Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru GEORGE – Cluj, F. AS nr. 1474 – „Sufăr de keratoză actinică și am coji pe tot capul”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Keratoza actinică este cea mai frecventă sufe­rință cutanată, cauzată de expu­nerea solară îndelungată. Riscul aces­tei ma­ladii este că poate deveni malig­nă (canceroasă).

Keratoza actinică afectează, în prin­cipal, rasele cu piele deschisă la culoare, fiind aproape necunoscută la negri. Este mai frecvent întâlnită la sexul feminin și la persoanele cu vâr­sta peste 50 de ani.

Factorii de risc pentru kera­toza actinică includ:

* Dietă bogată în grăsimi.

* Culoarea părului blond sau roșcat, ochi de culoare des­chisă.

* Trai în zone foarte înso­rite.

* Munca în aer liber, fără protecție.

* Sistem imunitar slăbit.

La început, keratoza actinică se manifestă ca o zonă aspră pe piele, fiind adesea mai ușor de simțit cu degetele decât de vă­zut. Este descrisă ca dând o senzație de șmirghel. Ulterior, pot apărea variații în culoarea pielii – roșu, maroniu, roz. Pie­lea poate lua un aspect verucos sau să aibă cruste, să sângereze, să fie pruriginoasă (mâncă­rimi), sau cu senzație de usturime. Leziunile individuale se pot uni în leziuni mai mari sau pot apărea foarte multe leziuni într-o singură zonă a corpului.

Locurile de predilecție includ: fața, scalpul (la cei chei), ceafa, urechile, dosul mâinilor, precum și alte părți ale corpului, în funcție de gradul de expunere solară al acestor zone.

Keratozele actinice pot evolua în trei direcții principale:

1. Pot rămâne neschimbate.

2. Se pot remite spontan (dispar singure).

3. Pot progresa spre cancer cutanat.

Din cauza riscului de progresie în cancer, ke­ratozele actinice trebuie controlate mereu de către medicul specialist.

Posibile abordări naturiste:

* Evitați expunerea solară între orele 10:00-16:00.

* Dacă ieșiți afară, este bine să căutați zonele umbrite, să purtați îmbrăcăminte care să vă pro­tejeze de soare, din țesături dense, și pălării cu bo­ruri mari, fără perforații.

* Creme de protecție solară, împotriva UVA și UVB.

* Exclus mersul la solar, pentru bronzat.

* Este important să se limiteze cantitatea de gră­sime consumată.

* Dietă: alimente bogate în carotenoide, vita­minele C, E și licopeni, precum și vegetale,    toate ajutând la regenerarea pielii.

* Mișcarea fizică – deși nu este un protector specific împotriva keratozei actinice, ajută la prevenirea cancerului în general și asigură un tonus energetic sporit al organismului.

* Ulei de arbore de ceai (Melaleuca), ceai verde, sub formă de cremă, ulei de ricin, unt de cocos, oțet de mere.

* Argint coloidal aplicat local.

* Homeopatia – este excelentă! Unele medi­camente utile sunt: Arsenicum album, Hydrastis, Sol, Sulphur. Ideal este însă un tratament indivi­dua­lizat.

Fiindcă keratoza actinică prezintă riscul de a se transforma în cancer (epiteliom spinocelular), este necesar să consultați permanent medicul specialist!

Vă urez succes!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Din cauza spondilitei anchilozante, abia mai pot merge” (Răspuns pentru LAURIAN – Craiova, F. AS nr. 1505)

Spondilita anchilozantă este o afecțiune ce vi­zează coloana vertebrală și în special zona lombară. Maladia nu are cauze bine definite, dar transferul genetic de la o generație la alta ar avea o pondere importantă în transmiterea și declanșarea acestei suferințe. Tot o moștenire este și stilul de viață și de ali­men­tație, preluat de copii, prin „mimetism”, de la părinți. D-le Laurian, în cazul în care sunteți supraponderal sau, mai rău, obez, trebuie obligatoriu să vă dați silința să slăbiți! O hrană pe bază de lobodă, ștevie și spa­nac, de ex., nu va duce nicio­dată la obezitate, ci alimentația bogată în proteine și grăsimi ani­male este adesea fatală pen­tru greutatea și sănătatea noas­tră! În cazul spondilitei, vă su­gerez cât mai multă mișcare, atât cât se poate și cum se poate, dar făcută zilnic, cel pu­țin o oră, eventual în colaborare cu un kinetoterapeut. De ase­menea, ar trebui să dormiți noaptea mai mult pe burtă și fără pernă! Ca medicație, ar fi utile urmă­toarele: Tinctură de Gheara Diavolului (20 pică­turi, de 2-3 ori pe zi, diluat în 1/2 pahar de ceai de coajă de Mesteacăn sau Salcie); extern, puteți folosi preparate de uz topic, ce conțin: extract de Gheara Diavolului, Curcuma, Ghimbir, Ardei iute și Boswellia, cu care se face masaj ușor dimineața și seara, pe locurile dureroase.

Vă doresc multă sănătate!

„Ce pot face în caz de glicemie scăzută?” (Răspuns pentru VALERIA – Buzău, F. AS nr. 1505)

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să-i mulțumiți lui Dumnezeu, cu adâncă recunoștință, că aveți glicemia mică și nu mare! Căci o gli­cemie mică se poate regla și din alimen­tație, dar glicemia mare nu se mai poate face mai mică decât cu medicamente!! Deci, vă sfă­tuiesc următoarele: să schimbați cafeaua și ți­gara de dimineață (dacă aveți asemenea obiceiuri nesă­nătoase) cu un mic dejun cât mai copios! Puteți mânca dimineața și mâncare gătită, sau fructe și legume proaspete. Să nu vă lip­sească strugurii negri de la nicio masă, cât de frugală ar fi! Dacă nu aveți poftă de mâncare dimineața, atunci săriți câte­va seri peste cină, înlocuind-o cu 2-3 pahare de apă caldă cu lămâie și o să observați ce foame vie veți avea dimineața! Apoi, vă recomand să purtați în permanență cu dvs. un mic recipient cu miere de albine, și când simțiți că vă scade glicemia și vă este rău, luați 1-2 lingurițe de miere, și glicemia se va regla aproape instantaneu! Dacă se întâmplă să nu aveți miere la îndemână, puteți folosi 1-2 lin­gurițe de zahăr (cel brun, de trestie de zahăr, este mai indicat) sau tablete de glucoză.

Vă doresc multă sănătate!

Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila, În slujba brăilenilor și nu numai din 1897, Tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]

„Caut un remediu pentru dermatită de contact” (Răspuns pentru IULIA – București, F. AS nr. 1505)

Ion Bobaru

Dermatitele de contact sunt modificări ale pielii la contactul cu un agent fizic sau chimic din mediul înconjurător. Frecvența dermatitei de contact (irita­tivă sau alergică) a crescut simțitor în ultima peri­oadă de timp, datorită poluării și chimizării alimen­telor și a bunurilor de larg consum. Bubițele de pe gambe (vezicule), mâncărimile (prurit) și roșeața (eritem) sunt simtomele principale ale unei der­matite de contact.

Se pot folosi extern: mixturi, loțiuni, creme antipruriginoase, pe bază de oxid de zinc, dermatol, talc, loratadină, și creme emoliente, cu extract moale de iederă și de tescovină.

Pentru a preveni pe viitor apariția dermatitei de contact, folosiți intern picături antialergice, un amestec de tincturi de Trei-frați-pătați, Rozmarin, Păpădie, Salcâm japonez. Farmacia „Faltis” deține pe stoc toate aceste produse.

Pentru un tratament personalizat, avem nevoie și de alta amănunte, de aceea, sunați-ne la telefon.

„Am mâncărimi în zona anală și mi se exfoliază pielea” (Răspuns pentru VALI – București, F. AS nr. 1497)

Mâncărimea și exfolierea pielii sunt simptome specifice micozelor și alergiilor. În lipsa unui diag­nostic punctual, dat de un medic, vă recomand un tratament cu o loțiune antimicotică, o cremă anti­alergică și una pentru eriteme, care se găsesc la far­macia Faltis. Dacă sunteți interesat(ă) de acest tra­tament, puteți face comandă la telefon sau e-mail. Livrarea se face prin Fan Courier/ Poșta Ro­mână, cu plata ramburs la primirea coletului.

„Nu scap de tuse, după mai multe răceli” (Răspuns pentru ALINA C.– Craiova, F. AS nr. 1502)

Tusea este un simptom major, care însoțește bolile virale (răceala, gripa și afecțiunile căilor respiratorii superioare). Ea poate să se manifeste mult timp și după ce in­fecția virală a dispărut. Farmacia Faltis prepară un Sirop de tuse ce are în compoziție un decoct de plante medicinale (flori de tei, de soc, scoarță de salcie, frunze de iederă, rădăcină de lemn dulce și muguri de pin). De asemenea, solicitați și un tratament pentru creșterea imunității. Avem Germinol, capsule cu pulbere din flori de Echi­nacea, pulpă de Măceșe și din semințe de struguri roșii

Dacă sunteți interesată de tratamentul nostru, puteți face comandă la telefon sau prin e-mail. Livrarea se face prin Fan Courier/ Poșta Română, cu plata ramburs la primirea coletului.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian