Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețete cu lapte

• Femeile din Roma antică apli­­cau pe față, înainte de cul­care, pâine amestecată cu lap­te, iar dimineaţa, se spălau cu lapte de mă­găriţă. Şi în cos­me­tologia contempo­rană, laptele a rămas la loc de cinste •

Foto: Shutterstock

* Curățarea pielii. Laptele acru este o soluţie ideală pentru toate tipu­rile de ten şi în toate anotimpurile. Fa­ce pie­lea mai fină, iar pistruii pălesc. Pregătiţi câteva tam­poane de vată în­velite într-o bucăţică de tifon. Primul tam­pon se înmoaie foarte puţin în lapte şi se şterge cu el faţa și gâtul. Tampo­nul ur­mător se îm­bibă mai mult, iar ce­lălalt și mai mult. Numărul lor depinde de gradul de igienă şi de starea tenului. Ultimul tam­pon se stoarce şi se folo­seşte pentru în­lăturarea particulelor de lapte rămase pe faţă, du­pă care imediat se unge pielea umezită cu crema preferată. Da­că aveţi pie­lea grasă, pu­teţi să lăsaţi un strat subţire de lapte bă­tut până dimineață, pen­tru închiderea porilor. Une­­ori, după curăţare, pe pie­le apare o iritaţie sub formă de pete roșii. Pen­tru diminuarea ei, pie­lea se tamponează cu ceai negru chi­ne­zesc, apoi se aplică orice cremă nutri­tivă.

* Ten gras și poros. Se râşneşte un pahar de fulgi de ovăz și se a­mes­tecă cu 10 g bi­carbonat de so­diu. Produsul se păs­trează într-un borcan de sticlă. Pe palma stângă se pune o lingură de fulgi şi se amestecă cu 1-2 linguriţe de lapte bătut. Pielea feţei se umezeşte cu apă, apoi se ia câte o porţie de amestec şi se freacă bărbia, nasul, fruntea, obra­jii, până apare senzaţia că tot amestecul se mişcă uşor pe pie­le. Faţa se clăteşte cu apă la tem­pera­tura ca­me­­rei, ames­tecată cu pu­ţină sare.

* Curățare cu periuța. Aveţi ne­vo­ie de o periuţă de dinţi cu păr aspru, sare fină şi lapte acru sau lapte bătut. Faţa se ume­zeşte cu apă. Se amestecă 2 linguri de lapte cu o linguriţă rasă de sare fină, se pune pe periuţă o parte din amestec şi se masează pielea începând cu bărbia, apoi nasul şi alte zone cu pori şi puncte negre. Se masează uşor, cu mişcări circulare, timp de 2-3 mi­nute. Dacă pielea este foarte grasă, laptele se mai lasă pe faţă timp de 3 minute, apoi se spală cu apă călduţă şi în fi­nal se clăteşte cu apă rece în care se ada­ugă puţină sare sau oţet. Pro­cedura se face de 2-3 ori pe săptă­mână, timp de o lună. Urmează o pauză tot de o lună şi se reia.

Contraindicaţii: te­nul uscat, iritaţii cu înroşirea pielii, răni sau coşuri cu puroi.

Pentru pielea iritată se recomandă spălarea cu lapte diluat (1:1) cu ceai fierbinte de muşeţel sau de tei. Faţa se spală cu 2-3 tampoane de vată sau se toarnă laptele într-o farfurie adâncă, în care se scufundă, pe rând, obrajii, apoi fruntea şi bărbia. După procedură, faţa se tamponează cu şerveţele de hârtie sau din pânză topită. Apoi pe pielea încă umedă se aplică cremă.

* Tonifiere cu zer. După curăţarea tenului normal sau gras, se recomandă spălarea obrazului cu zerul rezultat din prepararea brânzei sau a laptelui acru. Tenul uscat se spală cu zeama obţinută la prepararea orezului cu lapte, ce dă posibilitatea să se regleze concentraţia de aciditate.

ELENA J.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian