Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

6 întrebări esențiale despre antibiotice

1. În ce situații sunt utile aceste medicamente?

Foto: Shutterstock – 2

Antibioticele acționează numai împotriva bacteriilor (de pildă, în amigdalitele sau infecțiile urinare provocate de agenți microbieni), însă ele nu pot distruge fungii și virusurile, din care cauză sunt inutile ca tratament împotriva ră­ce­lilor, acestea fiind cau­zate, în proporție de peste 90%, de către virusuri. Întrebuințarea lor se justifică doar atunci când s-a declanșat suplimentar o infecție severă, pentru care sunt responsabile bacteriile, de exemplu o pneumonie. Dacă există dubii, medicul poate sta­bili natura infecției printr-o analiză de laborator.

2. Apar frecvent efecte secundare?

Utilizarea antibioticelor slăbește de fiecare dată sistemul imunitar, deoarece preparatele nu acționează selectiv – astfel încât, împreună cu bac­teriile patogene, sunt distruse și cele folosi­toare organismului. Aceasta face ca numeroși pa­cienți să dezvolte în timpul tratamentului in­fecții micotice sau diferite tulburări gastrointes­tinale. De aceea, medicii recomandă ca terapia cu    anti­biotice să fie însoțită și urmată (pe o perioadă de până la șase săptămâni) de administrarea zilnică a unei doze consistente de probiotice, în scopul consolidării capacității de autoapărare a organis­mului, ca și a florei intestinale.

3. De ce anume trebuie să ținem seama când luăm antibiotice?

În primul rând, este necesar ca ele să fie luate exact la intervalele hotărâte de medic, de exem­plu, câte o tabletă la opt ore. Aceasta reprezintă una dintre căile prin care se împiedică formarea de bacterii rezistente. Apoi, este important să se evite pericolul ca antibioticele să interacționeze cu alte preparate farmaceutice sau cu diferite ali­men­te. Pentru acest motiv, trebuie citit cu mare aten­ție prospectul. Tabletele se iau de preferință cu apă plată, întrucât cea carbogazoasă ar putea com­­promite eficiența terapeutică a substanței ac­tive.

4. Ce se înțelege prin rezistența la antibiotice?

În condițiile unei pro­liferări accelerate a bacte­riilor, iau naștere mereu alte va­ri­ante cu pro­prietăți schimbate. În momentul când bacteriile s-au modificat în așa măsură încât antibioticul devine incapabil să le distrugă, se spune despre ele că au devenit rezistente la tratament. Și întru­cât medi­camentele omoară toate celelalte micro­organisme patogene, germenii rezis­tenți vor avea    la dispoziție, în final, suficient spațiu și destulă hrană pentru a se în­mulți nelimitat. Probabilitatea apari­ției unor bacterii rezistente la antibiotice creș­te, atunci când medicamentele sunt utilizate greșit sau prea des.

5. Trebuie să luăm antibioticul până la ultima tabletă?

Mai demult, medicul ne cerea să consumăm în întregime conținutul unui flacon. Se considera că, dacă sistăm tratamentul înainte de vreme, în­curajăm formarea bacteriilor rezistente. Astăzi, se știe că lucrurile stau exact invers: șansele ca germenii să dobândească rezistență la acțiunea antibioticelor sunt tot mai mari, pe măsură ce durata tratamentului se prelungește. De aceea, în loc de șapte sau zece zile, terapia este acum limitată adesea doar la cinci. Perioada de admi­nistrare a medicamentului și doza se stabilesc în funcție de tipul și gravitatea infecției.    Însă per­soanele care au impresia că nu tolerează un anu­mit preparat n-ar trebui să renunțe la el din proprie inițiativă, ci să se sfătuiască mai întâi cu medicul care l-a prescris.

6. Ce facem cu tabletele rămase?

Doctoriile cu termenul de vala­bilitate expirat trebuie aruncate la gunoi. Nu luați restul de tablete din flacon nici dacă infecția a revenit după un timp relativ scurt, deoarece s-ar putea ca ea să nu fie declanșată neapărat de același agent patogen. Ca regulă generală, nu vă ad­ministrați niciodată alte anti­bio­tice decât cele prescrise de medic.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian