Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Omicron – sfârșitul pandemiei?

-  Tulpina Omicron ar putea contribui la transformarea mai rapidă a virusului Sars-CoV-2, din­tr-un asasin universal, în musafirul antipatic, dar neprimejdios, care ne va vizita o dată pe an –

Foto: Shutterstock – 2

Deși e greu de imaginat, după aproape doi ani de pandemie, există, totuși, în lume, Corona­virusuri cu care oamenii conviețuiesc mai bine sau mai rău, de decenii sau chiar de secole. Specialiștii cunosc diverse varian­te relativ pașnice, ca de pildă OC43, 229E, NL63 și HKU1. Ele provoacă simp­to­me de guturai la copii și infecții virale, de obicei inofensive, la adulți. Întrebările-cheie referitoare la viitor sună astfel: Când se va integra amenin­țătorul Sars-CoV-2 în plutonul rubedeniilor lui mai puțin agresive? Când va avea loc tranziția de la pandemie la acea stare mai suportabilă pentru oameni, ca    și pentru economiile naționale, numită de epidemiologi „endemie”? Atunci virusul nu se va mai propaga în valuri ucigașe, ci se va menține continuu la un nivel mai scăzut.

Vestea bună este că s-ar putea ca această pers­pectivă să nu fie prea îndepărtată. Cercetătorii de la „Universitatea Bremen” din Ger­mania    sunt de părere că metamorfoza se va produce până la finele anului în curs. Unii dintre colegii lor, ceva mai sceptici, preferă să indice ca termen anul 2024. Cea de-a doua veste, oarecum dezamăgitoare, este următoarea: virusul va rămâne cu noi, foarte pro­babil, pentru tot­dea­una. Însă în endemie, el nu va mai reprezenta o amenințare pentru sis­te­mul sani­tar. Se pronostichează valuri de transmitere comu­ni­tară, cu curbe aplatizate, inci­dență moderată și un grad de ocupare a spitalelor aproape de normal. Pe plan lo­cal, vor continua să apară focare, dar autoritățile vor reuși să le com­bată, printre altele, cu reintro­ducerea obliga­tivității de purtare a măștii în spații închise. Lunga pe­ri­oadă, dominată de spectrul morții, se va încheia.

Există două căi ce ne conduc la endemie: infectarea în masă sau vaccinarea în masă cu se­ruri imunizante. Dacă ne gândim la contagio­zi­ta­tea ridicată a noilor tulpini virale ca Omicron, so­lu­ția optimă ar fi o combinare a celor două. În ultimă instanță, direcția este una singură: creșterea imu­nității de grup. Iar în momentul când aceasta va atinge o valoare suficient de înaltă, agresorul va găsi cu greu gazde neprotejate. El va deveni atunci un însoțitor statornic al nostru, mereu pre­zent, însă nu la fel de primejdios ca până acum. Iar Omicron pare sortit să fie primul „virus post-pandemic”, după ce își va fi epuizat toate resursele de conta­giune.

Actualmente se conturează un scenariu – care conține, ce-i drept, destule necunos­cute. Profitând de imperfecțiunile imu­nizării, de scă­derea treptată a pro­tecției oferite de vaccin, Omicron ar mai putea infecta rapid încă un număr imens de oameni, inclusiv dintre cei vaccinați cu mai multe doze. Astfel, în ochii scepticilor, el s-ar profila ca marele realizator al imunizării de tur­mă. Pentru Anglia, unde populația a atins deja o cotă înaltă a imunității de grup, atât datorită vac­cinării ma­sive, cât și trecerii nemijlocite prin boa­lă, specia­liștii prevăd încă două valuri: unul acum și altul în iarna viitoare. În același timp, nu este ex­clusă nici apariția unor noi tulpini mutante. Ce­re­rea de vaccinuri pe piața mondială rămâne uria­șă, punând constant presiune pe producători, că­rora li se soli­cită să furnizeze serul necesar pentru imunizări repetate. Se poate presupune că, o bună bucată de vreme, schema de administrare a vacci­nurilor nu se va modifica. Numeroși specialiști consideră că, pe viitor, vaccinarea anuală contra gri­pei ar trebui asociată cu o doză de rapel anti-Covid.

Ar fi nerealist să sperăm că Sars-CoV-2 va dispărea vreodată, asemenea precedentului virus Sars-CoV, care s-a răspândit pe glob în anii 2002 și 2003, omorând aproape 800 de persoane. Efec­tele lui letale au pus în gardă populația, astfel încât în scurt timp n-a mai putut găsi gazde disponibile. Dar, spre deosebire de precursorul său, Sars-CoV-2 folosește căi de atac mai subtile. În prima fază, cei infectați nu prezintă niciun fel de simptome, ceea ce înseamnă că vor transmite mai departe agentul patogen, fără a fi conștienți de acest lucru. În plus, virusul s-a repliat strategic și în regnul animal, de unde poate reveni oricând la oameni, îmbrăcat în forme noi. El a fost descoperit la câini, pisici, primate, cerbi, tigri, lei și alte specii. Din acest motiv, tot mai multe grădini zoologice au în­ceput acum să-și vaccineze animalele.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian