Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Paza bună trece primejdia rea

Diabetul, „rezolvat” cu mișcare: 15 minute pe zi

Foto: Shutterstock – 9

În ultima vreme, sute de studii clinice indică un adevăr de necontestat: oamenii cărora le place să facă mișcare se îmbolnăvesc mai rar, iar când se în­tâmplă să aibă o problemă de sănătate, o depășesc relativ ușor. Sunt de-a drep­tul impresionante efectele exercițiului fi­zic! De pildă, la dia­be­tul de tip 2, în nu­me­roase cazuri, s-a con­sta­tat că el poate stabiliza me­tabolismul la fel de eficient ca un me­di­cament hipogli­cemiant. În stadiul inci­pient, sportul reușește să încetinească vizibil evoluția afecțiunii și uneori chiar s-o stopeze.

Dificultatea constă în faptul că cineva care n-a mai făcut deloc sau aproape deloc mișcare se va încumeta cu greu să-și învingă inerția. Se mai adaugă la aceasta o circumstanță agravantă: numeroși diabetici sunt su­praponderali, astfel încât pentru ei va fi realmente com­plicat să depună efort fizic. De aceea, este nerea­list să credem că-i vom vedea punând integral în prac­tică recomandările medicilor, care prevăd 150 de mi­nu­te de antrenament mo­derat și 75 de minute cu in­ten­si­tate sporită. În conse­cin­ță, mare parte din cei ce pornesc la drum cu en­tuziasm își aban­do­nea­ză pe par­curs in­tențiile am­biți­oase.

Din fericire, vin să ne dea speranță rezul­tatele cer­cetării știin­țifice. Pen­tru a de­clan­șa procesele de auto­vin­decare din or­ga­nism, nu este neapărat nece­sară o rundă de jogging de jumătate de oră, afirmă spe­cia­liștii, care ne propun, în schimb, cinci­sprezece mi­nute de sport pe zi. Tipul de mișcare avem liber­tatea să ni-l alegem singuri, în funcție de prefe­rințe. Important este doar să ne antrenăm un sfert de oră fără pauză și, din când în când, să „dăm totul”, adică să gâfâim și să trans­pirăm. Important este să realizați consecvent același volum de exerciții zilnic.

Sistem imunitar slăbit

– Semne de recunoaștere –

Reacții alergice

S-a dovedit că atunci când mecanismele de au­to­apărare ale organismului nostru nu mai funcțio­nează optim, aceasta va favoriza declanșarea unor reacții alergice, ca de pildă febra fânului (rinita alergică sezonieră) sau into­leranțele alimentare, explică specialiștii de la Fundația Europeană de Cercetare a Alergiilor (ECARF). Conse­cin­țele observate cel mai frec­vent sunt secrețiile nazale abundente și problemele res­piratorii.

Ce avem de făcut – Alergologii ne sfătuiesc să des­fășurăm o activitate spor­tivă în aer liber. Astfel ne vom întări atât sistemul imunitar, cât și căile respiratorii.

Dificultăți de concentrare

Dacă ne vine greu să ne concentrăm asupra a ceea ce facem și să ducem acțiunea la bun sfârșit, cau­za rezidă, de obicei, în faptul că suntem stăpâ­niți de neliniște sau nervozitate. Dacă devine permanentă, această stare dăunează și capacității naturale de apărare a organismului, deoarece el începe să producă o cantitate prea mare de cortizol.

Ce avem de făcut – Să introducem mai des scurte pauze de odihnă în cursul zilei. De exemplu, să bem în tihnă o cană de ceai, în timp ce ascultăm melodia noastră preferată.

Inflamații ale gingiei

O igienă orală riguroasă ne permite să com­batem eficient germenii patogeni din cavitatea bucală. În cazul când suferim totuși frecvent de inflamații ale gingiei, aceasta ne poate semnala o slăbire a sistemului imunitar.

Ce avem de făcut – Să optăm pentru o alimentație bogată în grăsimi sănătoase, (ca uleiul de măsline, de cocos, de in), precum și în antioxi­danți (de exemplu roșii, mor­covi, ceai verde).

Oboseală cronică

Dacă nu ne odihnim suficient noaptea sau avem un somn agitat, ne vom simți extenuați în timpul zilei. Tulburările de somn sunt deseori provocate de secreția deficitară a hormonului numit melato­nină. Și sistemul nostru imun are de suferit, respec­tiv celulele imunitare responsabile pentru comba­terea infecțiiilor.

Ce avem de făcut – Specialiștii recomandă 7-8 ore de somn pe noapte.

Cicatrizare lentă a leziunilor

Când până și rănile foarte mici, provocate prin tăierea cu un obiect ascuțit, întârzie să se vindece, explicația ar putea fi o carență de zinc – un oligo­element care susține procesele de regenerare celu­lară și, totodată, participă la ac­tivarea celulelor sistemului imu­nitar.

Ce avem de făcut – Spe­cialiștii recomandă administra­rea de suplimente (ex. Zinc na­tu­ral – DVR Pharm, Zinc lichid – Sarmis, Zinc liposomal – Bio­cyte). În alimentație, cea mai consis­ten­tă sursă sunt nu­cile. Consuma­ți-le zilnic, însă nu mai mult de 30 de grame (pericol de îngrășare!).

Grăsimea de pe burtă și menopauza

Majoritatea femeilor cunosc „fenomenul”: după 40 de ani, „talia de viespe” dispare, în favoa­rea pântecului. Un „destin” aproape im­posibil de evitat. De vină nu este alimentația sau sedenta­rismul, ci stilul de viață, modificarea hormonilor. O echipă de cercetători americani de la Univer­sitatea din Pittsburg a demonstrat că după insta­larea menopauzei, 70% dintre femei acumulează grăsime pe burtă. Ea crește, pe toată durata vieții, cu 8% pe an.

În perioada menopauzei, fe­meile pierd masă musculară și osoasă. Corpul consumă mai pu­țină energie decât în trecut. Meta­bolismul scade și el, în vreme ce pofta de mâncare rămâne ne­schim­­bată. Problema e clară: cine continuă să mănânce ca înainte se îngrașă automat. Kilogramele în plus se depun pe corp altfel decât până acum. Dacă zona predilectă erau șoldurile și fesele, acum re­zervorul de gră­simi este pântecul. Corpul ia formă de pară sau măr. Problema nu o reprezintă însă aspectul, ci noua repartizare a grăsimii.

Cercetări recente au arătat că fiecare centime­tru în plus de grăsime crește riscul bolilor coro­nariene, al diabetului de tip 2, ba chiar și al can­cerului. Grăsimea de pe burtă acționează ca un or­gan independent, care emite constant substanțe care produc inflamații. Din cauza asta, oamenii cu gră­sime pe burtă suferă de „metainflamații”. Ele nu provoacă dureri, dar pot provoca boli grele. În cazul femeilor, cel mai frecvent se instalează fi­catul gras.

Poate fi combătut abdomenul gras? În ultimele decenii, multe femei au în­cercat să rezolve proble­ma cu ajutorul dietelor de slăbit. N-a dus la rezul­tate notabile. Puține lucruri pe lume sunt atât de fidele ca efectul Jo-Jo. Cea mai mare speranță de rezolvare a problemei vine din schim­barea ali­men­tației, combinată cu an­trenamentul de rezis­tență. Eficientă este mai ales alimentația medite­ra­neană, cu multe legu­me, fructe, pește și ulei de măs­line. La fel de im­portant este antre­namen­tul de rezis­tență (mers pe jos, bicicletă, urcat pe scări, alergare ușoară). Rezultat: circumfe­rința ta­liei scade și surplusul de energie nu mai e trans­format în grăsime.

Nu vă lăsați stresați!

– În contextul vieții de fiecare zi, cădem adesea în capcana unor deprinderi și modele comportamentale care ne macină forțele. Iată cum le putem evita, ieșind de sub influența lor –

Obsesia de a fi perfect

Florile din grădina noastră trebuie să fie cele mai frumoase din cartier, iar dacă bluza rămâne cu o cută după ce am călcat-o, ne reproșăm că am co­mis o greșeală de neiertat. Când ne cântărim fiecare gest și trăim clipă de clipă împo­vărați de convin­gerea că n-avem voie să fim altfel decât impecabili, ratăm esențialul. Devenim orbi la frumusețea lumii, iar în cele din urmă, ne vom simți epuizați și inutili. E timpul să renunțați la a mai pune singuri presiune pe dvs. Pen­tru aceasta, ajutați-vă cu meditația în mers, o veche metodă folosită de yoghini. Alegeți în locuința dvs. un spațiu unde vă simțiți confortabil. Faceți zece pași într-un tempo relaxat, inspirând și expirând calm, apoi întoarceți-vă și reluați cei zece pași în direcția inversă. Cu mintea golită de gânduri și concentrați pe respirație, vă veți liniști, împros­pătându-vă forțele.

Remușcările care ne urmăresc

V-ați certat cu un prieten și, în toiul disputei, i-ați aruncat niște cuvinte pe care acum le regretați? Sentimentul de vinovăție și remușcările vă epuizea­ză rezervele de energie. De aceea, grăbiți-vă să luați legătura cu prietenul dvs. pentru a clarifica situația. Când vă întâlniți cu el, oferiți-i și un mic cadou, ceva ce știți sigur că i-ar face plăcere. Sau invitați-l la masă. Ca efect colateral, rețineți că prieteniile cultivate cu grijă sunt benefice pentru sănătate, căci ne întăresc sistemul imunitar.

Despicatul firului în patru

„Se vor descurca în viață copiii mei, când vor fi pe picioarele lor? Am să mai fiu câțiva ani sănătos, ca să-mi duc cu bine la capăt proiectele?” Nu vă mai pierdeți vremea cu evaluări nesfârșite și pronosticuri de prisos. Întoarceți spatele în­grijorărilor care nu vă dau pace, fiindcă în aseme­nea situații, organismul secretă abundent hormoni ai stresului. Ca să blocați morișca gândurilor, găsiți-vă ceva de făcut – eventual un hobby, care să vă absoarbă toată atenția. Sau măcar ieșiți la plimbare.

Neputința de a lua o decizie

Să plecați într-o excursie în weekend sau mai bine să rămâneți acasă? Deciziile din care, oricum, nu vor decurge consecințe grave pentru dvs. n-ar trebui amânate. În caz contrar, alegerea nefinalizată va pricinui în curând un sentiment neplă­cut de apăsare și con­strân­gere. De altfel, într-o chestiune mi­noră, ca aceea amin­tită mai sus, nimic nu vă îm­piedică să vă jucați puțin, lăsând hazar­dul să hotărască în locul dvs. Dați cu ba­nul, ca în copilărie! Stabiliți câte o variantă pentru fiecare din fețele unei monede și apoi aruncați-o. Cap sau pajură?

Plictiseala obositoare

Probabil că vi s-a întâmplat, nu o singură dată, să remarcați un fapt paradoxal: când ne plictisim, apare la un moment dat o senzație de oboseală. Care nu se justifică prin nimic, fiindcă n-am făcut niciun efort. O explicație există, totuși, iar ea ne este oferită de specialiștii în neuroștiințe. Starea de plictiseală, spun ei, lasă complet inactivă tocmai acea zonă a scoarței cerebrale care generează bucu­ria și motivația. Așadar, cum poate fi alungată leha­mitea? Întrerupeți rutina pentru a încer­ca ceva nou și neobișnuit. Poate o rețetă cu­linară, care vă tentează de ceva vre­me, numai că până acum n-ați avut ocazia s-o testați? Mersul pe bicicletă, un sport care explodează în lume? Un meci de fotbal, în tribuna cu fani, ca să vedeți cum se simte entuziasmul? Atenție! Plictiseala te trage la pat, iar patul te trage la boală!

Persoanele negative din preajmă

Aveți prieteni sau cunoscuți care obișnuiesc să se plângă mereu de una și alta, ori să-i acuze pe ceilalți de câte ceva? Ca să vă recuperați optimis­mul după o discuție cu ei, va trebui să cheltuiți o parte din rezervele dvs. de energie. Vă propunem o soluție mai simplă: evitați-i! Scoateți-i la poartă, ca pe niște lucruri ce nu vă mai folosesc! Răul in­fluențează mai tare ca binele. Strică dragul de viață pe termen lung.

Dureri de cap, dimineața

– Cefaleea matinală poate avea multe cauze. Să trecem în revistă câteva dintre ele –

Tensiunea arterială mărită

Mai ales dacă apar în regiunea occipitală (par­tea posterioară a craniului) și imediat după mo­men­tul trezirii, durerile pot fi un semnal de averti­zare, care indică o creștere a nivelului tensiunii. Este posibil ca în aceeași perioadă să se facă observate și alte simptome: neliniște, palpitații, amețeli, sângerări nazale, stări depresive, insom­nie. Deseori, hipertensiunea este ignorată mult timp, fiind descoperită întâmplător, cu ocazia unui control de rutină sau după ce a dat naștere unei com­plicații. De aceea, este bine s-o verificați pe­riodic, la medicul dvs. de familie.

Pauze de respirație în somn

Așa-numitul sindrom de apnee nocturnă con­stă în oprirea repetată a respirației în timpul som­nului, frecvent însoțită de sforăit. Durerile de cap matinale, uscăciunea mucoasei din cavitatea bu­cală, oboseala accentuată din cursul zilei, slăbirea capacității de concentare și a memoriei sunt ma­nifestări care ar trebui să vă pună pe gânduri. Dacă suspectați prezența acestei afecțiuni, adresați-vă neapărat unui medic, pentru a vi se recomanda terapia adecvată.

Perna nepotrivită

Dimineața, când vă treziți cu durere de cap, simțiți și mușchii cefei supărător de încordați? În acest caz, ar putea fi de vină perna. Dacă ea nu umple complet spațiul dintre umăr și coloană, musculatura cefei este puternic solicitată în cursul nopții, ceea ce o determină să se crispeze și să se contracte. Tensiunea musculară se transmite către craniu, unde este percepută ca durere. E oportun să vă informați în detaliu, înainte de a achiziționa o pernă.

Hidratarea deficitară

Odată cu înaintarea în vârstă, sensibilitatea celulelor senzoriale scade – și, în consecință, nici senzația de sete nu-și mai face apariția atât de prompt. Cu toate aces­­tea, ar trebui să bem zilnic mini­mum 1,5 litri de apă, căci altfel organis­mul nu se mai hi­dratează cores­pun­zător. Sângele de­vine mai vâscos și celulele nu mai pri­mesc sufi­cient oxigen. Aceasta declanșează cefa­leea matinală, deoarece corpul nu beneficiază de niciun aport de lichide pe durata nopții. De aceea, nu așteptați să simțiți că vă e sete, ci beți din oră în oră câte un pahar de apă.

Schimbarea bruscă a vremii

Când se schimbă vre­mea, corpul se străduiește să-și mențină temperatura constantă, prin dilatarea sau contracția vaselor de sânge, iar aceasta excită nervii din imediata lor vecinătate. Cei aflați împrejurul vaselor de la nivelul creierului sunt deosebit de sensibili și, din această cauză, excitarea lor provoacă adesea dureri de cap. Ca prevenție, se reco­mandă plimbări de minimum 30 de minute, făcute zilnic, indiferent de starea vremii.

Scrâșnitul dinților în somn

Dacă, la culcare, luăm cu noi în pat supărarea sau grijile, este posibil să scrâșnim din dinți ori să-i încleștăm în somn, iar contracția mușchilor din zona maxilarelor și a cefei poate provoca dureri de cap. Apăsați puternic cu degetul mare mușchiul dintre maxilarul superior și mandibulă. Simțiți durere? În cazul când răspunsul este „da”, vă sfătuim să vă faceți o programare la dentist.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian