DULCE BUCOVINĂ, ȚARA MEA DE DOR…

România și-a deschis porțile, inimile și brațele, pentru a-i primi pe ucrainenii fugiți din calea urgiei dezlănțuite de ruși. Dincolo de Tisa se află ținuturi istorice românești, locuite de peste o jumătate de milion de români, pe care vecinii noștri din nord nu i-au avut niciodată la suflet, poprindu-le limba și școlile. Cu atât mai mult, ospitalitatea și bunătatea românilor trebuie lăudate, în vremurile așa de grele care se abat peste noi. Profesor și director al Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, Iurie Levcic ne povestește despre frații noștri din Nord.
„România ne ajută enorm”
– Domnule profesor, sunt peste 500.000 de români în Ucraina. Ce fac în fața năvalei rusești?Fug și ei din calea războiului sau se încăpățânează să rămână?

– Sunt și români care au plecat, dar nu foarte mulți, raportat la numărul total, să zicem că vreo zece procente. Mai mult au plecat femeile cu copiii, dar nu de groaza războiului, că deocamdată la noi, la Cernăuți, este liniște, ci de teamă că ar putea ajunge și aici conflictul. S-a declanșat alarma de câteva ori, dar nici un avion rusesc n-a trecut pe-aici. Și românii din Ucraina s-au mobilizat să adune ajutoare pentru refugiați. Eu sunt și consilier în Consiliul Raional Cernăuți, președinte al Comisiei pentru educație, cultură, tineret și religie, așa că am informații exacte de la toate bisericile, de la toate școlile din zonă. Sunt foarte mulți copii ucraineni, peste o mie, primiți în regiunea Cernăuți, aduși din case de copii, din familii. Sunt și la Ostrița, la Horbova și la Storojineț, aici au venit duminică seara studenți al căror cămin a fost lovit de o bombă. Nu au acte, că n-au apucat să și le ia, nu au nimic. Vai de sufletul lor.
– Dar pâine au românii din Ucraina? N-a ajuns războiul la Cernăuți, dar criza economică nu lovește cu gloanțe…
– Într-adevăr, e criză mare, din ajutoarele umanitare primite redirecționăm și la familii nevoiașe, familii cu mulți copii, familii care au rămas fără venituri. Știu despre aceste familii toți primarii comunelor și încercăm să-i ajutăm pe cât se poate. S-au adus foarte multe ajutoare și în comunele românești de aici, Arhiepiscopia Cernăuți a primit ajutor de la Biserica Ortodoxă Română și din multe alte zone din țară. România ajută enorm, de la om la om, chiar și guvernul a trimis câteva tone de ajutor umanitar. Ne sună întruna prietenii și colegii noștri din Vâlcea, Piatra Neamț, Târgu Mureș, Reghin, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, care adună ajutoare și le trimit aici. Muncim, e de lucru pentru oricine vrea să se implice, și ținem permanent legătura cu țara, care s-a organizat exemplar. Nu știu să se fi sensibilizat alte țări față de ucraineni, așa cum au făcut românii acum. La vama Siret, în partea română, e o tabără unde cei din Ucraina sunt întâmpinați cu ceai cald, cu mâncare, cu tot ce este necesar, haine, transport în toată țara, sau la aeroporturi, astfel ca ucrainenii care doresc, să poată pleca mai departe, în Europa. Românii dau dovadă de omenie și spirit creștin extraordinar și pentru asta trebuie să le mulțumim.
„Trag în grădinițe, în biserici, unde doare mai tare”
– Cum arată viața de zi cu zi, acum, la Cernăuți?
– Școlile sunt închise pentru cel puțin două săptămâni, căci nu se poate lucra nici on-line, rușii trag și în antenele de satelit și nu e posibil ca elevii să învețe în condițiile astea. Sunt cinci companii TV din Ucraina care s-au unit și, de când a început războiul, țin un maraton de transmisii non-stop, arată cadre și informații din război în timp real, veridice, pentru că războiul informațional al Rusiei împotriva Ucrainei e la același nivel cu cel fizic. E plin de falsuri, sunt atacuri cibernetice asupra băncilor ucrainene, a companiilor, a instituțiilor de stat. Nu credeam să văd așa ceva în secolul 21!
– Unele imagini difuzate de televiziunile românești sunt cumplite. O cruzime care depășește imaginația…
– Adevărat, cruzimea e mare. Trag în grădinițe, în biserici, unde doare mai tare, nu ezită să tragă în copii… Sper ca acest război să se termine cât mai repede și atunci Tribunalul de la Haga va avea foarte mult de lucru, să-i pedepsească pe acești oameni. Nici creștini nu-s, nici oameni nu-s. Încă mai sunt bătrâni care-și amintesc de batjocura făcută de ruși în România, după cel de-al Doilea Război Mondial, și spun că au fost mai ceva ca naziștii. Ce ne-a indignat cel mai mult e că Patriarhul Chiril a binecuvântat armamentul și războiul. Dar pentru noi, biserica și patriarhul și toți clericii kgb-iști din Rusia nu au nici o valoare și nu vrem să mai auzim de ei.
„Guvernul de la București n-a mișcat un deget ca să ne ajute”
– Sunt cinci ani de când, printr-o lege a educației, în Ucraina au fost restrânse drastic drepturile minorităților naționale, în special cel la învățământ în limba maternă. Dar în ciuda nedreptăților pe care românii din Ucraina sunt nevoiți să le îndure, iată că românii din țară, fără ranchiună sau dorință de răzbunare, și-au deschis, fără a sta pe gânduri, brațele pentru a-i primi pe ucrainenii care fug de război…

– Legea despre care vorbiți ne-a afectat cel mai mult pe noi, românii din Ucraina, pentru că a îngrădit serios dreptul la învățământ în limba română. Conform acestei legi, învățământul primar se poate face în limba română, cel gimnazial, jumătate română-jumătate ucraineană, iar învățământul liceal și cel superior doar în limba ucraineană. Argumentul lor a fost că noi, românii, ne încadrăm foarte greu în comunitatea ucraineană. Le-am dovedit concret că nu e așa. Au refuzat, însă, să ne asculte. Din păcate, Guvernul de la București n-au mișcat un deget ca să ne ajute. Nimic! Ar fi putut lua exemplul Ungariei: sunt doar 70.000 de locuitori maghiari în Ucraina, dar au două sau trei școli în limba maghiară, iar guvernul de la Budapesta își apără cu dinții conaționalii, se opun ca Ucraina să intre în UE, pentru că încalcă flagrant drepturile minorităților naționale. Dar acum, toate astea au trecut pe planul doi, pentru că suntem și noi cetățeni ai acestei țări și nu ne dorim ca rusul să ne dicteze din nou ce să facem. Când va fi pace, vom reveni la tratative și, după această nenorocire care s-a năpustit asupra Ucrainei, eu cred că ucrainenii au înțeles cine le sunt prietenii care îi ajută cu adevărat. Așa cum ei își doresc să-și păstreze cultura, limba, tradițiile, monumentele și valorile naționale, același lucru ni-l dorim și noi. Mai ales că noi, aici, nu suntem venetici, noi aici ne-am născut, și copiii noștri, și bunicii, și străbunicii noștri s-au născut aici, deci, noi vom păstra ce-i al nostru, sfânt, și vom merge înainte cu doleanțele noastre. Avem tot dreptul de a fi o minoritate națională, recunoscută ca atare. Deocamdată, însă, sunt alte priorități și mă declar fericit să văd bunătatea și generozitatea românilor față de ucraineni.
„Nu mă las și nu mă las!”
– Se simte o schimbare în atitudinea ucrainenilor de când a început războiul? Aveți prieteni, cunoștințe cu care ați păstrat legătura?
– Va trece războiul ăsta și sunt sigur că lucrurile or să se schimbe. Ucrainenii văd câte eforturi depun românii ca să-i ajute, văd cum suntem noi cu adevărat, situația se va schimba radical. De când a început războiul, tot încerc să-i ajut, să-i trimit în România la locuri sigure, să fie bine cazați, și mulți mă sună să-mi mulțumească. Îmi și spun că nu s-au gândit niciodată că românii sunt așa de omenoși, că au fost informați greșit în ce ne privește și le pare rău că ne-au judecat altfel. Eu postez toate mesajele astea, ca să rămână ca dovadă, undeva. În rest, știți cum cântă Mioara Velicu? „Nu mă las și nu mă las!”. Cântecul ăsta e despre noi, românii din Ucraina.
*
Ca să-mi spună toate astea, Iurie Levcic și-a luat un scurt răgaz în iureșul problemelor pe care le are de rezolvat și care se tot înmulțesc. „Nu-i nimic, mi-a spus. Ne mai hrănim și cu gânduri bune, nu numai cu mâncare. Dumnezeu să ne ajute să trecem peste necazul aiesta, și-apoi o fi vreme pentru toate!”.