– Dușurile cu apă călduță sunt cea mai eficientă și plăcută metodă pentru a ne ocroti sănătatea pe căldurile năpraznice ale verii –
Destind contracturile

Intervalul în care percepem temperaturile mediului drept stimuli se situează între 18 și 25 de grade. Când termometrul arată peste 35 de grade, apare așa-numitul disconfort termic, în care funcțiile organismului dau alarme. Un duș cu apă călduță, de 36-37 de grade, care se apropie de temperatura noastră corporală, ne destinde imediat.
Protejează sistemul cardiovascular
Când apa ușor caldă ne șiroiește pe corp, vasele de sânge se dilată, tensiunea arterială scade și inima este despovărată. Pentru că ea nu trebuie să depună un efort pentru egalizarea temperaturii, așa cum se întâmplă în cazul dușurilor reci sau fierbinți. Doar 5 minute de duș călduț pe zi sunt deja suficiente pentru a exercita un efect pozitiv asupra sănătății noastre cardiace.
Ne ajută să adormim
Cercetătorii americani au descoperit că un duș călduț, mai ales când îl facem cu aproximativ 90 de minute înainte de a merge la culcare, ne ajută să adormim și ne crește totodată calitatea somnului. Experții ne recomandă să facem dușuri cu apă călduță, în special în zilele caniculare ale verii. Pentru că astfel ni se deschid porii, permițându-ne să scăpăm de căldura acumulată.
Reduc durerea

Studii recente atestă că dacă proiectăm cinci minute un jet de apă călduță asupra zonei tractului gastrointestinal, durerile de stomac și balonarea se reduc. Dar un duș călduț poate ajuta și în cazul unei contuzii, după ce aceasta a fost tratată scurtă vreme cu frig. Motivul: frigul stopează inflamația, în schimb, căldura potrivită stimulează procesul de vindecare și reduce durerea.
Calmează scalpul
Apa călduță curăță pielea într-un mod blând și deschide porii fără a irita sau usca stratul lipidic (gras) protector. Conform studiilor, de acest lucru profită și cuticulele părului. El își păstrează astfel o proporție semnificativ mai mare din uleiul natural, este mai puțin tern și fragil. Și nici nu mai cade.
Balsam pentru spate
Cu un jet călduț de apă putem reduce în mod semnificativ durerile din zona umerilor și a cefei, care se resimt pe tot spatele.
Important! Când facem duș, să ne gândim și la mediul înconjurător. Un duș zilnic, benefic atât pentru piele, cât și pentru mediul în care trăim, ar trebui să dureze maximum șapte până la zece minute.
Tamponați-vă în loc să vă frecați

Pielea noastră este deosebit de sensibilă după duș. O frecare puternică, de pildă, cu un prosop, poate produce mici iritații. De aceea este preferabil să tamponăm pielea cu delicatețe, pentru a proteja bariera sensibilă a epidermei și a evita astfel iritațiile.
Nu uitați picioarele
Ștergerea până la uscarea completă a zonei dintre degetele de la picioare este deosebit de importantă. Dacă aceasta rămâne umedă, aici își poate face cu ușurință apariția ciuperca piciorului.