– Pe lângă ritualul creștin al celebrării Învierii, în lume există fel de fel de obiceiuri, adesea ciudate, practicate până în ziua de azi –
BAVARIA
Pomul de Paște

La fel cum se obișnuiește ca de Crăciun să fie împodobiți brazi, cu globuri frumos colorate, beteală strălucitoare și alte decorațiuni, în landul Bavaria din Germania există tradiția așa-numitului „Ostereierbaum”, Pomul cu ouă de Paște, care este decorat cu ouă pictate în culori vesele, cărora li se scoate conținutul și care se agață fie de ramurile unei tufe sau ale unui copăcel din grădină, fie de niște crengi care sunt aduse în casă. Obiceiul de a împodobi pomi de Paște a devenit atât de popular, încât s-a răspândit în mai multe părți ale lumii, iar în zilele noastre pot fi găsiți în comerț pomi cu ouă de Paște, gata decorați. Nici unul dintre pomi nu se compară însă cu „Saalfelder Ostereierbaum”, un măr din grădina familiei Kraft, din localitatea Saalfeld, din Turingia, care a devenit atât de celebru, încât i s-a dedicat o pagină întreagă chiar și pe Wikipedia. Totul a început cu dorința fierbinte care s-a aprins în inima unui băiețel, când a zărit în drumul spre școală, un copac transformat într-un arătos Pom de Paște. Se întâmpla în primăvara lui 1945, chiar în anul în care avea să se încheie cel de-al Doilea Război Mondial. Atât de mult l-a impresionat pe Volker Kraft pomul, încât a hotărât ca într-o bună zi să-și facă și el unul acasă, la fel. Și-a împlinit visul abia 20 de ani mai târziu, în primăvara lui 1965, când a decorat pentru familia lui un măr din grădină cu 18 ouă multicolore. În fiecare an care a trecut de atunci, familia a agățat în mărul care creștea tot mai mare, din ce în ce mai multe ouă, colecționate de-a lungul întregului an.

Între 1994 și 2009, familia a agățat în medie câte 700 de ouă de Paște în mărul din grădină, dar din cauza vântului și furtunilor, nu toate rezistau. Între timp, Pomul de Paște din grădina lui ajunsese celebru în lumea întreagă, așa că mulți turiști veneau să vadă minunăția cu propriii lor ochi. Din cele 10.000 de ouă, nici unul nu era la fel ca altul, fiecare fiind decorat în mod unic. În anul 2016, Volker Kraft și soția lui au anunțat că sunt prea bătrâni ca să mai poată onora tradiția creată în propria grădină. Dar ea nu s-a pierdut. Oficialitățile orașului au decis să ducă mai departe tradiția. La început, a fost ales un castan din grădina castelului din oraș, care a fost decorat cu sprijinul mai multor voluntari inimoși. Apoi s-a decis ca în grădina castelului să fie plantat un nou măr, care să preia rolul mărului familiei Kraft. În 2021, noul pom a fost împodobit cu câte 1.000 de ouă, dar e de așteptat ca numărul lor să sporească în fiecare an, pe măsură ce mărul își întinde tot mai mult ramurile.
SLOVACIA
Bătăi cu nuiele de salcie
În a doua zi de Paște, chiar și în orașele mari din Slovacia, bărbații ies pe străzi ținând în mâini niște nuielușe de salcie împletite și decorate la capăt cu panglici multicolore. Numite pomlázka, în cehă, și korbáč, în slovacă, ele sunt alcătuite din patru până la douăzeci și patru de nuiele, care au mai mult de o jumătate de metru, putând ajunge chiar și până la doi metri lungime. Când bărbații întâlnesc în cale vreo femeie, încep să o sorcovească, fără a o lovi prea tare, pentru că scopul ritualului nu e acela de a provoca suferință. Dacă în sate tinerii le alergau odinioară pe fete pe străzi, acum se obișnuiește ca ei să meargă în căutarea lor din casă în casă. Bărbatul cântă mai întâi niște versuri care vorbesc despre ouă, belșug și fertilitate, după care fata se oferă de bunăvoie pentru a primi pe spate câteva lovituri. În orașe, acest obicei se practică astăzi mai ales între membrii familiei. Conform unui sondaj recent, 60% dintre gospodăriile din Slovacia continuă să practice și azi, acest obicei. Conform credințelor populare de prin părțile locului, fetele și femeile care beneficiază de acest ciudat tratament de lovire cu ramuri de salcie se vor bucura în anul respectiv de frumusețe, sănătate și-și vor menține vie fertilitatea. Ritual adus în Europa de slavi, se crede că nuielușa cea verde le transmite și oamenilor câte ceva din vitalitatea naturii, care primăvara își reia circuitele.
AUSTRALIA
Iepurele de Paște, exilat!

Ecologismul e foarte puternic în Australia. Fundațiile care militează pentru conservarea speciilor i-au încurajat pe locuitorii continentului să înlocuiască celebrul iepuraș de Paște cu marele iepure autohton, cunoscut și sub numele de bilby sau pinkie. Inițiativa, care a avut ecou în rândul australienilor, a pornit din două motive cât se poate de întemeiate. În primul rând, oricât ar fi de drăguți și pufoși, iepurii europeni au reprezentat pentru Australia o adevărată plagă, încă de la sfârșitul secolului al 18-lea, când au fost introduși pe acest continent și au început să se înmulțească în mod necontrolat, ajungând, astăzi, la o populație estimată la 200 de milioane de exemplare. Prezența lor într-un număr atât de mare provoacă probleme grave, precum distrugerea anumitor recolte și a vegetației, erodarea solului și înmulțirea unor prădători, precum vulpile. În același timp, iepurii reprezintă un real pericol pentru multe specii autohtone, cu care concurează pentru hrană. Dar, pe cât de blamat este iepurele european, pe atât de îndrăgit este bilby, pe care fundațiile își doresc cu tot dinadinsul să-l protejeze. Cu urechile lui alungite, bilby nu este cu nimic mai prejos în materie de drăgălășenie față de iepurele european. În plus, în vreme ce iepurii europeni provoacă probleme mediului înconjurător, bilby îi este benefic. El sapă niște vizuini adânci și spiralate, care oferă refugiu unui număr de cel puțin 45 de specii diferite de animale. Și iată cum se face că, de Paște, mulți dintre australieni le cumpără copiilor, în loc de tradiționalii iepurași din ciocolată înveliți în staniol, niște surprize dulci similare, care-i înfățișează, însă, pe simpaticii bilby. Se speră că, în felul acesta, copiii vor învăța de timpuriu să îl aprecieze pe marele iepure autohton, în vederea protejării sale, atunci când vor crește. Astfel sărbătoarea de Paște devine, în îndepărtatul continent australian, și un bun prilej pentru educație ecologică.
GRECIA
Război cu oale de lut

Sfânta duminică a Paștilor se sărbătorește într-un mod unic în insula Corfu, unde e respectată o străveche tradiție numită „botides”. Locuitorii aruncă de pe ferestrele și balcoanele caselor oale din lut, umplute cu apă, care se fac țăndări pe caldarâm. Mii de oameni se adună din toate colțurile Greciei, dar și ale lumii, pentru a privi ciudatul spectacol. Locuitorii insulei cred că respectarea acestei tradiții ajută la alungarea spiritelor rele, iar spectatorii ridică câte unul dintre cioburile adunate pe jos și îl iau acasă cu ei, pentru a le aduce noroc. Cum și de ce se s-a născut această bizară tradiție nu poate nimeni spune exact. Unii cred că ea a fost inspirată de venețieni, care au stăpânit în Corfu, între secolele 14 și 18. Grecii ar fi adoptat obiceiul, mutând tradiția la Paște, cea mai de seamă sărbătoare a calendarului ortodox.
UNGARIA
Stropitul fetelor

În folclorul maghiar, obiceiurile de Paște s-au împletit cu multe tradiții locale care celebrează sosirea primăverii. Una dintre ele este locsolkodás, stropirea fetelor și femeilor, care este practicată atât la țară, cât și la oraș. Odinioară, tinerele se îmbrăcau a doua zi de Paște în port popular și o porneau pe străzile satului, unde băieții aruncau pe ele găleți de apă – un ritual despre care se crede că datează încă din secolul al II-lea d.H., având menirea de a asigura fertilitatea. Dar începând din secolul 19, tinerele nu mai sfârșesc ude leoarcă, băieții mulțumindu-se să le stropească cu parfum. În schimbul acestui gest, fetele le oferă ouă vopsite, cozonac sau un păhărel de alcool. Dar pentru a-și câștiga dreptul la palincă, tinerii trebuie să recite o poezie scurtă și plină de haz. Obiceiul stropitului se practică și în Ardeal, în Austria și Germania.
CEHIA
Arderea lui Iuda
Un alt obicei practicat în decursul istoriei în multe dintre țările creștine, fie ele ortodoxe, romano-catolice sau protestante, a fost așa-numita „Ardere a lui Iuda”, apostolul care l-a trădat pe Hristos. Potrivit datinii, o paiață înfățișându-l pe Iuda, realizată cam după același tipic ca o sperietoare de ciori, fixată pe un schelet de lemn acoperit cu paie și îmbrăcat apoi în niște zdrențe, este supusă unor pedepse, iar după slujba Învierii Domnului i se dă foc. În unele sate din regiunea Pardubice din Cehia, obiceiul continuă să fie practicat și în zilele noastre, dar are o formă ușor diferită. Un adolescent e îmbrăcat într-o costumație făcută din snopi de fân legați de jur împrejurul lui și de care atârnă panglici colorate, iar în vârful capului îi pun un fel de pălărie extrem de înaltă și ascuțită. Tânărul care îl reprezintă pe Iuda pornește apoi pe străzi, urmărit de un cârd de copii și localnici. Cineva din ceată trage un car mic de lemn, în timp ce adolescentul costumat recită un poem tradițional despre Iuda care arde în iad. În tot acest timp, localnicii pe care îi întâlnește în cale îi așează în car ouă, dulciuri și bani. La final, copiii îl conduc pe „Iuda” pe un deal din afara satului, îi dau jos costumul și îi dau foc, împărțindu-și încântați lucrurile adunate în car. În cinstea acestui obicei popular, monetăria cehă a emis în 2015 chiar și o monedă din aur. Din câte se pare, străvechea tradiție datează din perioada precreștină, și face parte din ritualurile de primăvară menite să alunge spiritele rele și să aducă binele pe pământ.
GERMANIA
Roțile de foc din Lügde
În multe părți ale Europei se obișnuiește ca de Paște să fie aprinse focuri mari, care simbolizează sfârșitul iernii și sosirea primăverii, precum și victoria luminii în fața întunericului. Unele dintre cele mai impresionante astfel de focuri sunt aprinde la Lügde, un oraș german din landul Renania. Aici, sunt confecționate, din stejar, roți mari umplute cu paie. Ele pot cântări până la 300 de kilograme, la care se adaugă încă 120 de kilograme de paie. În duminica Paştelui, șase asemenea roți aprinse sunt rostogolite pe dealuri, de la o înălțime de peste 300 de metri. Evenimentul este atât de spectaculos, încât atrage anual zeci de mii de curioși. Nu este de mirare că tradiția a fost inclusă, în decembrie 2018, în patrimoniul UNESCO.
FRANȚA
Omletă gigantică
În vreme ce alți creștini vopsesc, de Paște, ouă roșii, locuitorii orașului francez Haux preferă să facă o omletă uriașă, din nu mai puțin de 4.500 de ouă. Fiecare familie participantă sparge ouăle dimineața, iar apoi locuitorii se întâlnesc în piața centrală a orașului, unde ouăle sunt pregătite pentru masa de prânz și de seară, uriașa omletă putând hrăni, în total, cam 1.000 de oameni. Tradiția omletei de Paște din Haux datează din vremurile în care Napoleon călătorea cu armata lui prin sudul țării. La un moment dat, împăratul a făcut popas în Haux și s-a ospătat cu omletă. Atât de mult i-a plăcut lui Napoleon gustul ei, încât a ordonat ca locuitorii orașului să adune laolaltă toate ouăle pe care le găseau prin gospodării și să facă o omletă gigantică cu care să-i poată îndestula și pe numeroșii soldați care îl însoțeau.
FINLANDA ȘI SUEDIA
Micuțele vrăjitoare

În secolul al 17-lea, teama de vrăjitoare a condus în Suedia la ample persecuții și la multe procese nedrepte, peste 200 de femei fiind torturate până la moarte. Pedeapsa cu moartea pentru vrăjitorie a fost abrogată abia în 1779. În toată această perioadă, nebunia a continuat, mergând până acolo încât oamenii își zideau ușile, pentru a le împiedica pe presupusele vrăjitoare să urce pe mături și să pătrundă în locuințe. Suedezii aveau de asemenea mare grijă, în preajma sărbătorii de Paște, ca toate uneltele pe care vrăjitoarele le-ar fi putut folosi în călătorie să fie bine ascunse și ca ușile de la hambare să fie închise, astfel încât ele să nu le poată mulge sau călări animalele. Din această poveste bizară, s-a născut o tradiție care a prins nu doar în Suedia, ci și în Finlanda. De Paște, copiii obișnuiesc să se costumeze în vrăjitoare, cu fețe pictate, rochii lungi, șorțuri și băsmăluțe legate pe cap, și purtând în mâini câte o crenguță de salcie împodobită cu pene multicolore. Micuțele vrăjitoare, înarmate uneori și cu o mătură sau un coș de răchită, merg din casă în casă, în Joia Mare, pentru a primi dulciuri. Prima atestare a acestui obicei datează din anul 1863.