Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Uleiurile cosmetice

Foto: Shutterstock

Uleiurile vegetale sunt foarte bine tolerate de piele, mult mai bine decât cele minerale, de care abuzează industria cosmetică, și care rămân la suprafața epider­mei. Ule­iurile vegetale hrănesc pielea în pro­funzime și-o ajută să-și păstreze umi­ditatea, pentru a rămâne suplă. Ușor și plăcut de preparat, ele au, în plus, avantajul că sunt făcute acasă, din ingre­diente proaspete și de calitate sigură.

Ulei de levănțică

Ingrediente: 20 g flori de le­văn­țică (o lingură), 20 ml al­cool, 200 ml ulei de măs­line.

Mod de prepara­re și folosire:

Le­vănțica și al­coolul se pun îm­­pre­ună într-un vas închis (bor­că­nel). Se agită bine, apoi se adaugă uleiul de măs­line și se fier­b pe baie de aburi, vreme de două ore, ames­te­când din când în când. Se dă vasul deo­parte și se lasă acoperit două zile, după care uleiul se strecoară (prin presare) printr-un tifon. Se păstrează la întu­ne­ric, în loc răcoros.

Se aplică o dată pe săptă­mâ­nă, seara, înainte de culcare, pe fața cu­rată, și se lasă 20 de mi­nute. Se înde­părtează cu apă căl­duță, apoi se unge fața cu crema obiș­nuită.

Regenerează ţesutu­rile, reduce ri­durile şi catife­lea­ză pie­lea. Poa­te fi folosit ca ulei de ma­­saj sau cre­mă pentru faţă şi corp, simplu sau în di­verse com­bi­naţii.

Ulei de rozmarin

Mod de preparare și folosire:

Um­pleţi un borcan de sticlă, pe trei sferturi, cu rozmarin. Tur­naţi apoi ulei de susan (sau de floa­rea-soarelui pre­sat la rece sau de mig­dale sau de jojoba) până aco­peră rozmarinul cu 1 cm. Pu­neţi bor­canul în fereastra însorită şi agi­taţi zil­nic. După 4 săptă­mâni, fil­traţi şi turnaţi uleiul în­tr-un reci­pient de culoare închi­să, pe care îl depozitaţi în loc ră­co­ros şi întu­necat.

Toni­fică şi dă fermitate pielii şi, de ase­me­nea, ameliorea­ză ce­lu­lita.

Ulei de salvie

Mod de preparare și folosire:

Se umple o sticlă cu flori și frunze de salvie și se toarnă dea­supra unt­de­lemn de măsline cu­rat. Se pune la­mace­rat vreme de o săp­tămână, lă­sân­du-se plan­tele înă­untru, chiar du­pă primele în­tre­buințări.

Rețetă:

Faceți o emulsie dintr-o lin­guriță de ulei de salvie și un pa­har de apă distilată sau plată, bă­tând bine ingre­dientele cu o fur­culiță. Ștergeți-vă fa­ța dimineața și seara (după ce în prea­labil v-ați dema­chiat) cu un tampon îmbi­bat cu emulsie. Lăsați pro­­du­sul să acțio­neze a­su­pra pie­lii 15-20 de minute, după care șter­geți-vă excesul de grăsime cu un tam­pon de vată, fără a vă spăla pe obraz (dacă aveți ten nor­mal) sau clă­tin­du-vă cu apă căl­duță (dacă aveți tenul gras).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian