Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ecou de galop

Foto: Shutterstock

În rândurile care urmează, aș dori să vă spun o poveste din familia noas­tră, pe care o evocăm de fiecare dată când nostalgia trecutului ne cuprinde pe toți. O poveste pe care bunicul o ia me­reu de la capăt și, de fiecare dată când o spune, în ochii lui urcă lacrimi de tristețe.

Pe calul Bubi l-a cumpărat străbunicul, când bunicul meu, sora și fratele său erau copii de-o șchioapă. Era orb de un ochi. Fostul lui stăpân îl lăsase infirm, ca să nu fie luat pe front. Dar așa, cu un ochi, i-a slujit străbunicului și le-a fost celor mici prieten credincios în tot acel timp cât a stat în sânul familiei.

Într-o vară, calul Bubi s-a înțepat la o copită într-un cui ruginit. Străbunicul l-a dus la un medic veterinar, dar acesta i-a spus că nu mai are nicio șansă: „Trebuie împușcat, ca să nu se chinuie”, a spus veterinarul. Dar străbunicul nu a ascultat de vorbele doctorului. A ținut calul o vară și o iarnă ascuns de ochii oamenilor. Îi oblo­jea copita rănită cu fel de fel de unsori, ajutându-se în această treabă și de fierarul sa­tului. În primăvara următoare, calul a ieșit din grajd, călcând țanțoș pe toate cele patru pi­cioa­re. Se vindecase.

A continuat să-l slujească pe străbunicul cu același devotament, până într-o zi când a fu­git… Nimeni nu știe unde. Bunicul își mai adu­ce aminte de el din când în când și ne spune că-l mai aude nechezând… Trage primăvara după el o căruță plină cu petale de flori…Vara îl vede la o căruță încărcată cu nori pentru ploile ce ur­mează să ude pășunile… Toamna, duce o că­ruță cu frunze… Iarna, plim­bă în­tr-o sanie brazi pentru co­piii nenăscuți…

De câte ori ne strân­gem la cuibul copilăriei și curtea casei se umple de vocile noastre, în ograda ce dă în pădure se aude și ecoul unui galop de cal.

Și atunci, iubirea din­tre noi, cei care ne reve­dem, e și mai mare…

AMALIA ENE – loc. Ileand, jud. Sălaj

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian