– Pasionat de computere încă din copilăria petrecută în Satu Mare, Radu Motișan și-a transformat, de tânăr, invențiile într-o afacere globală de succes. Senzorii uRADMonitor, ce măsoară calitatea aerului, împânzesc harta lumii și sprijină comunități întregi, în lupta pentru un aer mai curat –
„Avem peste 2000 de senzori, instalați în toată lumea”
– Sunteți un inventator redutabil, specialist în sisteme software, creator al companiei „Magnasci”, al cărei prim produs de succes este uRADMonitor, un aparat performant care măsoară calitatea aerului. Ce v-a îndemnat s-o luați pe această direcție?
– Dorința mea a fost să reușesc să găsesc o cale de a uniformiza prezența senzorilor de măsurare a calității aerului pe întregul glob. Statisticile prezintă prognoze sumbre în ceea ce privește sănătatea oamenilor. Corupția sau puterea economică redusă sunt bariere active în calea eforturilor pentru un aer mai sănătos. Avem acum peste 2000 de senzori uRADMonitor instalați în toată lumea, peste 500 în România, din care aproximativ 200 sunt în București. Primii clienți au fost din SUA, din Europa de Vest și din Australia. Prin ce am făcut, am ajutat oameni din peste 60 de țări să fie un pic mai atenți la relația lor cu mediul.
„Ca urmare a poluării, numărul de decese va crește în România”
– Stăpâniți o cantitate uriașă de informații legate de poluare, atât la nivel mondial, cât și în România. Cum stau lucrurile? Se întrevăd și progrese?
– Fiecare lună aduce sute de milioane de noi măsurători. Simpla comparație a doi senzori adiacenți ne poate indica cu exactitate sursa poluării, direcția vântului și viteza sa de propagare. Înregistrăm și respirația zilnică a plantelor, în funcție de succesiunea anotimpurilor. Sunt extrem de multe curiozități de natură științifică accesibile acum prin această tehnologie, dar mai ales prin numărul mare de senzori puși pe o întindere atât de mare – întreaga planetă. La nivel global, s-a intensificat poluarea cu particule fine, în special din cauza creșterilor de temperatură care au dus la incendii numeroase. Din păcate, România a ieșit în evidență ca un pol negativ. Valorile de poluare în România au fost peste media globală. Ne așteptăm la o creștere a numărului de decese premature, cauzate de expunerea la poluare.
„Realitatea nu se mai poate ascunde sub preș”
– Cât de importantă a fost apariția unor rețele independente de măsurare a poluării, în condițiile în care rețeaua oficială a Ministerului Mediului dădea rateuri sau transmitea date îndulcite?
– A avut un impact pozitiv semnificativ, pentru că a sporit conștientizarea și responsabilizarea populației. Rețelele independente au tradus realitatea în numere și au demonstrat concret fenomene care nu se mai puteau ascunde sub preș. E o formă de a pune presiune pe autorități să fie mai active pe direcția de protecție a mediului și de sănătate a populației. Existența unor terți obiectivi, neimplicați, e o formă de rupere a unui monopol toxic, indiferent de domeniul de care vorbim. Când o rețea independentă pune mai mulți senzori pe teren decât o face Ministerul, e clar că e un dezechilibru de competențe și ceva trebuie să se schimbe urgent. Mai mult de atât, implicăm în acest efort nu doar aparatul de stat, ci un număr mare de oameni. Acest fenomen se numește „Citizen Science” – „Știința cetățeanului” – o forță de luat în seamă.
„Avem indici de poluare mult peste țările din jur”
– Cum se explică înroșirea hărții României în 2019-2020? Iernile trecute, aerul era irespirabil și câte o săptămână întreagă.
– Într-adevăr, harta României a avut evenimente extreme de poluare în iarna 2019-2020 și apoi în 2020-2021. Polii au fost pe data de 31 ianuarie 2020, respectiv 21 ianuarie 2021. Valorile de poluare cu particule au atins cote alarmante pe întreg cuprinsul țării. Întreaga presă vuia de știri legate de poluare, și conflictul s-a mutat repede la nivel politic. Explicațiile din acea vreme puneau accent ba pe trafic, ba pe centralele de apartament, ba pe inversiunea termică (temperaturi ridicate iarna). Sigur, acest fenomen meteorologic a avut o parte din vină, pentru că a funcționat ca un clopot care a blocat toate emisiile la nivelul solului. Dar inversiunea termică nu e sursa poluării în sine, e doar un mecanism de concentrare a ei. Adică, nu s-au mai aruncat toate gunoaiele în atmosferă, ele au fost ținute forțat la nivelul nasurilor noastre. Cine e vinovatul? Evident, noi, pentru toate emisiile pe care le-am produs. Mirosul amestecat cuprindea tot ceea ce produceam noi, de la fum de lemne, până la fum de cărbuni, deșeuri lemnoase sau pet-uri, în special în zonele rezidențiale de case, unde acestea se foloseau pentru încălzire. Dacă fumul de lemne e la limita tolerabilului când vorbim de utilizarea lui la încălzire, situația se schimbă dramatic în cazul deșeurilor lemnoase, ce generează compuși extrem de toxici, chiar cancerigeni, prin incinerarea substanțelor folosite pentru lipirea masei de lemn, cum ar fi formaldehida. La rândul lor, PET-urile arse sunt deja o bombă chimică, potențialul cancerigen sărind afară din limite. În zona orașelor, mirosul dulceag provenea de la trafic, prin creșterea concentrației de hidrocarburi arse parțial sau a noxelor. În zonele industriale, câte un coș de fabrică forma o pătură deasupra întregului oraș, exemplul fiind Brașovul. Gropile de gunoi au venit și ele cu un cocktail toxic, care include hidrogen sulfurat. A fost, desigur, un cumul de factori, o parte i-am identificat, dar alții au rămas ascunși, poate cei mai periculoși. Rămâne fără explicație faptul că România a avut o poluare mult peste nivelul țărilor din jur, după cum se poate vedea și în datele oferite de senzori. Având în vedere amplitudinea poluării, a înregistrării unor surse de emisie foarte puternice, cu mult peste cele obișnuite, cauzate de trafic sau de încălzirea rezidențială, nu putem lăsa deoparte varianta ca autoritățile să fi scăpat total de sub control fenomenul arderilor de deșeuri importate sau locale.
– Suntem în august 2021 și senzorii continuă să fie roșii, noaptea, în Craiova, acolo unde localnicii filmează coloane groase de fum…
– Punctual, la nivelul Craiovei, vorbim de indiferența Poliției și a Gărzii de Mediu de a stopa arderile ilegale de deșeuri, care au ca scop extragerea de metale. Acestea sunt colectate sub formă de anvelope și cabluri, incinerate cu degajări uriașe de fum toxic, și vândute la centrele de reciclare. Craiova a fost mereu în fruntea orașelor poluate din România, nu pentru o industrie performantă, ci absurd, pentru niște apucături ale unei categorii sociale încurajate de ignoranța autorităților. Dar Craiova nu e singură în suferința ei de poluare, nici la indolența celor responsabili. Avem și alte orașe gazate constant, cum e cazul dramatic al Ploieștiului, chinuit de emisiile rafinăriilor, sau al nord-vestului Bucureștiului, unde hidrogenul sulfurat face aerul să pută permanent.
„Fraternizare cu infractorul”
– Senzorii dvs. arată exact sursele poluării. Practic, autoritățile pot ști fără dubiu cine este infractorul.
– Într-adevăr, acesta este unul dintre avantajele majore ale unei rețele dense de senzori. Traseul poluării devine imediat vizibil din datele culese. În această perioadă, aș vrea să văd o atenție mai mare a Poliției, pompierilor și a Gărzii de Mediu pe problema arderilor de gunoaie și a incendierilor de miriști. Aceste organe ar trebuie să fie mai bine motivate să își facă treaba. Prea des auzim de operatori 112 sau chiar poliție/pompieri care iau peste picior cetățenii ce sună să raporteze coloane de fum toxic. Astfel de oameni nu au ce căuta în posturile ocupate, pentru că nu sunt în slujba populației.
– Cum percepeți situația în care mari gropi de gunoi și incineratoare de deșeuri de medicamente, cum există în București, nu sunt monitorizate de Agenția pentru Protecția Mediului?
– O văd ca pe o formă de fraternizare cu infractorul. Statul nu are nici un motiv să ofere clemență unor persoane juridice cu un impact atât de nociv asupra mediului. Prima grijă a statului trebuie să fie sănătatea populației și să nu se abată cu nimic de la a o garanta, așa cum Constituția o cere. Trebuie să se implementeze sisteme de monitorizare independente și obiective. Monitorizarea făcută în regim propriu e o glumă. Nici auditul de poluare nu funcționează, pentru că trebuie monitorizate emisiile permanente, nu doar în weekend sau când se oprește activitatea. Din fericire, rețelele independente ajung să joace și acest rol. uRADMonitor detectează o listă lungă de gaze, care includ compuși organici volatili, hidrogen sulfurat, dioxid de sulf sau gaze foarte toxice, cum e acidul cianhidric, o parte din acestea fiind regăsite și în arderile de deșeuri periculoase din București.
„Prin copii, harta României nu va mai fi plină de senzori roșii”
– Văd un interes crescut al elevilor, studenților de a construi singuri senzori: uRADMonitor colaborează cu unitățile de învățământ?
– În România, am furnizat un număr mare de senzori „uRADMonitor SMOGGIE”, aparate care măsoară calitatea aerului. „Smoggie” poate să vină cu un senzor de particule care ne dă indicații prețioase despre poluarea la exterior, dacă montăm aparatul în curte sau pe balcon. Sau putem avea un SMOGGIE-CO2, care ne arată cât de îmbâcsit devine aerul din interior, fie în dormitor, unde ne afectează calitatea somnului, fie într-o sală de clasă, și atunci nu mai trebuie să ne mirăm că elevii își pierd concentrarea. Aceste aparate le-am oferit și școlilor, sub formă de KIT-uri, și elevii au fost foarte încântați să le asambleze, să le programeze și să vadă apoi rezultatele practice, sub forma datelor care curg imediat, după ce senzorul e alimentat. Multe școli au deja cercuri de robotică, unde elevii sunt pregătiți pentru tehnologiile viitorului, și mă bucură mult acest lucru, eu personal cunoscând potențialul tehnologiilor digitale. Din implicarea elevilor ajungem indirect și la părinți, și astfel închidem cumva un cerc mai larg de persoane responsabilizate pe probleme de mediu.
– Ca părinte, ce simțiți când vedeți calitatea aerului în orașul dvs. sau în țară?
– Mă îngrijorează, pentru că îl percep ca pe un fenomen de dimensiuni mari, imposibil de rezolvat rapid, dar cu repercusiuni grave asupra sănătății. Încerc să compensez, explicându-le celor două fete ale mele, de 4 și 6 ani, despre sustenabilitate, despre reciclare, despre arderi, fum, toate lucrurile pe care le văd și ele în jur. Iar implicarea lor este exemplară, ajung să fiu chiar apostrofat dacă scap o bucată de hârtie în coșul greșit. Cred că asta e șansa noastră. Generația viitoare. Pentru că cei de acum sunt prea greu de mișcat, de influențat, „efortul” e prea mare. Trebuie să ne concentrăm la a educa copiii cu lucrurile bune pe care le-am învățat, și astfel, ele să devină o practică comună. Prin copii, harta României viitorului nu va mai fi plină de senzori roșii.
Aparatele pot fi achiziționate de pe site-ul: http://www.uradmonitor.com/products