Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cuța mea

Foto: Shutterstock

În primăvara anului 2015, câinele meu, Ursu­lică, în vârstă de aproape 20 de ani, dădea sem­ne că i se apropie sfârșitul. Se grăbea, deși spe­rasem să i-o iau înainte… Plânsetul lui îmi sfâșia inima. Un scâncet jalnic, scos cu ultimele pu­teri adunate. Nu l-am putut ajuta. Dar nici să-l uit nu voi putea vreodată… L-am îngropat în grădina din spatele casei, ca pe un om.

În lumea satului, o casă fără câine pare, însă, o casă pustie. Ca urmare, niște vecini mi-au adus o cățelușă micuță, frumoasă, pe care o gă­siseră legată cu o sârmă de un copac. Am mân­gâiat-o, am cură­țat-o, i-am oblojit ra­na pe care sârma i-o făcuse pe gât și, pentru că nu mi-a venit pe moment un alt nume, am bo­tezat-o Cuța. S-a adaptat repede. Era așa de slabă, că i se vedeau coastele, și așa de speriată că, de câte ori intra cineva străin în ogradă, se as­cun­dea. Cu vremea, însă, a devenit stăpână, și pe ea, și pe curte, și se juca toată ziua. Îmi plăcea că e ve­selă, dar mă temeam că o să-mi izgonească pisoii, patru motani pe care îi iubeam și îi iu­besc foarte mult. Dar, minune! Cuța s-a împrie­tenit cu pisoii, și i-a făcut tovarăși de joacă, și îmi era mai mare dragul să-i văd cum se zben­guie toată ziua, făcând salturi și tumbe acro­batice. Vecinii au rămas mirați văzând o prie­tenie așa de fierbinte, între o cățea și niște pui de pisică.

În vara trecută, când a fost foarte cald, Cuța obiș­nuia să se întindă la umbra unui castan. Toți pi­soii se duceau și se culcau peste ea. Se lingeau reci­proc, mai întâi între ei, apoi cu cățeaua, punându-se pe urmă pe sforăit. Pe seară, mai pe răcoare, Cuța-i plimba. Îi lua pe fiecare în gură, pe rând, pornind agale pe poteca grădinii, prin­tre straturile de flori. Când pisoii aveau chef de joacă, o mângâiau pe Cuța pe nas cu lăbuțele lor delicate și acrobațiile înce­peau. Erau ade­vă­rate spectacole. Ca la circ. De la o vreme, ve­cinii se adunau pe la gard, ca să vadă și ei mi­nunea acelei prietenii neobișnuite între un câine și patru pisici. Apoi a venit iarna. Pisoii au cres­cut, dar prietenia lor față de Cuța n-a dispărut. Năs­truș­nica de ea îi târnosea prin zăpadă, și veneau acasă așa de uzi de pe stradă, de eram nevoit să îi duc lân­gă sobă, să îi usuc. Spășită, Cuța se trăgea mai la o parte, cu coada între picioare. Dar era suficient ca vreun motan să dea semne de pace, și ea se înființa lângă el, gata s-o ia din loc. Uneori, când o lăsam să doar­mă în curte și pisoii nu puteau să iasă din casă, plân­gea și râcâia cu laba pe ușa bucătăriei, în vreme ce motanii se porneau, și ei, pe mieu­nat. Dar ceea ce m-a impresionat peste măsură a fost și este atitu­di­nea Cuței față de prietenii ei. Când le dau de mân­ca­re, ea se retrage, îi lasă pe ei să se sature mai în­tâi, și numai dacă ră­mâne vreun rest pe fundul far­furiei mănâncă și ea.

Cuța mea este foarte vrednică. Nu a mușcat niciodată pe nimeni, dar cine vrea să mă viziteze este însoțit de ea de la poartă și până la ușa casei. Modul ei de-a lătra este diferit. Într-un fel latră la oa­meni, altfel la câinii de prin vecini, și cu totul alt­fel când e vorba de prietenii ei: un scâncet vesel și dră­găstos.

Cum eu sunt un om singuratic, la o vârstă ce se apropie de 90 de ani, Cuța și cei patru motani îmi sunt cele mai apropiate ființe. În prezența lor uit de singurătate, de boală, de junghiuri, uit de tot ce e rău. Cele cinci ani­male îmi sunt prieteni fideli. Mult mai fideli decât oamenii.

Un bătrân din Gorj

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian