– Chiar dacă veștile de la granița cu Ucraina nu sunt deloc încurajatoare, România ține tare de cârmă în mijlocul furtunii și își vede de drumul său. Printre miile de știri despre evoluția conflictului din țara vecină, am găsit și săptămâna aceasta câteva argumente care să ne dea puterea să mergem mai departe –
Vila Reginei Maria din Mamaia revine în proprietatea statului!

O știre cu adevărat extraordinară! După o campanie de 8 ani, dusă de presa locală și de opinia publică din Mamaia, Vila Reginei Maria de la malul Mării se întoarce la comunitate. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că monumentul istoric a fost privatizat ilegal în 2003 și revine în patrimoniul statului. Clădirea, cu o suprafață totală de 5.000 de metri pătrați, fusese vândută cu 80.000 de euro, la prețul unui apartament banal, în vreme ce terenul din jur a fost dat cu 23 euro/mp deși, la acea vreme, terenurile din Mamaia erau vândute cu peste 200 de euro. Decizia instanței reprezintă o premieră în România, în cazul vânzării unui monument istoric fără respectarea dreptului de preempțiune al statului.
Dansatori ucraineni refugiați – pe scena Operei Române

România continuă să se implice activ în criza umanitară declanșată de războiul din Ucraina. Mai mulți dansatori de balet ucraineni, care au fugit din calea agresiunii Rusiei, au fost angajați de Opera Națională din București și au fost deja distribuiți în spectacolul „Giselle”, de Adolphe Adam. Dansatorii au semnat contracte în regim de colaboratori și câștigă în jur de 3.000 de lei pe lună, putând să își caute și alte angajamente în paralel. Bogdana Alekseeva, Rodion Yatsyk, Aibek Ryskulbekov, Lara Paraschiv și Jimi Kustarbek Uulu au venit în România după invadarea Ucrainei de către Rusia și au fost invitați să ia parte la programele de studiu ale Operei Naționale.
Investiție-record la Câmpia Turzii

Știri bune vin și din domeniul economic: o companie din Suedia a anunțat zilele acestea o investiție-record, de 45 de milioane de euro, cea mai mare investiție privată din istoria municipiului Câmpia Turzii. Societatea WIP Industries, cu capital 100% suedez, va angaja, în prima fază, 200 de persoane. În centrul de producție din Ardeal vor fi realizate componente pentru mobilier, în baza unui contract ferm, multianual, pe care societatea îl are cu celebra companie Ikea.
Premiu de critică pentru filmul românesc

Filmul românesc „Căutătorul de vânt” a câștigat, zilele trecute, premiul FIPRESCI (acordat de Federația Internațională a Criticilor de Film) în cadrul „Sofia International Film Festival”, găzduit de capitala Bulgariei. Juriul a apreciat „măiestria reflecției asupra existenței umane și modul în care se folosește limbajul cinematografic în a revela frumusețea naturii și a vieții de zi cu zi”. Filmul este regizat de Mihai Sofronea, iar actorul Dan Bordeianu joacă rolul principal. Din distribuție mai fac parte Olimpia Melinte și Adrian Titieni. „E o bucurie să vedem că reacţia publicului bulgar a fost la fel de entuziastă ca aceea din sălile în care am prezentat filmul în România”, declară regizorul Mihai Sofronea.
Proiect german de 1 miliard de euro!

Grupul german Varta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de baterii, vizează România ca locație pentru o unitate de producție de baterii pentru mașini electrice, o investiție ce se va ridica la 1 miliard de euro. Țara noastră ar putea finanța cu fonduri europene anumite componente ale investiției. Anunțul a fost făcut de către Roxana Mînzatu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. „Unitatea se va baza pe tehnologii înalte și pe forță de muncă bine pregătită. Echipa ministerului va oferi tot suportul posibil care să faciliteze decizia investitorului de a opta pentru România”, declară Roxana Mînzatu. La începutul lunii februarie, liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit și el cu reprezentanţii VARTA. Producătorul german deţine deja o fabrică de baterii la Braşov.
Pistă de biciclete de-a lungul Someșului

Consiliul Local Florești și-a dat acordul pentru asocierea cu Municipiul Cluj-Napoca și comunele Gilău și Apahida, pentru realizarea unui culoar velo și pietonal, de-a lungul râului Someș. Proiectul este prevăzut în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, 2021-2030. La fel ca în cazul metroului, Floreștiul va delega desfășurarea procedurilor de achiziție publică și semnarea contractelor către Cluj-Napoca. Pista de biciclete va fi integrată și în viitoarea Centură Metropolitană. În plus, alături de acest culoar, se dorește realizarea a încă două legături velo între Florești și Cluj-Napoca, una dintre ele pe marginea DN1.
Vinurile românești, vedete la export

Vinurile românești au fost, la finele anului trecut, vedete pe faimoasele panouri publicitare luminoase din Times Square, kilometrul 0 al New York-ului. Inițiativa este parte dintr-o campanie de anvergură prin care compania „Carrefour România” vrea să deschidă piața externă pentru cramele și soiurile de vin din țara noastră. Cu mesajul „Deschidem Vinul Românesc”, la New York a fost organizat un eveniment special, unde jurnaliști, experți internaționali, importatori și autorități din Statele Unite au degustat șase vinuri produse exclusiv din soiuri autohtone. „Țara noastră se află pe locul 6 în Europa ca producător de vin, deci avem un potențial uriaș”, spun inițiatorii. Vinurile noastre nu au trecut neobservate în America: au fost menționate într-un articol în reputata revistă „Forbes US”, printre recomandările cu cele mai bune vinuri care trebuie încercate în 2022.