Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

– Acțiuni umanitare de impact, performanțe sportive de vârf, re­cunoașteri internaționale prestigioase în domeniul juridic și în cel al educației, proiecte mult-așteptate în legislația de mediu, dar și ini­țiative ambițioase în reabilitarea monumentelor istorice sau în rea­menajarea spațiilor publice: veștile bune vin din cele mai variate zone ale țării. Avem nevoie mai mult ca oricând acum, în preajma Săp­tămânii Patimilor, de dovezi că binele răzbește în fața răului –

Iulia Motoc, cea mai bună opinie a unui judecător CEDO!

Prof. univ. dr. Iulia Motoc, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și judecătoare care reprezintă România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a câștigat premiul pentru cea mai bună opinie formulată de un judecător CEDO în anul 2021. „Sunt onorată să vă anunț că am câștigat premiul pentru cea mai bună opinie separată a unui judecător CEDO pe anul 2021”. Argumentația Iuliei Motoc a subliniat că cei care suferă de pro­bleme de sănătate mintală sunt adesea supuși dis­criminării și altor forme de marginalizare, fiind deosebit de vulnerabili la încălcarea drepturilor omului.

„Prime” pentru plantarea de păduri noi

​Proprietarii de terenuri care decid transformarea acestora în păduri noi vor primi o primă anuală de sechestrare forestieră în valoare de 456 euro per hec­tar, timp de 20 de ani. „Prin noul cadru, orice teren poate deveni o nouă pădure!”, explică repre­zen­tanții Ministerului Mediului. Suprafețele terenu­rilor de­gra­date împădurite a scăzut de la peste 2.300 de hectare în 2014, la doar 200 de hectare în 2020. Ordonanța de Guvern pregătește cadrul prin care România să-și îndeplinească planurile de împădurire asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Până la finele lui 2023, România are obligația să realizeze lucrări de împădurire și reîmpădurire pe o suprafață de 25.000 de hectare, iar în perioada 2024-2026, are obligația să planteze alte 31.700 de hectare.

România, locul 1 la Olimpiada de Matematică pentru Fete

România a obținut locul 1 la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete, EGMO 2022. Punctajul Ro­mâniei a fost de 112 puncte, fetele obținând o medalie de aur și trei de argint. Acest loc 1 reprezintă cea mai bună clasare a Ro­mâniei din istoria de 11 ani a acestei competiții. Lotul României a fost format din Diana Țolu – medalie de aur, Elisa Ipate – medalie de argint, Lucia Rîșnoveanu – medalie de argint, Cezara Danciu – me­­dalie de argint. „Fetele s-au comportat foarte serios și foarte res­ponsabil. Toți copiii care ajung în situația asta își apără cu serio­zitate șansele și, până la urmă, reușesc să obțină rezultate bune și foar­te bune”, spun coordonatorii lotului. EGMO este singura olim­piadă internațională de științe care se adresează exclusiv elevelor de liceu pasionate de Matematică, dincolo de programa școlară clasică.

Bani europeni pentru cetățile din Munții Orăștiei

Rămânem la PNRR, pentru a vă da de știre că au fost aprobate obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute cul­turale din cadrul Planului Național de Re­dresare și Rezi­li­ență. Printre a­ces­tea se regăsesc așe­za­rea de la Gră­­diș­tea de Mun­te și ce­tatea de la Cos­tești. La Grădiștea de Mun­te, peste 2 milioane de euro vor fi alo­cați pen­tru reabi­li­tarea Te­ra­sei a X-a, din ca­drul zonei sacre a sitului ar­heologic. La Cos­tești, suma de 30.000 de euro va fi folosită pentru pro­movarea monumentului. Un alt proiect vizează Sarmizegetusa Regia: valoarea proiectului „Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european” este de 2,7 milioane de euro, bani care vor fi investiți în restaurarea și re­vi­talizarea ce­tății dacice. Pro­iec­tul include cer­cetări arheo­lo­gice, ame­na­jări ale tere­nu­lui, re­facerea in­cintei militare, a por­ților de ac­ces, îmbu­nă­tă­țirea in­frastruc­turii de vizitare, a­me­najarea unui lapi­dariu și a unui adăpost pentru vizi­tatori.

Față nouă pentru Piața Sfatului din Brașov

La început de aprilie, a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul Internațional de Soluții „Piața Sfa­tului”, organizat de Primăria Brașov, pentru găsirea celei mai bune viziuni de amenajare a celui mai popular spațiu public din oraș. Premiul 1, constând într-un contract de proiectare estimat la 300.000 de euro, a fost câștigat de firma Starh – Arhitectură, Construcții, Design. „Proiectul este construit în jurul unei cercetări a arhetipurilor și a temelor majore ale culturii europene. Propunerea reflectă potențiala deschidere ulterioară a fațadelor Casei Con­si­liului și invită casa să participe la viața pieței și să își ocupe locul care i se cuvine. Ca atare, proiectul reafirmă po­ziția centrală a Casei Sfatului, ca centru de greutate al pieței”, se arată în motivația juriului.

Meci caritabil pentru Ucraina, la Cluj

Campioana Ucrainei, Dinamo Kiev, va disputa un amical cu caracter caritabil îm­potriva campioanei României, CFR Cluj, pe data de 20 aprilie. Toate fondurile strânse de pe urma vânzării de bilete urmează să fie do­nate pentru refugiații ucraineni din zona Clu­jului. La inițiativa antrenorului său, ro­mâ­nul Mircea Lucescu, Dinamo a primit ac­ceptul guvernului de la Kiev de a disputa o serie de meciuri amicale în întreaga Europă, pentru a transmite mesajul de pace al țării pe care o reprezintă și pentru a strânge fonduri pentru cauza ucraineană. Pe lângă CFR Cluj, Dina­mo Kiev a mai jucat cu Legia Varşovia și Galatasaray Istanbul și va mai juca cu Bo­russia Dortmund, Dinamo Zagreb și Man­chester City.

Start cu dreptul pe frontul olimpic

Rămânem în domeniul sportului, ca să punc­tăm faptul că atleții români de elită și-au început cu bine pregătirile care țin­tesc spre Jocurile Olim­pice ca­re se vor desfășura peste doar doi ani la Pa­ris. Laura Ilie a câștigat medalia de bronz la ultima etapă de Cupă Mondială la tir, găzduită de Rio de Janeiro. Cu punctele acumulate, românca noastră ocupă un excelent loc trei, în topul mondial al probei de pușcă 10 metri fete, confirmând din nou speranțele care se pun în ea.

Tot zilele trecute, și tot în Brazilia, tânărul ciclist român Vlad Dascălu o obținut, și el, un im­presionant loc trei în prima etapă de Cupă Mondială din acest an la „mountain bike”. Aflat la abia al doilea său sezon la seniori, Vlad demonstrează că locul 7 obținut la Olimpiada de la Tokyo, anul trecut, nu a fost o întâmplare și că avem mo­tive îndreptățite să aș­tep­tăm o medalie și din partea lui la Paris.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian