– Ficatul nu doare, chiar și atunci când este bolnav. Liniștea lui poate să fie, însă, părelnică. Vestea bună este că el se regenerează, când este tratat corect –

Ficatul nu doare, chiar și atunci când este afectat de o boală. Din această cauză, oamenii nu sesizează începutul unei afecțiuni a ficatului când tratamentul poate da rezultate mai bune, într-un timp mult mai scurt. Dar și în cazul ficatului bolnav, avem un motiv de optimism, anume – că se regenerează dacă a fost tratat corect și dacă omul respectă toate condițiile pentru ușurarea funcționării ficatului.
Atenție la dușmani!
Ficatul suferă și se îmbolnăvește în următoarele situații:
* Dacă în sânge apar substanțe dăunătoare, introduse în organism odată cu produsele alimentare, cu apa și cu aerul.
* Alimente de calitate inferioară sau stricate.
* Foarte dăunătoare pentru ficat sunt mesele luate la ore târzii, precum și culcatul la ore târzii.
* Alimentația abundentă și consumarea grăsimilor, prăjelilor, afumăturilor, pâinea moale, proaspătă, clătitele.
* Nicotina și alcoolul distrug celulele ficatului.
* Stresul, furia, provoacă eliminarea crescută a adrenalinei, care intoxică puternic ficatul, traumatizându-l.
* Ficatul suferă și atunci când omul efectuează o muncă fizică grea, fără o pregătire corespunzătoare. Efortul fizic trebuie mărit treptat, pentru ca ficatul să aibă timp pentru adaptare.
* Dacă nu puteți renunța la mâncăruri din carne grasă, străduiți-vă măcar să le consumați în prima jumătate a zilei, când ficatul elimină mai multă secreție biliară și se creează condițiile favorabile pentru digestia grăsimilor.
Favorizați prietenii

Pentru fiecare organ există și alimente care îmbunătățesc funcționarea lui. Ficatul este ca un copil: îi plac foarte mult dulciurile. Pentru funcționarea normală a ficatului, organismul trebuie să consume cantitatea necesară de glucoză. Cel mai bine este dacă glucoza provine din fructe și nu din dulciuri. Carnea este bine să se consume împreună cu multe legume și zarzavaturi. În timpul mesei nu este de dorit să consumați lichide. Băutura poate fi consumată la 1,5-2 ore de la servirea mesei. Fructele și legumele pot fi consumate atât crude, cât și fierte, coapte, înăbușite, cu același efect benefic. Iarna se pot consuma cantități mari de fructe uscate tradiționale (prune, caise, mere, stafide) sau aduse din țările calde. Se pot bea compoturi, sucuri, lapte acru, iaurt. Ficatul reacționează pozitiv și la consumul de nuci sau semințe de floarea-soarelui, fără a fi consumate în exces. Ficatul reacționează negativ la consumul ciocolatei, mai ales în cazul copiilor. În funcționarea normală a ficatului un rol important îl au emoțiile pozitive, priceperea de a te bucura de viață.
Metode de salvare în caz de dureri acute în zona ficatului
1. Se dizolvă 1 lingură cu vârf de zahăr într-o jumătate de pahar de apă și se bea.
2. Se mănâncă 2-3 banane foarte, foarte coapte. Bananele verzi nu au același efect.
3. Se bea fără limite ceai fierbinte de mentă. Se adaugă o lingură de plantă la 300 ml de apă și se infuzează 15 minute.
4. Orice parte a mesteacănului – frunze, muguri, crenguțele tinere sau un amestec din ele, se folosește sub formă de ceai. 5 linguri de plantă se introduc într-un litru de apă clocotită și se fierb 20 de minute. La început se bea cu înghițituri mici un pahar și jumătate de lichid foarte fierbinte, timp de 20 de minute. Pe urmă, se bea câte 100 ml după fiecare urinare, astfel ca pe parcursul zilei să fie consumată toată cantitatea de ceai.
5. Folosiți monede sau cerculețe decupate din cupru și aplicați-le pe toată zona ficatului, cu leucoplast, timp de 2 zile. Dacă nu aveți nimic din cupru, puteți încerca cu bucăți din staniol de la ciocolată. Ideal ar fi ca staniolul să fie energizat în prealabil de o persoană care are cunoștințe în domeniul bioenergiei. Staniolul poate fi folosit pentru eliminarea durerilor din diferite zone ale corpului, dacă este aplicat pe locul bolnav.
Metode de curățare

Ficatul are o capacitate puternică de restabilire a funcțiilor lui, dacă este îngrijit sau tratat la timp. O metodă de profilaxie și îngrijire o constituie curățarea ficatului. Iată câteva metode. Puteți să le încercați pe rând o dată pe lună, cu durata de 4 luni, astfel încât ficatul și bila să fie curățate complet.
1. 5-6 zile mâncați ușor, de post. Ultima zi, seara, mâncați salată de sfeclă crudă sau fiartă, rasă, cu varză proaspătă sau murată și cu suc de lămâie. A doua zi dimineața, la ora 9: mâncați fulgi de ovăz fierți cu 1/2 pahar de apă, astfel încât să obțineți un terci moale, sărat sau îndulcit puțin. La ora 11:45 luați un purgativ. La ora 12 beți 1 pahar de ceai de mentă și pojarniță, suc de lămâie și miere de albine. La ora 14 se aplică o pernă electrică (sau altceva cald) pe ficat timp de 6 ore. La ora 15 se ia iarăși purgativ cu ceai fierbinte, ca la ora 12. La ora 18 se usucă în cuptor câteva felii subțiri de pâine neagră cu puțină sare. – Se stoarce sucul unei lămâi și se diluează 1:1 cu apă. – Se fierb 200 ml apă cu 2 lingurițe de cafea și se beau. La ora 18.30 se iau 1 pastilă de Papaverină și 1 pastilă de NoSpa. La ora 19 se beau 150 ml ulei de măsline, încălzit la 50°C, după care se bea suc de lămâie și cafea cu pâine uscată. Vă culcați pe partea stângă și vă relaxați. La ora 20 se repetă procedura cu 150 ml ulei de măsline și suc de lămâie. În timpul procedurii, uneori apar diferite dureri, dar trebuie să răbdați fără teamă. După curățarea ficatului, încă o săptămână mâncați ușor, de post.
2. Se începe la fel, cu 5-6 zile de pregătire. Apoi, în prima zi, de la ora 8 până la 20, beți la fiecare 2 ore, câte 1 pahar de suc de mere proaspăt stors (în nici un caz din comerț). Nu mâncați nimic altceva, dar puteți bea și apă fiartă. A doua zi se repetă procedura până la ora 18. La 18:30 luați 1 pastilă de Papaverină și 1 pastilă de NoSpa, puneți perna electrică fierbinte pe zona ficatului. Pregătiți 1/2 litru de ulei de măsline și 1/2 litru suc de lămâie. Ca să obțineți cantitatea necesară de suc, fierbeți timp de 6-8 minute 10-12 lămâi mari și apoi stoarceți-le (în felul acesta se storc mai ușor). La 19 vă culcați în pat și, strict după ceas, luați câte 3 linguri de ulei și apoi 3 linguri de suc de lămâie la fiecare 15 minute. Încercați să preveniți regurgitarea, pentru că dacă pierdeți mult ulei, tratamentul nu mai are efect. O să vă mirați foarte tare când o să vedeți rezultatul curățirii. Puteți să spălați prin sită și să adunați într-un borcan tot ce se elimină din ficat în timpul procedurilor.
3. Ficatul se curăță bine și se restabilesc funcțiile lui și cu frunze sau muguri de mesteacăn. La 500 ml apă clocotită se pun 2 linguri de frunze sau 1 lingură de muguri și 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu, se lasă în termos timp de o oră și se beau câte 100 ml de 4 ori pe zi.
4. 100 g de nuci verzi mici (cu diametrul de 2,5-3 cm) se taie în 3-4 părți, se amestecă cu 800 g zahăr sau miere de albine și 1 l de vodcă sau țuică. Se lasă 14 zile închise ermetic, într-un loc răcoros și la întuneric, de preferință în beci. Se strecoară și se bea câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi.
5. Dimineața pe nemâncate se beau 100 ml de apă caldă sau ceai care sporesc secreția biliară. După 30 de minute, se beau 100 ml de apă foarte fierbinte cu o lingură de miere de albine și se culcă pe partea dreaptă, cu un termofor aplicat în zona ficatului, timp de o oră și jumătate. Înainte de a se ridica din pat se fac câteva genoflexiuni și se ia masa de dimineață.
6. Se toacă mărunt 300 g de ceapă, se amestecă cu 2 linguri de pelin uscat, 100 g de miere de albine și 700 ml de vin alb, sec. Amestecul se macerează 20 de zile într-un loc răcoros, la întuneric, se agită periodic, apoi se strecoară. Se beau câte 50 ml, de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă.
7. Se stoarce suc de castraveți și se bea de 2-3 ori pe zi (se poate și cu miere de albine), câte un sfert de pahar.
8. O metodă de curățare a ficatului cu un mare efect: un pahar și jumătate de ovăz nedecorticat, care nu a fost în contact cu erbicidele, se spală bine, se amestecă cu o lingură și jumătate de muguri de mesteacăn, o lingură de frunze de merișor și 2 l de apă rece. Se lasă 24 de ore la macerat. Într-un alt vas, cu 0,5 l de apă, se fierbe o jumătate de pahar de măceșe zdrobite, timp de 20 minute, și se lasă, de asemenea, 24 de ore. A doua zi, cratița cu ovăz se acoperă bine, se fierbe la foc mic timp de 15 minute. Se ia de pe foc și se ține acoperită timp de 45 de minute. Ambele soluții se strecoară prin tifon, se scurg bine, se amestecă și se păstrează la frigider, într-un borcan de sticlă. Tratamentul durează 10 zile. Lichidul se bea încălzit de 4 ori, cu 30 de minute înainte de masă, strict la aceeași oră, câte 150 de ml. Ultima dată se bea nu mai târziu de ora 22.
Persoanele sănătoase pot folosi această metodă profilactic, de două ori pe an, iar bolnavii, o dată la trei luni. Copiii în vârstă de 2-3 ani pot bea câte o linguriță ca desert, cei de 3-5 ani câte o lingură, iar cei de 5-10 ani câte 25 ml.
9. Ficatul se curăță și cu un amestec din jumătate de pahar de „moare” de varză și jumătate de pahar cu suc de roșii, care se consumă timp îndelungat. Sau se consumă un amestec din părți egale de suc de castraveți, sfeclă și morcovi. În cazul folosirii acestui amestec, se realizează și o curățire a vezicii biliare. Vă amintesc că sucul de sfeclă nu se bea proaspăt stors, ci trebuie lăsat minimum 2-3 ore ca să „răsufle”.