– Adevărat chilipir, să ai în față un castron cu căpșuni! Pe lângă gustul lor minunat, fructele roșii și parfumate pot fi folosite și ca leacuri de sănătate. Rețetele sunt din vremea antichității: sigure! –
Cum să achizionați cele mai bune căpșuni

* Cel mai bun moment pentru a cumpăra căpșuni sunt lunile Iunie și Iulie, când fructele sunt în sezon. Fructele care se găsesc pe piață și peste an, majoritatea din import, conțin stimulente chimice de creștere și de maturare care sunt dăunătoare.
* Alegeți fructe pline, ferme, de culoare roșu aprins și codiță verde. Prezența tonurilor de culoare închisă indică folosirea chimicalelor pentru coacere rapidă. Un vârf alb indică fructe necoapte. Căpșunile coapte au un miros puternic, care se simte de departe; cele necoapte au o aromă slabă.
* Căpșunile trebuie spălate înainte de a le folosi (altfel se deteriorează rapid). Cel mai bine se păstrează în frigider, la o temperatură care nu depășește + 5° C. În acest fel, ele pot fi conservate până la 5 zile. La temperatura camerei, căpșunile rezistă 12 ore.
* Recipientele de depozitare trebuie să fie din sticlă, ceramică, plastic sau metal emailat. Depozitarea căpșunilor în vase de metal, cupru, fier și recipiente galvanizate – nu este recomandată. Recipientele cu căpșuni nu trebuie închise etanș, căci fructele se descompun rapid.
Tratamente interne
Susținerea imunității și prevenirea cancerului

Datorită concentrației ridicate de vitamina C, acid elagic, antocianine, kaempferol și alte substanțe benefice, căpșunile pot preveni dezvoltarea unor forme de cancer, susțin studii realizate la „Centrul de Cercetare a Cancerului” din Ohio. De asemenea, includerea căpșunilor în meniul zilnic întărește semnificativ sistemul imunitar și susține funcționarea normală a sistemului cardiovascular.
Rețete
* Consumați câte o porție de căpșuni proaspete în fiecare zi, pe tot parcursul sezonului lor.
* Consumați în fiecare zi câte 50 grame căpșuni adăugate la iaurt, musli sau salate de fructe.
Boli reumatice
Căpșunile influențează în bine bolile reumatice, prin eliminarea acidului uric.
Rețete
* Timp de trei săptămâni, consumați la micul dejun doar o farfurie plină cu căpșuni proaspete și mărunțite, la care adăugați o linguriță cu miere și una cu polen. Nu consumați alte alimente timp de trei ore.
* 12-14 căpșuni se pun împreună cu două cești de apă într-un blender, timp de 2 minute. Se consumă o dată pe zi, de preferință dimineața.
Afecțiuni digestive
Căpșunile și frunzele lor normalizează motilitatea intestinală și elimină constipația. Sunt eficiente și împotriva colitei, insuficienței hepatice, litiazei biliare.
Rețete
* Dimineața, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, beți o jumătate de pahar cu suc proaspăt de căpșuni și consumați câte 200 g căpșuni cu o jumătate de oră înainte de masa de prânz și cină.
* Mâncați până la un kilogram de căpșuni pe zi, împărțit în 2-3 porții, timp de două săptămâni.
Anemie, inapetență, convalescență
Rețete

* Beți de două pe zi un pahar cu suc proaspăt de căpșuni și zmeură, în părți egale.
* Consumați o dată pe zi următoarea salată: 200 grame căpșuni proaspete se pun într-un vas mic și se amestecă cu o linguriță de miere și o lingură cu vin roșu. Se ține la frigider, în vas acoperit, o jumătate de oră.
Infecții și inflamații gastro-intestinale, greață, balonare, crampe stomacale, diaree
Rețetă
* Puneți pe foc o cană de apă. Când începe să clocotească, adăugați o lingură de frunze de căpșuni și fierbeți-le 2-3 minute. Lăsați la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Se beau 3-4 căni pe zi, după mese.
Oxiuroză (parazitoză intestinală)
* Consumați câte 600-700 grame căpșuni proaspete, dimineața, pe stomacul gol, în locul micului dejun. Nu se mai consumă alte alimente până la prânz.
Afecțiuni ale sistemului urinar: inflamații, infecții urinare, litiază urinară, intoxicație alcoolică și tabagică
Căpșunile, codițele și frunzele lor au un bun efect diuretic, dezinfectant și antiinflamator, permit eliminarea excesului de lichid din corp și îmbunătățirea funcției aparatului urinar.
Rețete
* Consumați câte 200-250 grame căpșuni, de 3 ori pe zi.
* 200 grame căpșuni se zdrobesc și se pun într-un vas. Se toarnă un litru și jumătate apă peste ele. Se lasă la macerat două ore, cu capac, într-un loc cald. Din când în când se amestecă preparatul cu o lingură de lemn. Se strecoară și se bea pe parcursul unei zile (nu se păstrează de pe o zi pe alta). Se fac cure de cel puțin trei săptămâni.
* Se pune la fiert un litru și jumătate de apă, și când dă în clocot, se adaugă 6 linguri de frunze și codițe de căpșuni mărunțite. Se lasă pe foc mic, 3-4 minute, apoi se trage vasul deoparte și se acoperă. Se lasă la infuzat 30 de minute. Se bea lichidul repartizat de-a lungul unei zile, fără zahăr sau alte adaosuri.
Memorie
Căpșunile conțin fisetină, un flavonoid care protejează neuronii de efectele îmbătrânirii și previne pierderea memoriei.
Rețete
* Vă puteți îmbunătăți memoria, consumând o porție mică de căpșuni proaspete în fiecare zi, timp de opt săptămâni.
* Consumați în fiecare zi câte 50 grame căpșuni adăugate la iaurt, musli sau salate de fructe.
Îmbunătățirea vederii
Consumul zilnic de căpșuni previne o mulțime de suferințe ale ochilor, cum ar fi dezvoltarea degenerescenței maculare, a cataractei, a ochilor uscați, a orbirii progresive și a altor probleme asociate cu modificările legate de vârstă.
Rețetă
* Consumați câte o porție de căpșuni proaspete în fiecare zi, pe tot parcursul sezonului căpșunilor.
Tratamente externe
Albirea pielii, dispariția petelor pe piele și a acneei

* Se zdrobesc 4-5 căpșuni bine coapte și se amestecă cu 2 linguri cu miere, pentru a forma o pastă. Se aplică pe față sau pe alte zone cu probleme. Se lasă timp de 30 de minute. Se spală cu apă rece. Se repetă la fiecare două zile.
Arsuri solare
* Amestecați cu lapte câteva căpșuni zdrobite, până obțineți o cremă. Întindeți-o pe piele, pentru a elimina roșeața și mâncărimea cauzate de excesul de expunere la soare.
Stomatită, gingivită, întărirea gingiilor, albirea dinților
* Zdrobiți două căpșuni mari și masați-le pulpa cu o perie moale, pe dinți și gingii. Lăsați să acționeze 1-2 minute. Aplicați procedeul dimineața și seara.