– În inima capitalei Chinei se ascunde, încremenit în timp, un oraș magnific, în care au domnit 24 de împărați. Interzis străinilor, cât și chinezilor, porțile lui s-au deschis abia în 1924, după ce ultimul suveran a abdicat, părăsindu-și palatele impozante. De atunci, orașul interzis a atras 19 milioane de turiști, doar în 2019, dar și nenumărați cercetători, care se străduiesc să-i dezlege, rând pe rând, tainele –
Orașul Împăratului Yongle

China a scrâșnit din dinți aproape un secol sub jugul mongol. Până când un războinic a eliberat, în sfârșit, țara de foștii stăpânitori și a devenit împărat, fondând dinastia Ming. În 1402, puterea a fost preluată de al patrulea său fiu, împăratul Yongle, care a dorit, din motive politice, să mute curtea imperială la Beijing, ridicând un oraș întreg, atât pentru el, cât și pentru cei mai importanți dregători ai săi. Un oraș construit într-un stil nemaivăzut până atunci, și în care accesul nu le era permis oamenilor de rând, decât cu invitație specială, motiv pentru care a și rămas în istorie cu numele de „Orașul Interzis”. Principalul lui rol era acela de a reliefa puterea împăratului, o putere considerată a fi de sorginte divină. O putere copleșitoare de la prima vedere, chiar și astăzi, pentru milioanele de turiști care vizitează orașul.
Ascunde colina Jinshan un secret?
Pentru a construi „Orașul Interzis”, care are forma unui dreptunghi ce se întinde pe o suprafață de circa zece ori mai mare decât celebrul palat francez de la Versailles, terenul a trebuit întâi curățat, iar apoi s-a trecut la săparea fundațiilor și a șanțurilor împrejmuitoare, late de peste 50 de metri și adânci de șase, care înconjoară zidul de protecție. Tonele de pământ care au rezultat au fost utilizate pentru înălțarea unei coline artificiale, în imediata apropiere a orașului. Colina a fost transformată într-o splendidă grădină imperială, de unde cei mai puternici oameni din China puteau contempla în liniște Beijingul. Un lucru lesne de făcut de aici, dat fiind că cel mai înalt punct al colinei este și cel mai înalt punct din centrul capitalei chineze. Un documentar recent afirmă însă că nu este exclus ca această colină să ascundă un secret, sub ea fiind îngropate rămășițele unui palat anterior, care le aparținuse foștilor stăpânitori mongoli.
Simbolul tainic al jumătății de cameră lipsă
Pe cele 72 de hectare ale Orașului Interzis, împăratul Yongle a cerut să fie ridicate nu mai puțin de 980 de clădiri, în care se află în total 8.886 de camere. Legenda spune că în realitate ar fi existat 9.999 de camere și jumătate. Jumătatea de cameră ar avea în acest context un caracter simbolic, pentru că în imaginația împăratului numai Cerul avea voie să dețină un palat cu 10.000 de încăperi (zece fiind numărul simbolic al divinității). Împărații, care se considerau „Fiii Cerului”, trebuiau deci să se mulțumească cu ceva mai puțin. Fie măcar și cu o jumătate de cameră în minus.
Secrete de construcție

În ciuda dimensiunilor colosale, proiectul construirii Orașului Interzis, demarat în 1406, a fost gata în doar 14 ani. Și nu e de mirare, dacă ne gândim că la el au lucrat un milion de muncitori, la care s-au adăugat și circa 100.000 de artizani cu diferite specializări. În vreme ce muncitorii lucrau la zidul împrejmuitor, înalt de aproape 10 metri, se înainta și cu pavilioanele din interior. Deși se consideră că acum peste 600 de ani nu existau cine știe ce tehnici avansate de construcție, rezultatul final îi lasă cu gura căscată pe toți cei circa 80.000 de turiști ai zilelor noastre, care pășesc zilnic în Orașul Interzis, dar și pe specialiștii contemporani.
Constructorii chinezi au dezvoltat încă din anul 500 î.H. structuri flexibile și rezistente la dezastre, slujindu-se de niște îmbinări în formă de floare, numite „dougong”, care reduc drastic impactul cutremurelor asupra clădirilor. Aceste îmbinări sunt atât de eficiente, încât au ajutat Orașul Interzis din Beijing să treacă cu bine peste cele circa 200 de cutremure care au avut loc în cele șase veacuri de când a fost el înălțat. Curioși să afle, totuși, ce s-ar întâmpla cu Orașul Interzis în urma unui cutremur cu adevărat devastator, specialiștii au făcut un experiment. Folosind exact aceleași tehnici ca în vechime, ei au creat un model care imită perfect una dintre clădiri, fiind realizată din aceleași materiale și cu aceleași unelte, dar care nu avea decât o cincime din mărimea originalului. Modelul a fost apoi supus unor simulări de cutremure. Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în istorie a avut o magnitudine de 9,5, dar modelul recreat de tâmplarii chinezi a rezistat fără să se dărâme nu doar la această valoare, ci și la un cutremur simulate, cu magnitudinea de 10,1.
„Firele de aur” din clădirile imperiale

În unele zone din China și Asia de sud, cresc niște copaci extrem de rari și veșnic verzi, ale căror trunchiuri ajung să se înalțe în câteva sute de ani chiar și până la 35 de metri. Pentru constructori, lemnul obținut din acești arbori, așa-numitul nanmu, a fost dintotdeauna aur curat. De altfel, el a fost denumit și „firul de aur”, fiind de fapt mai scump decât prețiosul metal. Prețul exorbitant al acestui lemn nu se explică doar prin raritatea și frumusețea lui, ci mai ales prin calitatea sa deosebită. El este fenomenal de rezistent, reacționând într-o mult mai mică măsură decât alte tipuri de lemn la umiditate și schimbări de temperatură. În plus, el are și un miros plăcut. Împăratul Yongle a dorit să folosească din plin „firul de aur” la ridicarea Orașului Interzis, din el fiind realizate multe dintre impozantele coloane ale celor mai importate clădiri. În total, se spune că circa 10.000 de bușteni au fost transportați pe calea apei în noua capitală, din păduri aflate la peste 18.000 de kilometri depărtare de Beijing. Transportul naval a fost posibil grație existenței Marelui Canal din China, cel mai lung râu artificial din lume, a cărui construcție a început încă din secolul 5 î.H.
Calea imperială

Axa centrală a Orașului Interzis este străbătută de „Calea Imperială”, un drum de piatră pe care nu avea voie să pășească decât împăratul. De la această regulă nu erau acceptate decât două excepții: Calea Imperială putea fi străbătută și de împărăteasă, dar numai cu ocazia nunții ei, și de studenții care treceau cu succes de „Examinarea Imperială”. Din impozanta Cale Imperială fac parte niște rampe ceremoniale bogat decorate cu sculpturi în basorelief. Nu există turist care să viziteze Orașul Interzis și să nu rămână impresionat de splendidele dantelării în piatră, emblematice pentru acest loc. Puțini realizează însă că aceste rampe sunt în realitate niște imense sculpturi. Iar rampa de nord, realizată dintr-o singură bucată de piatră de 200 de tone, care măsoară 16,57 metri lungime, 16,57 m lățime, și 3,07 m grosime, este în fapt cea mai mare sculptură din întreaga Chină.
Dar cum a fost transportat uriașul bloc de piatră, din cariera aflată la o depărtare de circa 70 de kilometri de Orașul Interzis? Mulți specialiști ai zilelor noastre și-au bătut capul pentru a desluși această enigmă. Grație unor documente vechi de 500 de ani, dar și unor calcule realizate de cercetători, aceștia au ajuns la concluzia că transportul blocurilor mari de piatră nu a fost făcut cu ajutorul roților, ci cu săniile, care s-au dovedit mult mai sigure și mai eficiente pentru o asemenea misiune dificilă. Chiar şi aşa, efortul depus a fost unul titanic. Transportul nu putea fi făcut decât în miez de iarnă, când terenul era acoperit de gheață. Însă asta nu era suficient. Pentru ca săniile să gliseze cât mai bine și să fie cât mai ușor de tras, era nevoie ca gheața să fie lubrifiată cu ajutorul unei pelicule de apă. Iar pentru a face rost de apă, au trebuit săpate puțuri de-a lungul întregului drum, la fiecare 500 de metri. Procedând astfel, au fost suficienți 50 de oameni pentru a transporta, în decurs de 28 de zile, un bloc de piatră de 123 de tone, de la carieră și până la Orașul Interzis. Cercetătorii au estimat că viteza medie a unui bloc de piatră tras pe o sanie pe gheață udă ar fi fost de circa 8 centimetri pe secundă – deci suficient de mare pentru a glisa pe suprafața umedă înainte ca pelicula de apă de deasupra să înghețe.
Orașul Feng Shui

Dincolo de dovezile de ingenozitate inginerească, în cazul Orașului Interzis surprinde enorm un alt aspect. Întregul lui plan oglindește principii chinezeşti mistice și străvechi. Între acestea se remarcă Yin și Yang – concepte care reprezintă forțele primordiale care compun universul – masculin, feminin. Ele reprezintă simetrie și ordine, o noțiune cum nu se poate mai importantă pentru împărații chinezi.
Unul dintre cele mai grăitoare exemple ale modului în care principiile Yin și Yang au fost oglindite în construirea Orașului Interzis este reprezentat de punctul focal al complexului palatului, unde au fost înălțate trei pavilioane. Primul și cel mai important dintre ele este pavilionul numit Sala Armoniei Supreme, care este orientat către sud, ducând cu gândul la Yang, adică la elementul masculin, luminos, plin de vitalitate și activ, care corespunde zilei. Acest pavilion, care e cea mai mare structură din lemn păstrată din China, era situat în epicentrul ceremonial al puterii imperiale. Aici își ținea împăratul întrunirile de pe tronul său impresionant și tot aici erau organizate cele mai importate ceremonii, precum încoronările, învestiturile și nunțile imperiale.
În nord, direcție asociată cu conceptul de Yin, corelat elementului feminin, întunericului, intimității și sobrietății, a fost construită Sala Păstrării Armoniei, care slujea ca un soi de sală de banchet, folosită în scopul repetițiilor făcute în vederea ceremoniilor, precum și ca loc al etapei finale a examenului imperial. În sfârșit, între cele două pavilioane se afla un al treilea, simbolizând echilibrul. Numele acestui pavilion e de altfel sugestiv: Sala Armoniei Centrale. În această sală pătrată, mai mică, împăratul venea pentru a se pregăti și a se odihni înaintea ceremoniilor ori în timpul acestora.
La construcția Orașului Interzis au fost aplicate din plin și principiile Feng Shui. Regulile Feng Shui, o știință veche de circa trei milenii, descriu metode concrete de captare și activare a energiei pozitive și de neutralizare a energiei negative, care curge printr-un anumit loc. Până și colina artificială ridicată în dreptul Orașului Interzis a jucat în acest sens un rol important, protejând citadela de vânturile nordice, considerate de rău augur.
Povestea dragonului cu cinci gheare

Cercetătorii au descoperit recent în Orașul Interzis o mare ciudățenie: o groapă mare, plină de porțelan imperial făcut bucățele. Un lucru ieșit din comun, mai ales dacă ținem cont de faptul că porțelanul imperial era pur și simplu neprețuit, grație fineței sale ieșite din comun. Cine și-ar fi bătut astfel joc de el, și mai ales de ce?
A durat ceva până când adevărul a ieșit la iveală. După ce au reconstituit cu multă răbdare vasele din porțelan care fuseseră făcute zob, oamenii de știință au descoperit că fiecare dintre ele avea câte un mic defect. De pildă, printre cele mai importante simboluri asociate puterii imperiale se număra și dragonul cu cinci gheare. Dintre reprezentanții regnului animal, el era privit drept cel mai înalt simbol al norocului. Un dragon imperfect, reprezentat pe porțelanul imperial, era, prin urmare, de neacceptat. Singura soluție a rămas așadar distrugerea porțelanului și dosirea cioburilor într-o groapă, pentru ca nimeni să nu aibă acces la prețioasele vase și rușinea să fie dată uitării.
La picioarele „Fiului Cerului”
În China exista obiceiul ca în fața împăratului, oamenii să se prosterneze la picioarele sale atât de adânc, până se loveau cu capul de pământ. De preferință, într-un mod cât mai audibil. Conform protocolului, diferitele tipuri de plecăciuni erau executate în funcție de solemnitatea situației. Iar cea mai solemnă dintre ceremonii era cea a încoronării noului împărat. Cu acest prilej, supușii trebuiau să îngenuncheze de trei ori la rând, lovindu-și de nouă ori în mod sonor capul de pavaj.
În pat cu împăratul

Orașul Interzis era împărțit în Curtea Exterioară, folosită mai ales în scopuri ceremoniale, și Curtea Interioară, care era reședința împăratului și a familiei sale. Doar că această „familie” nu semăna deloc cu cea pe care o cunoaștem noi. Împăratul avea un adevărat harem, a cărui împărțire ierarhică a variat în decursul secolelor. În timpul dinastiei Ming, pe lângă împărăteasă, el mai putea avea și o „nobilă consoartă imperială”, mai multe „nobile consoarte” ori „consoarte” simple, la care se adăugau o mulțime de „concubine”. Toate se bucurau de respect, fiind considerate un soi de soții secundare ale suveranului. Dar, deși la picioarele sale stăteau mii de femei, împăratul avea relații propriu-zise cu „doar” câteva zeci, dintre care numai cinci sau șase se bucurau, realmente, de favorurile sale.
În timpul dinastiei Quin, au fost impuse unele limite haremului imperial. Fiul Cerului putea avea doar o împărăteasă și o consoartă imperială nobilă, două consoarte nobile, patru consoarte simple și șase concubine imperiale. Toate erau onorate primind o reședință în Orașul Interzis și dreptul de a o administra ele însele. Mai căpătau și dreptul de a vorbi despre propria persoană, atribuindu-și titlul de „Acest Palat”, atunci când se adresau cuiva cu un statut inferior: „Acest Palat ar dori să bea un ceai”, de exemplu. Dar cum putea cineva ajunge la rangul de concubină imperială?
În vremea dinastiei Ming, toate tinerele nemăritate treceau printr-un riguros proces de selecție, în urma căruia puteau deveni concubine. Cele alese trebuiau, înainte de toate, să fie considerate suficient de frumoase, încât să fie pe placul împăratului (dar și a mamei acestuia). Criteriile erau clare. Sprâncenele, de pildă, trebuiau să fie fin conturate și negre, labele picioarelor să fie micuțe, iar buzele cât mai roșii. Candidatele trebuiau, de asemenea, să se bucure de o sănătate perfectă și să treacă cu bine unele examinări vizând manierele și deprinderile artistice. Testul final era reprezentat de servirea mamei împăratului. Aceasta își petrecea și noaptea cu tânăra femeie, pentru a verifica dacă nu cumva sforăie sau suferă de somnambulism.
În timpul dinastiei Quin, cel mai important criteriu pentru selectarea concubinelor a devenit descendența, care era de preferință nobilă și manciuriană. Concubinele care dădeau naștere unui băiat erau ridicate la nivelul de consoartă imperială. În ceea ce o privea pe împărăteasă, aceasta trebuia neapărat să provină din familia unui oficial de rang înalt.
Chiar dacă ierarhia haremului imperial a rămas oarecum neschimbată în decursul timpului, nu același lucru se poate spune despre numărul ocupantelor sale, care a variat mult. În vreme ce unii împărați au avut mii de concubine, Împăratul Hongzhi a ales să fie monogam, preferând să-și împartă așternutul numai și numai cu împărăteasa lui.