
– Când vorbim despre „greul vieții”, spunem că îl ducem în spate. Și greutățile mari le cărăm cu spinarea, cea mai rezistentă parte a corpului. Ba chiar și kilogramele în plus! Iată de ce, atunci când spatele începe să doară, căutăm ajutor și am vrea să-l primim cât mai repede. Din păcate, căutările se sfârșesc adesea pe masa de operație. Nu e bine! Tot mai multe studii clinice dovedesc că răbdarea și sportul pot restabili sănătatea coloanei mai ușor decât o face bisturiul chirurgului –
Mișcare, răbdare și încredere
Spatele contrabalansează greutatea capului, brațelor și a trunchiului, permițându-ne să ne deplasăm în poziție bipedă. Mobilitatea extremă a coloanei ne dă posibilitatea să ne aplecăm și să ne întindem, să ridicăm obiecte grele și să dansăm. Dacă este îngrijit cum se cuvine, spatele își va face conștiincios datoria, zi de zi, până la sfârșitul vieții noastre. Numai că noi ne-am obișnuit să-l cam neglijăm. Durerile în zona coloanei vertebrale constituie una din principalele cauze ale incapacității de muncă și ale includerii suferinzilor în programe de recuperare medicală. Printre factorii declanșatori se numără stresul, contracturile musculare, solicitările unilaterale, pozițiile vicioase și sedentarismul. În 80-90% din cazuri, medicii nu depistează modificări structurale, care să necesite tratament. Dacă înlăturăm cauzele, majoritatea simptomelor vor dispărea în decurs de câteva săptămâni.
Mai ales în prima lună și jumătate de la apariția durerilor, intervențiile insistente ale medicilor sunt contraproductive pentru sănătatea coloanei. Desigur, radiografiile și tomografiile computerizate vor arăta vertebre tasate, osteofite și ligamente deteriorate. Numai că aceste rezultate ale examenelor imagistice nu coincid, de regulă, cu factorii care au declanșat simptomele. Explorările medicale efectuate excesiv și pripit produc mai degrabă efecte negative, deoarece amplifică în psihicul suferinzilor conștiința bolii, care le creează convingerea că este necesar să acționeze cât mai urgent, în scopul găsirii unui tratament salvator. De fapt, ei au nevoie doar de câteva lucruri: analgezice, pentru a-și recăpăta mobilitatea, exercițiu fizic, pentru eliminarea contracturilor musculare, răbdare și încredere în propriul corp, care va ști ce are de făcut.
Sedentarismul, mai nociv decât fumatul

Toate studiile realizate pe această temă indică faptul că nu există o metodă mai eficientă de a ne menține spatele sănătos decât mișcarea. Bine antrenat, el va fi ferit de tensiuni intramusculare și dureri. Și chiar dacă, la un moment dat, se întâmplă să apară durerile de spate, acestea pot fi calmate în scurt timp cu ajutorul aceluiași remediu: mișcarea.
Așa stau lucrurile în teorie. Practic, ele arată puțin diferit. În condițiile actuale de „home-office”, când destui angajați își desfășoară încă activitatea profesională la domiciliu, mare parte din ei petrec mai multe ore decât de obicei șezând pe scaun – deseori în poziții incomode, pentru că și-au improvizat noul spațiu de muncă acolo unde au putut: fie pe masa din bucătărie, fie într-un colț înghesuit din dormitor. În loc să ne plimbăm privirea pe un monitor de dimensiuni generoase, o fixăm pe micuțele ferestre deschise în laptop, iar în loc să stăm pe un scaun de birou, care ne sprijină corect spatele, facem echilibristică pe un taburet oarecare. Gândurile apăsătoare, îngrijorările legate de situația școlară a copiilor, de propria sănătate și de cea a familiei contribuie și ele la crisparea mușchilor. Pe scurt: contextul pandemiei cu Coronavirus provoacă dureri de spate. Căci posturile vicioase și stresul întrețin o stare de contracție prelungită a musculaturii spatelui. Mușchii tensionați presează asupra vaselor de sânge și, în consecință, din pricina fluxului sangvin diminuat, aprovizionarea țesuturilor cu oxigen și nutrienți are de suferit. Terminațiile nervoase semnalează creierului senzația de durere, la care noi reacționăm adoptând o postură greșită, în încercarea de a evita sau măcar a micșora durerea. Însă astfel nu facem altceva decât să accentuăm contractura.
Rupeți acest cerc vicios. Rezervați-vă un timp anume pentru problemele spatelui dvs., cel puțin o dată pe săptămână. Destindeți-vă cu o baie caldă, o plimbare lungă, o pernă electrică sau una umplută cu sâmburi de cireșe ori cu grăunțe de grâu spelta. Desprindeți-vă de limitările incomode impuse de pandemie și creați în jurul dvs. o atmosferă de liniște și relaxare. Organizația Mondială a Sănătății recomandă minimum 150 minute de antrenament de rezistență (cu intensitate moderată) pe săptămână și, în completare, două programe de exerciții pentru tonifiere musculară săptămânal. Dacă sălile de fitness sunt închise, căutați un curs online. Sau, pur și simplu, porniți să colindați în pas alert printr-o pădure, un parc, ori prin cartierul unde locuiți.
Afecțiuni care necesită tratament

1. Hernia de disc – Discurile intervertebrale sunt alcătuite dintr-un inel fibros (dur) și un nucleu pulpos. Uneori inelul se rupe, lăsând să iasă nucleul, care apasă asupra unui nerv și provoacă dureri, furnicături, dificultăți de mișcare (ex. de rotire a capului, în cazul herniei de disc cervicale). Când apar și senzații de amorțeală, consultul medical devine urgent.
Soluții:
* Ca metode de tratament se utilizează kinetoterapia, fizioterapia, elongația (realinierea vertebrelor, cu reintroducerea nucleului pulpos în interiorul discului).
* Metode alternative: masajul, acupunctura, yoga, chiropractica (decompresie, prin corectarea manuală a poziției vertebrelor).
2. Sciatica – Termenul nu denumește o boală, ci un simptom: o durere intensă, pornită din zona lombară, ce radiază în șolduri și fese, apoi coboară pe un picior. Ea este cauzată de iritarea nervului sciatic, prin presiunea exercitată asupra lui, ca și de statul îndelungat pe scaun într-o poziție greșită, sau de un efort fizic exagerat, cum ar fi căratul de greutăți.
Soluții:
* Remediul optim este mișcarea.
* Căldura ajută la destinderea musculaturii tensionate.
3. Sacroileita – Stilul de viață sedentar și posturile vicioase duc în timp la scurtarea ligamentelor și a mușchilor din jurul articulației sacroiliace, care leagă osul sacral de cele ale șoldurilor. La un moment dat, articulația se inflamează și se anchilozează. Bolnavul simte dureri în zona sacrală a coloanei, coapse și fese, agravate la mers și la statul prelungit în picioare.
Soluții:
* Corectați-vă poziția în fața calculatorului și procurați-vă un scaun ergonomic.
* Încercați să obțineți o îmbunătățire a mobilității articulației, apelând la fizioterapie sau chiropractică.
* Vă sunt utile exercițiile de streching (pentru flexibilitatea articulației) și cele de tonifiere musculară (pentru stabilizarea ei).
4. Boala Bechterew – Cunoscută și sub denumirea de spondilită anchilozantă, este o afecțiune reumatică autoimună, care debutează de obicei la articulațiile sacroiliace și apoi se extinde treptat pe toată lungimea coloanei vertebrale, încât în final aceasta se rigidizează. Netratată, boala poate da complicații ce afectează o serie de organe: intestinul, inima, plămânii, rinichii, ochii, pielea.
Soluții:
Pentru evitarea unor asemenea evoluții dramatice, se administrează preparate biofarmaceutice (extrase ori semisintetizate din surse biologice).
5. Osteoporoza – În prezent, la nivel mondial, suferă de osteoporoză 200-250 milioane de oameni. Pierderea progresivă de țesut osos are consecințe din cele mai neplăcute: dureri permanente și difuze de spate și, mai ales, un risc crescut de fracturi (inclusiv ale vertebrelor), chiar și în condițiile unor căzături minore sau ale unor activități ce țin de rutina zilnică.
Soluții:
* Pe lângă medicația care vizează blocarea acțiunii celulelor osteoclaste, responsabile pentru reducerea densității osoase, sunt de un real folos și suplimentele cu minerale (calciu și siliciu), ca și vitaminele D, K2, C.
* Există și o serie de plante cu valoare terapeutică în combaterea osteoporozei: coada-calului (este o sursă bogată de siliciu), lemnul-dulce, urzica, frunzele de mesteacăn, coacăz negru, zmeur, troscot, pir, talpa-gâștei, salvie, păpădie.
Sufletul și problemele spatelui

Nu numai sedentarismul, ci și factorii psihici pot declanșa dureri de spate. S-a observat, de exemplu, că segmentul lombar al coloanei vertebrale reacționează cu o sensibilitate ieșită din comun la emoții. Un studiu realizat recent în Elveția a scos în evidență faptul că atmosfera de la locul de muncă influențează în foarte mare măsură problemele spatelui. Cercetătorii au constatat că oamenii care au libertatea de a lua decizii și a acționa independent pe plan profesional, precum și cei ce simt că sunt sprijiniți constant de șefii și de colegii lor, se confruntă mai rar cu astfel de simptome. Durerea are mecanisme extrem de complexe și se află în legătură cu sistemul limbic, acea structură cerebrală plasată în zona mediană a creierului, unde iau naștere emoțiile și amintirile. Tocmai de aceea, mulți dintre cei ce suferă de dureri cronice riscă să devină depresivi. „Parcursul evoluției unei afecțiuni depinde de modul cum pacientul respectiv își gestionează suferința: dacă o ignoră, dacă încearcă să se menajeze cu tot dinadinsul ori, pur și simplu, își continuă viața firesc, ca și până atunci”, explică psihologii. În cadrul programelor de terapie a durerii se practică o abordare holistică, pornind de la ideea că senzația dureroasă reprezintă adesea un instrument, prin intermediul căruia corpul încearcă să ne transmită un anumit mesaj – de exemplu, acela că ne asumăm prea multe sarcini dintr-odată în profesie, ca și în viața personală, sau că ne vine greu să stabilim niște limite și să spunem „Nu”, atunci când ar fi cazul. Psihologii îi învață pe pacienți să identifice gândurile care le intensifică durerea și să se detașeze de ele. E vorba despre convingerile pesimiste de tipul: „Mă simt tot mai rău, de la o zi la alta” sau „Probabil că am ceva grav”. Dacă nu sunt combătute prompt, asemenea gânduri generează stres și astfel amplifică suferința. Esența terapiei constă în adoptarea unor tendințe pozitive și eliminarea celor negative. „Noi nu putem să le luăm pacienților durerea”, spun psihologii. „Dar îi putem face să înțeleagă că stă în puterea lor să schimbe situația în care se găsesc.”
Durerile de spate dispar pe termen lung doar în momentul când trupul și sufletul se află, realmente, în armonie. Yoga, Qigong sau relaxarea musculară după metoda Jacobson sunt căi prin care vă puteți redobândi liniștea și capacitatea de a vă relaxa, chiar și în situații stresante. Controlul greutății corporale, alimentația echilibrată, durata și calitatea corespunzătoare a somnului fac parte dintr-un stil de viață sănătos, care vă poate alina suferința. Ele vă vor calma durerile mai eficient decât infiltrațiile, tratamentele medicamentoase și intervențiile chirurgicale.
4 mituri despre durerile lombare
De vină este salteaua prea dură
Poate fi adevărat, însă numai pe jumătate. Saltelele dure pot să agraveze contracturile și durerile, dar același efect îl au și modelele prea moi, care nu asigură spatelui susținerea necesară. Cele cu duritate medie, capabile să se adapteze perfect la forma coloanei, sunt mai indicate pentru a vă oferi un somn odihnitor.
Statul îndelung pe scaun provoacă dureri de spate
Nu. Dacă așa ar sta lucrurile, cei ce lucrează în birouri s-ar văita zilnic de dureri. Mulți dintre ei sunt afectați, într-adevăr, însă nu toți. De fapt, durerile de spate apar din cauza unor posturi dezechilibrate. Schimbați-vă poziția pe scaun la fiecare 20 de minute. De câte ori este posibil, ridicați-vă de la birou și faceți câțiva pași încolo și încoace – de pildă, atunci când vorbiți la telefon.
Radiografii și tomografii
Cel puțin la durerile acute, în primele șase săptămâni, nu se recomandă multe explorări imagistice. Dimpotrivă: radiografia și tomografia computerizată vor descoperi fenomene de uzură. De regulă, acestea nu constituie cauza durerilor, totuși pacienții vor insista să primească tratament pentru ele.
Repausul la pat ajută
Ideea pare logică la prima vedere: să ne odihnim spatele, mișcându-l cât mai puțin. Concepția este însă depășită. Imobilitatea împiedică o bună oxigenare a mușchilor și intensifică senzația de durere. Alternativa sănătoasă: mișcare și activitate fizică.