– Arheologia biblică este un domeniu istoric extraordinar de important. Datorită eforturilor specialiştilor, descoperirile noi sunt adesea cruciale pentru înţelegerea trecutului omenirii. Iată câteva dintre cele mai proaspete ştiri –
Maherus – locul unde Ioan Botezătorul a fost condamnat la moarte

Sfântul Ioan Botezătorul este una dintre figurile centrale din creştinism. A fost un predicator cu har, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în apa Iordanului, și despre care Mântuitorul a spus: „Nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul.” (Matei 11:11) Povestea felului în care Sfântul Ioan Botezătorul a fost condamnat la moarte şi decapitat este cunoscută datorită relatărilor detaliate cuprinse în Biblie. Pe scurt, informaţiile provenite din această sursă sunt următoarele: Ioan îl critica necontenit pe regele Irod Antipa pentru multele rele săvârşite în cursul domniei şi pentru că, în conformitate cu legea ebraică, suveranul trăia în păcat, întrucât o luase de nevastă pe Irodiada, fosta soţie a lui Filip, fratele lui, aflat încă în viaţă. În cele din urmă, Irod l-a întemniţat pe Ioan, dar, în ciuda faptului că-l detesta, și în ciuda insistenţelor Irodiadei, care „(…) îl ura şi voia să-l omoare, dar nu putea” (Marcu 6:19), l-a lăsat în viaţă pe Ioan, căci se temea de mulţimile de oameni care-l considerau pe Botezător un mare prooroc. A venit însă ziua de naştere a lui Irod, iar regele a hotărât s-o marcheze cu fast, dând o petrecere la care i-a invitat pe dregătorii, căpeteniile oştirii şi toţi fruntaşii din Galileea. În acea seară, când ospăţul era în toi, a apărut fiica Irodiadei, Salomeea (care însă în Biblie nu este numită), care a dansat pentru sărbătorit un dans atât de minunat, încât Irod, recunoscător, i-a spus: „Cere de la mine orice vei voi, şi îţi voi da. Şi s-a jurat ei: „Orice vei cere de la mine îţi voi da, până la jumătate din regatul meu.” Şi ea, ieşind, a zis mamei sale: „Ce să cer?” Iar Irodiada i-a zis: „Capul lui Ioan Botezătorul.” Şi intrând îndată, cu grabă, la rege, i-a cerut, zicând: „Vreau să-mi dai îndată, pe tipsie, capul lui Ioan Botezătorul.” Şi regele s-a mâhnit adânc, dar pentru jurământ şi pentru cei ce şedeau cu el la masă, n-a voit s-o întristeze. Şi îndată trimiţând regele un paznic, a poruncit a-i aduce capul. Şi acela, mergând, i-a tăiat capul în temniţă, l-a adus pe tipsie şi l-a dat fetei, iar fata l-a dat mamei sale.”(Marcu 6:22-28)
Istorisirile din Biblie au fost confirmate parţial de scrierile lui Iosif Flaviu, un istoric evreu născut în Ierusalim, în 37 e.n. El a fost cel care a indicat numele fiicei Irodiadei şi a arătat că petrecerea lui Irod a fost organizată în Maherus, un fort roman din apropierea Mării Moarte, azi localizat pe teritoriul Iordaniei. Și iată că recent arheologii au găsit într-adevăr şi dovezi tangibile ale acestui tragic episod petrecut în anul 29 e.n. Győző Vörös, directorul proiectului „Machaerus Excavations and Surveys at the Dead Sea”, a anunţat că el şi echipa sa au identificat, în fostul palat din Maherus, spaţiul unde s-a ţinut banchetul lui Irod, unde Salomeea şi-a dansat dansul nefast şi unde capul lui Ioan Botezătorul a fost adus pe o tipsie. Este vorba despre o curte interioară dreptunghiulară, complet pavată, străjuită pe toate laturile de coloane maiestuoase, care susţineau un coridor lat, deschis, spre care dădeau uşile unor diverse încăperi. Acest coridor era folosit şi pentru a adăposti mesele la care erau aşezaţi invitaţii regelui, cu ocazia banchetelor somptuoase organizate de acesta. De asemenea, într-un lateral al curţii a fost găsită o nişă semicirculară, cu rămăşiţele tronului pe care a stat odinioară Irod Antipa. Echipa de arheologi a realizat şi o reprezentare virtuală a curţii, astfel încât imaginea locului unde a fost pecetluită soarta Sfântului Ioan Botezătorul să fie şi mai clară. În reprezentare au fost incluse şi culorile care decorau spaţiul, culori care au putut să fie deduse datorită fragmentelor de piatră şi ceramică ornamentate cromatic, ce au fost găsite în incintă. După cum era de aşteptat, descoperirea lui Győző Vörös şi a echipei sale a fost salutată cu entuziasm de lumea ştiinţifică, dar şi de credincioşi.
Cele mai timpurii dovezi ale existenței creștinismului din Valea Megiddo
Valea Megiddo sau Valea Jezreel, din nordul Israelului, este o câmpie fertilă, ce a fost locuită din cele mai vechi timpuri. Este o câmpie fertilă pentru agricultură, dar şi… pentru arheologie! În plus, dacă numele Megiddo vă sună cunoscut, asta se întâmplă deoarece el are o însemnătate deosebită pentru creştini: în ebraica veche, Megiddo se numea Har Megiddo, în greaca veche se numea Harmaghedon, iar în latină, Armaghedon! Aşadar, după cum aţi dedus, Megiddo este locul Armaghedonului, cel pomenit în Biblie în „Apocalipsa Sfântului Ioan”!
Dar să revenim la arheologie: în 2005, în această zonă a fost descoperită prima inscripţie care îl indică pe Iisus Hristos ca Dumnezeu! Iniţial, arheologii au găsit ruinele unui sat datând din secolul al III-lea e.n., apoi urmele unei case de rugăciuni, deci ale unei biserici, din aceeaşi perioadă, apoi au dezvelit superbul mozaic (de circa 54 de metri pătraţi) ce decora podeaua acestei case cu motive geometrice şi simbolul creştin al peştelui, iar când au terminat, şi-au dat seama că mozaicul conţinea şi o inscripţie de o importanţă uriaşă: dovada că Iisus Hristos era considerat, chiar şi de creştinii timpurii, Dumnezeu! Vorbim aici despre o inscripţie anterioară conciliului de la Niceea din 325 e.n.! Textul, formulat în limba greacă, este următorul: „Iubitoarea de Dumnezeu Akeptos a dedicat această masă (este vorba despre altarul bisericii) Dumnezeului Iisus Hristos, întru amintire.”
La începutul acestui an, în aceeaşi vale, în satul Taiba, arheologii Tzachi Lang şi Kojan Haku au descoperit o biserică datând din secolul V e.n., deci din perioada bizantină. Într-unul dintre pereţii acestei biserici au găsit o piatră de mari dimensiuni, care a făcut parte dintr-o biserică încă şi mai veche, pe fundaţia căreia a fost ridicată cea bizantină. Pe piatră se află săpată o inscripţie, tot în limba greacă, care sună în felul următor: „Hristos născut din Maria! Lucrarea aceasta a celui mai supus lui Dumnezeu şi a celui mai pios episcop [Teodo]sie şi a smeritului To[ma] a fost clădită de la temelie… Oricine intră în acest lăcaş să se roage pentru ei.” Conform specialiştilor, propoziţia „Hristos născut din Maria!” era, cel mai probabil, o formulă de binecuvântare, menită să-i protejeze pe credincioşi de forţe malefice. Teodosie, întâiul bărbat pomenit de inscripţie, a fost unul dintre primii episcopi creştini din regiune, iar această descoperire indică faptul că Teodosie clădea biserici creştine cu mult mai devreme decât au crezut până acum istoricii. Toma, în schimb, rămâne o figură misterioasă. Se presupune că, probabil, a susţinut construcţia din punct de vedere financiar. În perioada bizantină (secolele V-VII e.n.), satul Taiba aparţinea unei comunităţi de creştini paşnici, apoi, în perioada cruciadelor, a fost transformat într-o fortăreaţă creştină, ale cărei ruine mai sunt vizibile şi în prezent, iar ulterior, odată cu trecerea secolelor, în jurul vechii fortăreţe s-a dezvoltat satul arab care există şi azi. De asemenea, merită a se menţiona că satul Taiba se află foarte aproape de muntele Tabor, acolo unde s-a petrecut Schimbarea la Faţă a Mântuitorului.
Ghetsimani – baie ritualică din vremea lui Iisus
Grădina Ghetsimani, de la poalele Dealului Măslinilor, este un loc cu o semnificaţie crucială pentru creştinii din întreaga lume. Aici, Iisus Hristos s-a rugat fierbinte şi s-a recules; aici, după Cina cea de Taină, Iisus şi ucenicii săi s-au retras întru rugăciune; aici, Iuda l-a trădat pe Iisus Hristos, cu sărutul său mincinos, şi tot aici, Mântuitorul a fost arestat de soldaţii romani şi de gardieni ai Templului. Din acest motiv, încă din vremea ce a urmat imediat crucificării lui Iisus, grădina Ghetsimani a devenit un loc de pelerinaj pentru aceia ce cred în Mântuitor. Şi în prezent, în fiecare an, milioane de creştini din toată lumea vin să se roage şi să se reculeagă în grădina Ghetsimani, în acest spaţiu sacru, păzit de măslini bătrâni. Cea mai mare parte a grădinii (care se întinde pe o suprafaţă de circa 20 de hectare) ţine de Biserica Ortodoxă şi este încadrată în curtea „Bisericii Tuturor Naţiunilor” sau „Biserica Agoniei”, care a fost construită pe ruinele unei biserici creştine distruse în 614 şi ale unei biserici cruciate prăbuşite în 1219. În proximitate se află şi frumoasa biserică rusă „Sfânta Maria Magdalena”, care a fost construită de ţarul Alexandru al III-lea, în memoria mamei sale. Cealaltă parte a grădinii ţine de Biserica Romano-Catolică. În grădina Ghetsimani se mai află şi Mormântul Maicii Domnului (locul unde, potrivit tradiţiei, Apostolii au înmormântat trupul Maicii Domnului), peştera Ghetsimani (în care Iisus s-a rugat cu „sudori de sânge” – Luca 22:44), Piatra Prinderii lui Iisus (unde se ridică o biserică catolică) şi biserica Sfântului Arhidiacon Ştefan. Iar în curând pelerinii vor mai putea să vadă şi să atingă un fragment din istoria ce-a fost contemporană cu Mântuitorul.
În urmă cu două luni de zile, o echipă mixtă de arheologi de la „Israel Antiquities Authority” şi de la „Studium Biblicum Franciscanum” a anunţat că a scos la lumină, în grădina Ghetsimani, ruinele foarte bine conservate ale unei băi ritualice sau mikveh din vremea lui Iisus Hristos! Şi întrucât Mântuitorul a mers adesea în grădina Ghetsimani, este mai mult decât probabil că a văzut această baie şi poate chiar a folosit-o pentru a se purifica! Această mikveh este deosebit de importantă, întrucât reprezintă unica descoperire arheologică de până în prezent, din grădina Ghetsimani, care datează din perioada vieţii lui Iisus Hristos! Arheologul Amit Re’em, de la „Israel Antiquities Authority”, a declarat: „Descoperirea acestei băi, neînsoţită de clădiri, probabil atestă existenţa unei industrii agricole ce funcţiona aici în urmă cu 2000 de ani – o industrie care e posibil să fi produs ulei sau vin. Legea evreiască a purificării îi obliga pe muncitorii implicaţi în producţia de ulei sau de vin să se purifice (înainte de a începe lucrul). Să nu uităm că numele „Ghetsimani” derivă din termenul ebraic ce desemna o presă de ulei.” În imediata apropiere a băii a mai fost identificată şi o biserică, veche de 1500 de ani, care probabil că a fost înălţată în perioada în care regiunea se afla sub conducerea Imperiului Bizantin. Însă există dovezi care arată că ea a continuat să fie folosită şi după anul 640 e.n., când zona a fost cucerită de musulmani. Biserica a fost clădită din piatră frumos fasonată şi a fost ornamentată cu o inscripţie în limba greacă: „În amintirea şi întru odihna iubitorilor de Hristos [simbolul crucii]. Doamne, care ai primit sacrificiul lui Avraam, primeşte şi ofranda slujitorilor tăi şi iartă-i de păcate.
Amin.” Amit Re’em a adăugat: „Recent descoperitele vestigii arheologice vor fi încorporate în noul centru turistic care se construieşte în acest moment în sit şi vor fi expuse pentru turişti şi pelerini, care sperăm că vor reveni curând să viziteze Ierusalimul.”
Relicvele Sfântului Iacob cel Tânăr

Sfântul Iacob cel Tânăr sau Iacob al lui Alfeu a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos. Asta este sigur! În schimb, identitatea sa continuă să fie, şi după două mii de ani, o enigmă! Dezbaterile pe acest subiect sunt încă deschise, iar opiniile şi teoriile sunt încă numeroase şi contradictorii. Iar, recent, un nou mister a venit să se adauge imaginii, şi aşa incerte, a acestui sfânt. Biserica „Santi Apostoli” din Roma a adăpostit vreme de peste o mie cinci sute de ani câteva fragmente dintr-un femur (os al piciorului), relicve despre care se credea că erau ale Sfântului Iacob cel Tânăr. Însă un studiu publicat pe 29 ianuarie 2021 în prestigioasa publicaţie Heritage Science a arătat că, de fapt, fragmentele de os provin de la o altă persoană, necunoscută. Pentru datarea bucăţelelor de femur, echipa de oameni de ştiinţă de la University of Southern Denmark, echipă condusă de Kaare Lund Rasmussen, profesor de arheometrie, a avut grijă ca, mai întâi, să decontamineze oasele, întrucât ele fuseseră tratate cândva, în urmă cu câteva sute de ani, cu o substanţă conţinând mercur – probabil în scopul conservării. Apoi cercetătorii au extras mostre de colagen din ţesuturile conective. De asemenea, din colagen au extras şi un aminoacid. Toate mostrele au fost apoi supuse procedurii de datare cu Carbon 14, rezultatele dovedind că persoana căreia i-a aparţinut femurul a trăit între 214 şi 340 e.n. Aşadar relicvele nu se poate să-i fi aparţinut Sfântului Iacob cel Tânăr, întrucât el a trăit în secolul I e.n.!
Romanii au început să „colecţioneze” relicve ale martirilor creştini, asemenea Sfântului Iacob cel Tânăr, după anul 380 e.n., când creştinismul a devenit religia oficială a Imperiului Roman. Devotaţii luau oasele din morminte şi le duceau în biserici închinate respectivilor martiri, procesul acesta petrecându-se pe scară largă, vreme de mulţi ani. Femurul despre care se credea că i-a aparţinut Sfântului Iacob cel Tânăr a ajuns la biserica „Santi Apostoli” în secolul VI e.n., împreună cu fragmente dintr-o tibie şi o labă de picior mumificată, despre care se spune că sunt relicvele unui alt apostol, Sfântul Filip. Rasmussen şi echipa sa nu au determinat şi vârsta acestor relicve. „Am ezitat în a lua mostre, cu atât mai mult cu cât am considerat că procesul de decontaminare putea să se dovedească mult mai dificil de realizat,” a declarat şefa echipei daneze. Cercetătorii nu ştiu de unde au fost luate fragmentele de femur despre care s-a crezut că i-au aparţinut Sfântului Iacob cel Tânăr şi nici cine le-a transportat până la „Santi Apostoli”, în secolul VI. „Considerăm că e foarte probabil că persoana care a mutat femurul în biserica Santi Apostoli a crezut sincer că el i-a aparţinut Sfântului Iacob cel Tânăr. E foarte probabil că l-a luat dintr-un mormânt creştin, deci osul i-a aparţinut unuia dintre creştinii timpurii”, a explicat Rasmussen. Rămâne de văzut dacă se va găsi cineva care să-şi asume riscul de a testa şi relicvele despre care se crede că i-au aparţinut Sfântului Filip.