– Oamenii de știință au descoperit urme de organisme pe planeta noastră vecină. Sunt supraviețuitoare ale unei civilizații străvechi? Urmele duc în urmă cu 500 de milioane de ani –

După Lună, Venus este cel mai strălucitor corp ceresc pe care-l vedem pe cerul nopții. Este cunoscută și ca Luceafăr de dimineață și Luceafăr de seară, pentru că se numără printre planetele mai joase, care nu pot fi mai niciodată zărite la miezul nopții. Datorită aspectului ei strălucitor, a fost botezată cu numele zeiței frumuseții, iar în astrologie este asociată grației, iubirii și armoniei.
Când viața miroase a usturoi
În realitate, planeta noastră vecină este un habitat destul de puțin atractiv. Suprafața planetei, unde se înregistrează aproape 500 de grade Celsius, este atât de fierbinte, încât metalele se topesc, iar presiunea atmosferică este de 90 de ori mai mare decât cea de pe Pământ, astfel încât primele sonde spațiale care au încercat să aterizeze acolo, în anii 1980, au fost, pur și simplu, terciuite. Apă nu există deloc. Pătura de nori, groasă de câțiva kilometri, constă în principal din dioxid de carbon, un gaz cu efect de seră, și acid sulfuric toxic, care descompune orice lucru cu care intră în contact. Mii de fulgere brăzdează această lume incendiară și furtuni uriașe împing cu viteze de 400 de km pe oră mările urât mirositoare de nori. Nici cei mai crânceni extratereștri nu ar avea acolo vreo șansă de supraviețuire. Cu asta au fost de acord toți experții…
Dar iată că recent, specialiștii au receptat semnale de la radiotelescoapele din Hawaii și din Chile, care schimbă total ceea ce credeam că știm despre Venus. La începutul lui ianuarie, și-au prezentat descoperirea în cadrul unei conferințe susținute online. Informația sună așa: în marea de nori, aflată la 50 de kilometri deasupra solului planetei Venus, se află molecule de fosfan (PH3), un gaz toxic, care miroase a usturoi și care este întâlnit și pe Terra, ca produs metabolic al microbilor ce se luptă să facă față mediilor lipsite de oxigen, cum sunt, de exemplu, cele din mlaștini, din sistemele vechi de canalizare sau din interiorul grămezilor de gunoi de grajd.
Pentru oamenii de știință, fosfanul reprezintă o biosemnătură: acolo unde apare, e probabil să existe viață. Este ceva ce funcționează pe principiul grămezilor de gunoi de grajd întinse pe câmp: cine le vede poate fi sigur că prin preajmă pasc niște vite, chiar dacă nu le poate vedea. „Noi nu susținem că am găsit viață pe Venus”, spun specialiștii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). „Dar cea mai probabilă explicație științifică este că pe Venus trăiesc microbi extratereștri, organisme minuscule, care produc fosfan, la fel ca rudele lor de pe Pământ”.
Această descoperire este o senzație. Căutarea vieții extraterestre s-a concentrat până acum asupra lui Marte, planeta noastră învecinată aflată mai departe de Soare, care este destul de rece, având temperaturi care variază între plus 20 de grade Celsius și minus 85 de grade Celsius, și asupra lunilor de gheață precum luna lui Jupiter, Europa (până la minus 220 de grade). Și acum, dintr-odată, Venus, aflată la doar 40 de milioane de kilometri distanță, a devenit cel mai „fierbinte” candidat pentru căutarea de extratereștri. Nu este vorba de suprafața planetei – acolo, viața, așa cum o cunoaștem, este de neimaginat – ci de înaltul cerului. La o altitudine de circa 50 de kilometri, ea are o temperatură plăcută, de 20 până la 30 de grade Celsius, iar presiunea atmosferică se ridică, la fel ca pe Pământ, la circa un bar. Unele microorganisme foarte bine adaptate pot dezvolta mecanisme pentru a face față norilor de acid sulfuric extrem de otrăvitori și pentru a extrage picăturile minuscule de apă purtate de vânturile puternice. Între timp, au mai fost descoperiți în atmosfera lui Venus și nori negri gigantici, care pot fi produși metabolici ai unor roiuri uriașe de microbi.
Microbii extratereștri

Venus este cam la fel de mare ca Pământul, dar se comportă puțin ciudat. De pildă, ea se rotește atât de încet, încât o zi pe Venus durează cât 243 de zile terestre. Probabil că responsabil cu încetinirea vitezei de rotație a fost un impact puternic cu o cometă. În schimb, planeta se mișcă repede în jurul Soarelui. Un an venusian durează numai 225 de zile terestre – o lume cu adevărat nebună. Suprafața lui Venus este plină de cratere vulcanice uriașe și, în rest, ușor deluroasă, dar la polul nord, Maxwell Montes se ridică la 17 kilometri înălțime, aproape dublu față de vârful Everest de pe Pământ. Cu 500 de milioane de ani în urmă, exista probabil pe Venus apă, dar din cauza dioxidului de carbon, s-a produs ulterior un efect de seră, s-a făcut tot mai cald, iar apa a dispărut. Venus este, așadar, ca un soi de model al evoluției Terrei. Cândva, peste câteva milioane de ani, va crește și aici temperatura atât de mult, încât toata apa de pe suprafața Pământului va dispărea, se va aduna în nori sau se va evapora în spațiul cosmic. Atunci viața va fi și aici posibilă doar la înălțimi amețitoare, iar scenariul în care oamenii vor fi aceia care vor zbura prin ceruri este puțin probabil. Mai degrabă vor reuși să se adapteze la noua viață organismele unicelulare. Evoluția lor decurge mult mai rapid decât cea a oamenilor și a mamiferelor. O nouă generație de microbi apare o dată la câteva zile sau săptămâni. De aceea, ei se pot adapta mai bine la noile condiții de mediu și pot supraviețui unor catastrofe.
Norii inteligenți
Specialiștii cred că pe Venus existau ecosisteme funcționale înainte de catastrofa climatică și și-ar dori ca într-una dintre următoarele expediții pe această planetă să fie executate forări. Este posibil ca astfel să fie descoperite fosile care să le susțină teoria. Dacă pe atunci exista și vreo formă de civilizație pe Venus rămâne însă neclar. Nu este însă exclus. Evoluția pe Venus a avut trei miliarde de ani la dispoziție ca să dezvolte inteligență. Asta corespunde întrucâtva perioadei de evoluție care s-a scurs pe Pământ de la apariția primelor organisme unicelulare, din oceanul primordial, și până la Homo Sapiens-ul de azi.
„În acest moment, nu există pe Pământ nici măcar un singur microorganism care să poată supraviețui condițiilor extreme din atmosfera lui Venus”, afirmă cercetătorii. „Dar capacitatea de adaptare a microbilor este mare, astfel încât aceștia se puteau obișnui cu toate condiţiile posibile în cei 500 de milioane de ani care s-au scurs de la schimbarea climei”. Specialiștii cred că norii de microbi ar putea dezvolta până și inteligență. O inteligență colectivă, asemănătoare celei de stup. Aşa reușesc microbii să dăinuiască și aici, pe Pământ. De exemplu, culturile de bacterii care se depun ca o peliculă neagră și mâzgoasă în conductele de canalizare. În cazul lor, orice facem este zadarnic. Folosim detergenți pe bază de clor? Dăm cu peria sau utilizăm chimicale? Bacteriile revin mereu. Acesta este un fel de inteligență pasivă, destinată supraviețuirii. În mod asemănător ar putea decurge lucrurile și în atmosfera lui Venus.
Cine ajunge primul?

Următorul pas în căutarea vieții extraterestre pe Venus ar fi o sondă care să colecteze eșantioane din norii de fosfan. Mostrele ar trebui apoi aduse pe Pământ și studiate. Dacă vor fi, într-adevăr, descoperiți microbi, omenirea va fi găsit pentru prima dată extratereștri în univers, chiar dacă aceștia ar avea doar o mărime microscopică.
Dar zborul către Venus nu este tocmai ușor. Numai călătoria până la destinație durează până la șapte luni și fiecare zbor costă milioane. În prezent, o singură sondă terestră orbitează planeta noastră învecinată: sonda japoneză „Akasuki” („Zorii dimineții”) fotografiază de cinci ani planeta Venus, cu cinci camere speciale. De suprafața lui Venus nu se apropie însă niciodată la mai mult de 4.000 de kilometri. Paza bună trece primejdia rea. Sonda europeană „En Vision” va fi pregătită de start cel mai devreme în 2032. Nici agenția spațială americană NASA nu va porni cu mult mai devreme în spațiu, cu sondele ei „Davinci+” și „Veritas”. Rușii, care sunt de 40 de ani fruntași în cercetarea lui Venus, nu plănuiesc să trimită o nouă sondă „Venera” pe suprafața planetei Venus înainte de finalul acestui deceniu. Ultima sondă a funcționat doar câteva ore.
Carantină

Cercetătorii ar vrea să aibă la dispoziție ceva mai mult decât simple date. Ei și-ar dori să dispună de un material concret, colectat din atmosfera venusiană. Astrobioloaga Tetyana Milojevic, de la Institutul de Chimie Fizică din cadrul Universității de la Viena, are capacități de laborator pregătite pentru examinarea microbilor producători de fosfan, în caz că aceștia pot fi într-adevăr colectați din atmosfera lui Venus. „Mai întâi”, spune Milojevic, „mostrele trebuie însă carantinate într-un laborator de înaltă siguranță. Vorbim, totuși, despre niște organisme străine. Iar specialitatea lor este să nu se lase uciși «de nimic», deci nu sunt tocmai genul de extratereștri cărora am dori să le dăm cale liberă pe Pământ”.
Mostrele ar trebui studiate pe „Stația Spațială Internațională” (ISS). Dar, ca să le putem studia, trebuie mai întâi să le avem la îndemână.