– Bizarerie curată: să fii spion în serviciile statului și să colaborezi cu fachiri, șamani și prezicători în stele. Și totuși: ocultismul a făcut și face parte integrantă din trecutul și prezentul Serviciilor Secrete. Cazul Franței este un exemplu cât se poate de concludent. Într-o carte pasionantă, scriitorul și jurnalistul Gérard de Sède analizează mai multe cazuri reprezentative din istoria spionajului francez a secolului trecut 0-
Moștenirea spionilor țarului
![](https://www.formula-as.ro/wp-content/uploads/2022/02/familia-romanov-SH-15.jpg)
Anul 1917: imperiul rus se prăbușește. Țarul Nicolae al II-lea și familia sa vor fi asasinați un an mai târziu, moartea lor însemnând și instalarea la putere a noilor stăpâni ai țării. Fugind de represiunea bolșevică, foarte mulți agenți ai redutabilei poliții secrete țariste – Okrana – și-au căutat refugiu în toate țările Europei, dar mai ales în Franța, unde există un veritabil cult pentru ruși. Țara lui Voltaire va fi, de altfel, locul de vârf al emigrației elitelor de la Moscova și Petrograd. Mulți foști ofițeri din armata țaristă au încercat să intre în Serviciile Secrete franceze. Or, acești transfugi, în ciuda sângelui lor albastru, erau impregnați de mentalitatea ezoterică tipic slavă, pe care au vehiculat-o și în mediile franceze. Mai ales cei care au ajuns să lucreze la codurile secrete au recurs la calcule zodiacale și la numerologie. Cercetările rușilor asupra cifrelor, purtate la limita ezoterismului și a matematicii, au influențat Serviciile Secrete franceze. Lucrări cu alură de tratate de alchimie, ca acelea ale comandantului Maurice Bazaries, șeful codajului militar din 1914, atestă cu claritate această influență.
Prezența ocultismului printre agenții fostei Okrana devenise tradiție… Oare nu alcătuiseră ei primele rapoarte secrete, atunci când un vindecător francez, Philippe de Lyon, devenise astrologul personal al țarinei Alexandra, cu puțin înainte ca un alt taumaturg, celebrul Rasputin, să își găsească locul în sfera de influență a familiei imperiale?
Dar Okrana avea să le furnizeze elemente cu mult mai prețioase francezilor: spionii țarului erau inițiați în tehnicile de manipulare mentală, foarte prețioase pentru serviciile moderne de spionaj. În 1905, războiul dintre Rusia și Japonia se terminase prin distrugerea flotei rusești și cucerirea de către japonezi a celebrului Port Arthur. Imediat după înfrângerea militară, Okrana a lansat un vast program de cercetare asupra șamanismului și a credințelor magice, foarte vii și bine păstrate printre populațiile din Siberia și Manciuria. De asemenea, a pornit cercetări asupra utilizării plantelor halucinogene în Mongolia. Obiectivul: o mai bună cunoaștere a acestor practici oculte, înainte de a le utiliza pentru a manipula diversele minorități locale și a le împinge la o răscoală împotriva ocupanților japonezi. Istoria nu spune dacă strategia a dat roade. În schimb, se știe că rezultatele acestor cercetări au fost recuperate de către Serviciile franceze înainte ca arhivele care le conțineau să fie distruse în timpul celui de-al doilea război mondial.
Operațiunea „Dragonul Verde”
Însușindu-și modelul rusesc, francezii au inițiat o vastă operațiune de manipulare a maselor, care a arătat în ce măsură Serviciile Secrete deveniseră conștiente de profitul pe care îl puteau avea de pe urma ocultismului.
În anul 1933, a apărut o ciudată lucrare scrisă de un anume Teddy Legrand, intitulată Cele șapte capete ale Dragonului Verde. Cartea făcea parte dintr-o colecție populară, intitulată „Războiul creierelor”. Autor și personaj principal al lucrării, Teddy Legrand releva existența unei puternice poliții secrete, ce avea drept țel cucerirea planetei, fiind responsabilă atât de instalarea comunismului în Rusia, cât și de cea a nazismului în Germania. În acest scenariu, adaptat în mod special la epocă, figurau personalități ale lumii ocultismului, precum Philippe de Lyon și Rasputin, cei doi apropiați ai familiei țarului Nicolae al II-lea.
În cartea deja citată, L’ocultisme dans la politique, Gérard de Sède comentează acest scenariu. După părerea lui, Philippe de Lyon servea în Rusia interesul Serviciilor Secrete franceze (la fel ca ocultistul Gérard Encausse, alias Papus). Franța îi folosise pe cei doi pentru a-l influența pe țarul Nicolae, astfel încât Rusia să-și păstreze alianța cu ea împotriva Germaniei. În schimb, Rasputin, solicitat de spionii germani, acționa pentru ca Rusia să rămână neutră în cadrul primului război mondial care bătea la porțile Europei. Odată conflictul declanșat, toate ședințele de clarviziune operate de Rasputin în familia țarului au avut drept scop necesitatea de a opri războiul, pentru ca Rusia să semneze o pace separată cu Germania. Oare de unde se inspirase Teddy Legrand? Astăzi, răspunsul e cunoscut. Editura „Berger-Levraut”, care a publicat Cele șapte capete ale Dragonului Verde, se afla la ordinele „Biroului 2”, nume dat la vremea aceea Serviciilor Secrete franceze. Cât despre Legrand, el nu a existat niciodată. Serviciile franceze apelaseră la doi ocultiști, pe nume Pierre Mariel și Arnaud de Vogue, pentru a redacta cartea, care îmbina atât de abil adevărul și falsul. Scopul operațiunii era să creeze un spirit antinazist printre cititori, prezentând Germania ca pe o jucărie căzută în mâinile unei societăți secrete malefice, Dragonul Verde. În plus, lucrarea prefigura pactul, foarte real de această dată, care avea să unească Germania nazistă de Rusia comunistă, câțiva ani mai târziu.
Dosarul Crowley
După influența vechilor agenți ai Okranei, Serviciile Secrete franceze aveau să beneficieze de aceea a agenților englezi. Refugiați la Londra, împreună cu generalul de Gaulle, în 1940, colaboratorii „Biroului 2” au descoperit și la omologii lor de la Intelligence Service o secție specială, care făcea cercetări asupra ocultismului. Aceasta reușise să penetreze mediile ocultiste naziste și să introducă un astrolog în anturajul lui Hitler. Rezultatul acestei infiltrări a fost spectaculos. Pe 10 mai 1941, Rudolf Hess, mâna dreaptă a Führerului, se parașuta deasupra Scoției, sperând să coordoneze personal activitatea câtorva englezi ce îmbrățișaseră cauza nazistă. Mai precis, să îl răstoarne pe Churchill și să negocieze o pace separată cu Anglia. Victimă a propriului plan mult prea nebunesc, Hess a fost imediat capturat și arestat. Și-a petrecut restul vieții în închisoare, murind în fortăreața de la Spandau, pe 17 august 1987.
Oare ce nebunie îl împinsese către pierzanie pe unul dintre principalii demnitari ai celui de-al treilea Reich? Pasionat de astrologie, Hitler se înconjurase de mai mulți consilieri astrologi, printre care Karl Brandler-Pracht, iar mai apoi Eric Hanussen. În afară de Hitler, din clientela celui din urmă mai făceau parte Goebels, Himmler și Hess, așa că e ușor de înțeles cum de a ajuns la conducerea institutului de ocultism din Berlin, în anul 1933. Profitând de context, englezii i-au transmis lui Hess un horoscop trucat, incitându-l la acea misiune sinucigașă. Toată povestea a fost imaginată de către unul dintre agenții de la „Intelligence Service”, un oarecare Ian Fleming, care a devenit celebru după război atât ca romancier, cât și ca părinte al personajului James Bond.
Dar pentru a asigura realizarea horoscopului fatal, se făcuse apel la un specialist în materie: magicianul Aleister Crowley. E momentul când Serviciile franceze intră din nou în scenă. Crowley era un fost membru al „Golden dawn” (Arca aurită), o celebră societate secretă engleză dedicată magiei. După ce a părăsit-o, Crowley s-a orientat spre satanism și spre magia neagră. Magicianul trecea drept mare amator de slujbe satanice și de sacrificii rituale, având ca victime mai ales copii. Din cauza aceasta, Serviciile franceze l-au supravegheat cu foarte mare atenție din clipa când s-a instalat la Paris, în 1929. Consistentul dosar Crowley pe care îl deținea Siguranța franceză le-a fost cât se poate de util aliaților în timpul celui de-al doilea război mondial. La moartea lui, în 1947, ministrul englez al Justiției declara despre el, după ce, bineînțeles, îi acceptase serviciile: „Aleister Crowley a fost personajul cel mai imund și pervers din întreg Regatul Unit”.
Imagini subliminale
În 1957, Serviciile franceze aveau să lucreze într-o direcție nouă, implicând de data aceasta forța creierului. Programul a coincis cu numirea generalului Grossin la SDCE, conducerea Serviciului de contraspionaj francez, devenit astăzi DGSE. Imediat după numire, el a descoperit un dosar clasat „strict secret”, și anume, dosarul cercetărilor în materie de imagini subliminale întreprinse pentru Serviciile Secrete de centrul de filmologie de la Sorbona, din Paris. Împrumutată din Statele Unite, această tehnică filmografică consta în a adăuga o a 25-a imagine la cele 24 de imagini care se succed pe secundă pe un film. Această a 25-a imagine, invizibilă pentru ochiul omenesc, dar percepută de subconștient, putea să influențeze comportamentul spectatorilor. Americanii au avansat câteva rezultate în materie: niște proiecții cinematografice subliminale le permiseseră să amelioreze starea unor anumite persoane psihopate… și să mărească vânzarea de băuturi răcoritoare în sălile de cinematograf.
Pentru a explora aplicațiile acestei tehnici în cadrul manipulărilor de masă, Serviciile Secrete franceze au vărsat un milion de franci pe lună organismului ce urma să se ocupe de dosar. Cineastul Gilbert Cohen-Seat a testat procedeul într-un apartament aflat în arondismentul VII din Paris, care nu avea niciun fel de mobilă în interior, în afară de un ecran uriaș. Encefalogramele spectatorilor-cobai supuși la imaginile invizibile au fost înregistrate pentru a atesta eventualele modificări de comportament. Dar rezultatele evidente au întârziat să apară. Decepționat, generalul Grossin a devenit în curând ostil continuării cercetărilor. În 1958, după întoarcerea generalului de Gaulle la putere, proiectul a fost abandonat.
Manipulări în Africa
În același an, în Africa, Serviciile franceze s-au folosit de o altă tehnică de manipulare a mulțimilor. De data asta, cei puși la treabă au fost marabuții, vrăjitorii locali. Era acea perioadă tulbure din istoria continentului african când partidele care doreau independența, cerând decolonizarea țării, urmăreau să stopeze influența magilor asupra populațiilor locale, ei fiind considerați un sindrom al arhaismului și al obscurantismului. Imediat, Serviciile Secrete franceze au profitat de această amenințare asupra vrăjitorilor, pentru a-i atrage de partea lor. Mulți dintre ei, aureolați de forța lor magică și de înțelepciunea lor, au lucrat în favoarea Franței și contra celor care urmăreau independența.
Mai târziu, în 1974, noul patron al Serviciilor de Informații, colonelul Robert, a fost iritat de prezicerile publicate de o revistă franceză foarte citită în Africa: „Horoscope”. În mod curios, previziunile astrologului Jean Viaud s-au arătat riguros de exacte atunci când era vorba despre problemele politicii africane: lovituri de stat sau tensiuni diplomatice între Paris și o capitală a continentului negru, prezise exact. Exactitatea lor a atras atenția Serviciilor Secrete, care au încercat să se apropie de astrolog pentru a include în prezicerile sale un anumit număr de informații, mergând în sensul intereselor franceze. A fost vorba, de exemplu, de prezicerea viitorului piețelor comerciale pe care Franța dorea să le dezvolte în Africa. Dar Jean Viaud a refuzat. Serviciile franceze au descoperit mai târziu că el fusese deja contactat de șefii de stat africani!
Spioni și inițieri
Tentația de a infiltra, ba chiar de a controla grupurile legate de paranormal pare a fi un drum de viitor și pentru Serviciile Secrete de azi. În zilele noastre, ca garant al securității interne a teritoriului național, Serviciile Secrete din Franța se interesează de anumite mișcări ale sectelor, mai ales când este vorba despre grupări multinaționale străine, care hrănesc ambiții politice și economice. Și nu numai. Secte în aparență folclorice, oculte până la exces, dar bănuite și de intenții teroriste, fac și ele obiectul unei stricte supravegheri. De pildă, lichidarea mișcării de extremă stângă numită „Acțiunea Directă” s-a datorat unui colaborator al Serviciilor franceze, bine cunoscut ca… membru al unor cercuri druidice și neo-păgâne.
După părerea lui Roger Faligot, specialist al Serviciilor de contraspionaj, în vara anului 1995, în plină perioadă de atentate cu bombe în Paris, Serviciile Secrete au încercat să recruteze clarvăzători pentru a-i găsi pe teroriști. Această tehnică fusese deja folosită de Serviciul Secret englez MI5, cu un medium pe nume Chris Robinson, ale cărui puteri premonitorii au permis prevenirea mai multor atentate ale IRA.
OZN-urile, un raport uluitor
În fiecare an, Institutul de Înalte Studii al Apărării Naționale din Franța reunește 80 de auditori, aleși de primul ministru, pentru a discuta despre diferite probleme legate de apărarea națională. Dintre aceștia fac parte și ofițeri ai Serviciilor Secrete. Munca acestor experți, publicată într-un Raport asupra fenomenelor aeriene neidentificate, subliniază implicațiile fenomenului OZN în materie de spionaj.
Comitetul a decis să cerceteze – nu fenomenul în sine, ci implicațiile sociale și politice – care constituie o realitate incontestabilă. Există pericolul unei manifestări de opinie. OZN-urile pot fi exploatate din punct de vedere politic. Felul în care „specialiști în paranormal” se răspândesc în întreaga Franță, pentru a-i interoga pe martorii întâlnirilor cu OZN-uri, a suscitat îngrijorarea ca nu cumva o rețea de spionaj să utilizeze acest „paravan”, această „acoperire” în scop politic. În prezent, nu se știe dacă aceste recomandări au avut efect.
LIVIU ȘUTEU