inestetic, cauzate, în principal, de pierderea elasticităţii peretelui venos şi funcționarea defectuoasă a valvelor care regularizează circulația sângelui de pe traiectul venelor piciorului. Uneori varicele sunt însoţite de dureri, umflarea picioarelor, şi pot da complicaţii, sub formă de ulceraţii și răni. Temperaturile ridicate ale verii agravează problema varicelor și e indicat ca, pe lângă tratamentele prescrise de medic, să se apeleze și la remediile naturale, dovedite prin timp ca eficiente.
* Sulfina (Melilotus officinalis)

Măreşte permeabilitatea şi elasticitatea venelor și are efect vasoconstrictor.
Infuzie de sulfină
Peste o lingură cu flori de sulfină uscate turnați o cană cu apă clocotită. Lăsați la infuzat 20-30 minute, apoi strecurați. Se bea câte o cană cu ceai, de 2-3 ori pe zi.
* Salvia (Salvia officinalis) – tonifiază venele şi normalizează circulaţia sângelui.
Infuzie de salvie
Peste două lingurițe cu frunze de salvie uscate turnați o cană cu apă clocotită. Lăsați la infuzat 20-30 minute, apoi strecurați. Se bea câte o cană cu ceai, de 2-3 ori pe zi.
* Păpădia (Taraxacum officinalis)

Are o acțiune importantă de restabilire a fluxului normal al sângelui.
Infuzie de frunze de păpădie
Două lingurițe cu frunze de păpădie uscate se opăresc cu o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20-30 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană cu ceai, de 3 ori pe zi.
Tinctură de păpădie
Umpleți un recipient de sticlă, pe jumătate, cu frunze de păpădie proaspete sau uscate, apoi turnați alcool alimentar peste ele, până la umplere. Lăsați preparatul două săptămâni la macerat în vasul închis ermetic, agitând în fiecare zi. Când termenul de așteptare expiră, filtrați lichidul, stoarceți bine și depozitați tinctura în sticle bine închise. Se iau câte 20-30 picături de tinctură, cu un pahar cu apă, de 3 ori pe zi.
* Urzica vie (Urtica dioica)

Activează circulația sângelui în vene și stimulează refacerea țesuturilor deteriorate.
Infuzie de urzică vie
Se opăresc 2 lingurițe cu frunze de urzică uscate cu o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană cu ceai, de 2-3 ori pe zi.
Tinctură de urzică vie
Umpleți o sticlă cu frunze de urzică vie proaspete și turnați peste ele alcool alimentar, până la gura vasului. Lăsați amestecul două săptămâni la macerat, agitând în fiecare zi. Când timpul a expirat, filtrați lichidul, stoarceți bine frunzele macerate, iar tinctura obținută depozitați-o în sticle de culoare închisă. Se iau câte 20-30 picături de tinctură, cu un pahar cu apă, de 3 ori pe zi.
Comprese cu urzică
Aplicați comprese înmuiate în infuzie de urzică rece pe locurile cu varice. Repetați cât mai des procedeul.
* Coada-șoricelului (Achillea millefolium)

Ameliorează varicele și complicațiile lor prin acțiunea sa antiinflamatoare, cicatrizantă, de restabilire a elasticității pereților venelor și arterelor, de regenerare a țesuturilor lezate.
Comprese cu coada-șoricelului
Șase linguri cu flori de coada-șoricelului uscate se opăresc cu o jumătate litru apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se pun comprese cu ajutorul unor bucăți de tifon steril, înmuiat în ceai.
* Castan sălbatic (Aesculus hippocastanum)

Castanele fac parte din plantele cu efect garantat în tratamentul varicelor. Evită îngroșarea venelor, păstrându-le elasticitatea.
Comprese cu decoct de castane
Luați 8-9 castane (adunate în lunile septembrie-octombrie, când sunt coapte), decojiți-le, mărunțiți-le și puneți-le la fiert, într-un litru și jumătate de apă, timp de 10 minute. Lăsați decoctul la infuzat 30 de minute, apoi strecurați. Se fac comprese din bucăți de tifon înmuiate în decoct, care se aplică zi de zi pe zonele afectate de varice.
Tinctură de castane
Umpleți un recipient de sticlă cu castane necojite dar mărunțite, apoi turnați alcool alimentar peste ele, până la gura sticlei. Lăsați preparatul două săptămâni la macerat, închis ermetic, agitând în fiecare zi. Când timpul de așteptare expiră, strecurați lichidul și turnați-l în sticluțe de culoare închisă. Se iau câte 15 picături de tinctură diluate într-un pahar cu apă, de 3 ori pe zi. De asemenea, aplicați cu masaj ușor câteva picături de tinctură diluată, pe zonele cu varice.
Unguent cu castane
Amestecați o parte tinctură de castane (preparată ca mai sus), cu trei părți lanolină. Aplicați o cantitate mică de emulsie, prin masaj ușor, pe zonele cu varice, de două ori pe zi.
* Alun (Corylus avellana)

Frunzele de alun sunt binefăcătoare în tratamentul varicelor, cu efect vasoconstrictor, de redare a elasticității, tonifiant venos.
Comprese cu decoct de frunze de alun
50 grame frunze de alun uscate se pun la fiert într-un litru de apă, timp de 10 minute. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Aplicați comprese înmuiate în acest decoct pe zonele afectate de varice.
Tinctură de frunze de alun
Umpleți o sticlă de 1 litru pe jumătate cu frunze de alun proaspete sau uscate, apoi turnați, până la gura recipientului, alcool alimentar. Lăsați amestecul două săptămâni la macerat, agitând în fiecare zi. Când timpul expiră, filtrați lichidul, stoarceți bine frunzele și turnați tinctura în sticle bine închise. Se iau câte 20-30 picături de tinctură cu un pahar cu apă, de 3 ori pe zi.
* Ghimpe-pădureț (Ruscus aculeatus)

Reduce edemele și inflamaţia picioarelor, menţine elasticitatea şi permeabilitatea venoasă.
Infuzie de rădăcină de ghimpe-pădureț
Opăriți două lingurițe cu rădăcină de ghimpe-pădureț uscată cu o cană cu apă clocotită. Lăsați la infuzat 30 de minute, apoi strecurați. Se bea câte o cană cu ceai, de 3 ori pe zi.
Comprese cu decoct de ghimpe-pădureț
Se pun la fiert 5 linguri cu rădăcină de ghimpe-pădureț într-un litru de apă, timp de 10 minute. Se lasă la infuzat 30 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese din bucăți de tifon înmuiat în decoct pe zonele afectate de varice.
Alte sfaturi știute, dar bine de știut încă o dată

Purtați ciorapi compresivi
Prin presiunea pe care o exercită de-a lungul piciorului, ei îmbunătățesc circulația sângelui, și astfel combat varicele, umflarea și oboseala picioarelor.
Nu staţi mult timp în poziţii imobile, în picioare sau așezat
Ridicați-vă și mișcați-vă, schimbați-vă poziția picioarelor cât mai des, pentru a menține curgerea continuă a sângelui prin vase.
Stați cu picioarele ridicate
Dacă trebuie să stați așezat pe scaun, pe perioade lungi de timp, sprijiniți-vă picioarele ușor ridicate pe un suport. Acest lucru va reduce presiunea în venele picioarelor.
Faceți exerciții fizice
Exercițiile fizice regulate favorizează circulația sângelui la nivelul picioarelor. Soluții eficiente fără eforturi excesive sunt: înotul, mersul pe jos, ciclismul, ridicarea regulată pe vârfurile picioarelor.
Slăbiți, dacă sunteți obezi, și evitați fluctuaţiile slăbit-îngrăşat
Persoanele supraponderale sunt mai predispuse la varice, prin urmare, pierderea de kilograme în exces poate reduce presiunea asupra venelor și poate atenua umflarea picioarelor și disconfortul.