– Un sondaj dat publicității recent arată că tinerii din România sunt, într-o proporție covârșitoare, pro-europeni și optimiști în ce privește viitorul țării. Nu sunt simple vorbe: ambiția tinerilor are acoperire în fapte. Vă prezentăm în cele ce urmează o nouă serie de știri, care ne îndreptățesc să spunem că România e pe mâini bune! –
Două licee din România, printre cele mai bune școli de antreprenoriat

35 de școli gimnaziale și licee din Europa au fost recompensate pentru excelență în educația antreprenorială, în cadrul Premiilor „Școala Antreprenorială a Anului” – „The Entrepreneurial School (TES)” Awards. Printre ele se află și două licee din România: Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din București și Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias” din comuna Sascut, județul Bacău. Premiile „Școala Antreprenorială a Anului” sunt o recunoaștere anuală acordată de către Junior Achievement Europe, care promovează un cadru pentru susținerea și motivarea instituțiilor de învățământ și a profesorilor din Europa, în legătură cu beneficiile programelor de educație antreprenorială. Junior Achievement este cea mai mare organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială, programele fiind urmate în peste 100 de țări din lume.
Campioni mondiali la Robotică, în SUA!

Echipa „Delta Force”, de la Liceul Național de Informatică din Arad, una dintre cele trei formații care au reprezentat România la Campionatul Mondial de Robotică, a câștigat marea competiție din Houston, desfășurată la finele lunii Aprilie. „Am scris istorie! Suntem prima echipă internațională care a câștigat campionatul din Statele Unite. Suntem mândri că am putut aduce victorie Aradului și României”, au declarat elevii, imediat după concurs. Campionatul Mondial de Robotică FIRST 2022 e un eveniment care celebrează știința, tehnologia, ingineria și matematică, pregătind tinerii pentru viitor. Anul acesta, la Mondiale au participat un total de 160 de echipe din toate colțurile lumii.
Tânără din România, selectată la Academia „West Point” din SUA

O elevă a Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza a fost selectată, în acest an, să urmeze cursurile prestigioasei Academii Militare „West Point” din Statele Unite ale Americii. Plutonier adjutant Ingrid Vârlan a fost acceptată la faimoasa instituție militară în urma unui proces de admitere bazat pe criterii foarte selective. Ingrid a trecut nu mai puțin de 12 teste,înainte de primirea acceptului final. Conducerea Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” susține că Ingrid Vârlan este apreciată ca unul dintre cei mai buni elevi ai liceului: a reușit să-și împartă timpul între orele la clasă, activitățile extracurriculare, pregătirea militară, proiectele Erasmus, îndatoririle de elev gradat, voluntariat și dezvoltare personală.
O minte sclipitoare: Andrei Negrean

Tânărul Andrei Negrean este noul campion mondial la „blitz open”, categoria sub 10 ani, și vicecampion la „șah rapid open” sub 10 ani. La mai puțin de o lună după ce a cucerit medaliile de aur la Campionatele Naționale de șah, Andrei a dovedit întregii lumi că este cel mai bun la categoria sa de vârstă. Născut la Cugir, Andrei evoluează pentru Clubul Central de Șah București și are deja în palmares cinci titluri de campion național în competiţiile individuale şi pe echipe, dar şi o medalie de argint şi una de bronz la Campionatele Uniunii Europene din 2020, respectiv 2019. Cu un rating șahistic internaţional foarte bun, Andrei Negrean este considerat numărul 1 mondial între copiii născuţi în anul 2012!
Parc științific și tehnologic în Bihor

Din toamna anului viitor, proiectele tehnice ale Universității din Oradea și ale firmelor partenere vor putea fi dezvoltate într-un nou parc științific și tehnologic, promite președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. În cadrul viitorului complex vor fi oferite servicii de transfer tehnologic în mai multe domenii: eco-nano-tehnologii și materiale avansate, tehnologii informaționale și de comunicații, spațiu și securitate, sănătate, bioeconomie, energie, mediu și schimbări climatice. Parcul științific și tehnologic va cuprinde o clădire de birouri, laboratoare și spații pentru organizarea de evenimente, în care se vor desfășura activități de cercetare, cu scopul de a le valorifica în activități economice. Valoarea investiției e estimată la 7 milioane de euro.
Adrian Șulcă, cel mai bun tânăr judoka din Europa

Campion olimpic de tineret și campion mondial de juniori, judoka Adrian Șulcă a primit, zilele trecute, distincția de „Cel mai bun junior din Europa, în 2021”. Premiul i-a fost înmânat în cadrul Galei Uniunii Europene de Judo, la Sofia, unde a participat la Campionatele Europene de Seniori 2022. Adrian, care a fost admis la una dintre cele mai importante universități din Japonia, Nihon, din Tokyo, unde se pregătesc cei mai buni judoka din lume, și-a făcut la Sofia o intrare puternică și în competițiile de seniori, obținând locul 5 la Campionatele Europene.
Finanțări pentru inovații care îmbunătățesc viețile copiilor

Cea de-a patra ediție a programului „Innovators for Children” deschide înscrierile pentru proiecte și soluții tehnologice inovatoare, care aduc un impact pozitiv calității vieții copiilor și adolescenților din România. Programul caută firme și antreprenori care dezvoltă, cu ajutorul tehnologiei, soluții pentru sănătatea fizică și emoțională a copiilor, educație, nutriție și alimentație, siguranță, drepturile copiilor în era digitală și alte domenii care ar putea contribui la o viață mai bună pentru copiii și adolescenții cu vârsta între 0-18 ani. În cele trei ediții de la începutul programului, 12 proiecte câștigătoare au fost susținute și au primit o finanțare în valoare totală de 231.000 de euro, iar toți participanții au beneficiat de peste 150 de ore de training. Suma totală a investițiilor și finanțărilor primite de aceștia după încheierea programului depășește 3,8 milioane de euro.