– Este real sau închipuit pericolul unei crize alimentare în România? –
– Cele trei nenorociri care au lovit lumea începând din 2020 încoace - pandemia Covid-19, războiul din Ucraina și valul de scumpiri – au zguduit serios convingerea unanimă că în magazine și piețe vom mai găsi alimentele de care avem nevoie. Obișnuiți să umplem coșul zilnic cu bunătățile preferate, am ajuns acum să ne temem că hrana noastră cea de toate zilele va lipsi de la raft! –
Complexul hârciogului

Vă mai amintiți îmbulzelile acelea incredibile din hypermarketuri, la începutul pandemiei Covid-19, când tot mai mulți dintre noi erau convinși că vor dispărea alimentele de pe piață și, în consecință, s-au aprovizionat cu ulei, zahăr și făină albă cât pentru un secol? Lumea s-a panicat și din cauza mesajelor contradictorii vehiculate pe rețelele de socializare. O astfel de panică activează un fel de complex al hârciogului: tindem să facem provizii, să umplem imediat cămara și, călare pe sacii cu mălai, căpătăm siguranța că nimic nu ni se mai poate întâmpla. Se poate scufunda lumea, noi suntem bine, fiindcă avem baxurile cu ulei așezate unele peste altele, până în tavan. Din fericire, pandemia Covid-19 nu a dus la o criză alimentară în România. Marile magazine au rămas deschise, lanțurile de aprovizionare au funcționat. Ieșit la cumpărături, fiecare dintre noi s-a întors acasă cu sacoșa plină, ca în vremurile normale. În anul următor, 2021, mai ales în cea de-a doua jumătate, costurile de producție au luat-o însă razna, inclusiv în sectorul agroalimentar. Scumpirea petrolului, a gazului natural și a electricității, adică a energiei care pune în mișcare economia, a dus la creșterea spectaculoasă și a prețului îngrășămintelor chimice și semințelor. În final, mâncarea s-a scumpit la raft cu câteva zeci de procente. Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, în 24 februarie, a declanșat furtuna perfectă. Cerealele și uleiul de floarea soarelui din Ucraina nu au mai fost exportate. Zeci de țări sunt amenințate de criza alimentară. În ce ape se scaldă România?
Pâine românească

Țara noastră se numără printre ultimele țări de pe planetă care se pot teme, cu adevărat, de o criză alimentară! Desigur, nu putem hrăni 80.000.000 de consumatori, așa cum susțin unii optimiști pe rețelele de socializare, dar, cel puțin, ne putem hrăni pe noi, cei 19.000.000 de locuitori, câți suntem aici, potrivit ultimelor estimări ale I.N.S. Suntem unul dintre cei mai mari producători de cereale din Uniunea Europeană. Peste 29.000.000 tone de cereale au fost recoltate din fermele românești, anul trecut. Asta înseamnă satisfacere a pieței interne și operarea unor exporturi considerabile. Anul acesta, am devenit cei mai mari exportatori de cereale din spațiul comunitar. Gurile rele spun că exportăm cerealele la arabi și importăm de la nemți aluat congelat, din care coacem pâinea noastră cea de toate zilele. Nimic mai fals! Date oficiale arată că importurile totale de aluat congelat ajung la 30.000.000 kg pe an. Nici măcar 2 kg de aluat congelat per cap de locuitor! Iar acest aluat congelat este folosit în patiserie, nu pentru producerea pâinii. Noi mâncăm pâine obținută din făină românească, produsă din grâu cultivat pe câmpiile noastre. Restul este o minciună spusă pe seama agriculturii românești de rău-voitori! Suntem în mod clar cei mai mari producători de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană: 3.093.000 tone, în 2021. Pentru comparație: Bulgaria a obținut 2.047.000 t, Ungaria 2.027.000 t, iar Franța 1.759.000 t. Producția totală de semințe de floarea soarelui în Uniunea Europeană a fost de 10.865.000 t. Se vede bine, acoperim aproape o treime din recolta totală a blocului comunitar! Ei bine, cea mai mare parte din producția de semințe de floarea soarelui obținută în România este procesată în țară, iar cea mai mare parte a uleiului comestibil este vândut în magazinele din România! Fabricile de ulei românești produc cu precădere pentru piața internă. Prin urmare, o criză a uleiului comestibil este, pe termen lung, de neimaginat la noi. Este adevărat, uleiul s-a scumpit, prețul a sărit la 12-13 lei litrul, dar nu există nicio temere că ar putea lipsi din comerț! Plătim mai scump pentru un litru de ulei, dar suntem siguri că avem pentru ce plăti. În Spania, de pildă, unde era consumat cu precădere ulei importat din Ucraina, autoritățile au decis raționalizarea acestui produs alimentar, indispensabil oricărei bucătării! Noi avem ulei românesc din belșug. Desigur, și celelalte sectoare agricole produc hrană în cantități apreciabile. De pildă, recolta anuală de cartofi, a doua pâine a românului, este de 2.700.000 tone. Asta înseamnă aproape 150 kg per locuitor. Fructe și legume? Peste 5.000.000 tone pe an. Adică, peste 270 kg de fructe și legume per locuitor.
Coridoarele verzi

Pe de altă parte, producția internă este completată cu importuri. Cumpărăm brânză (din Germania), carne de porc (din Spania și Germania) și tomate (din Turcia, dar și din ferme europene), în condițiile în care sectoarele românești respective nu reușesc să acopere cererea internă. Ar putea aceste lanțuri alimentare europene să clacheze? În timpul pandemiei Covid-19, când anumite state și-au zis că este mai bine să închidă granițele, Comisia Europeană le-a cerut să permită deschiderea așa-numitelor Coridoare verzi, artere rutiere de-a lungul cărora să circule camioanele cu alimente, dintr-o țară în alta. În acest fel, aprovizionarea a fost asigurată. Acum, în noile condiții create de războiul din Ucraina, aprovizionarea capătă accente dramatice. E mai grav decât în timpul pandemiei. Autoritățile naționale și cele europene speră să rezolve una dintre cele mai dificile probleme actuale: să scoată din Ucraina materiile prime agricole de care piața internațională, inclusiv cea europeană, are nevoie. Incertitudinile sunt mult mai apăsătoare decât acum doi ani. De aceea, autoritățile de la Bruxelles au aruncat în joc sume uriașe de bani și au relaxat anumite reguli în sectorul agroalimentar. Vestea bună este că România, contrar a ceea ce spun unii și alții, are o capacitate de producție agricolă formidabilă. Sigur, nu intenționez să zugrăvesc un tablou în culori exclusiv luminoase. Este bine știut că zeci de mii de copii români merg la culcare cu stomacul gol. Numeroși bătrâni abia au după ce bea apă. Aceasta este însă o situație mai veche și ține de discrepanțele sociale din lumea noastră, indiferent dacă ne amenință sau nu o criză alimentară. Pe de altă parte, trebuie să mai spun că aruncăm, anual, peste 1 milion de tone de mâncare! Sectorul nostru agroalimentar, integrat în cel european, este deocamdată unul solid, care s-a dovedit capabil să reziste unei crize sanitare, cum a fost pandemia Covid-19. Sursele de hrană sunt diversificate: de la marile magazine (hypermarketuri) până la atelierele de hrană artizanală din zona rurală. Sunt înregistrate la Ministerul Agriculturii peste 400 de produse tradiționale, obținute după metode strămoșești. Micii fermieri din jurul marilor orașe au învățat bine lecția pandemiei și s-au organizat impecabil: aduc la ușa clientului coșul cu legume și fructe. Piețele agroalimentare sunt încă aici, cu tarabele pline de marfă. Găsim mâncare pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele. Din păcate, alimentele de bază s-au tot scumpit. Alte crize afectează sectorul agroalimentar: criza forței de muncă (fermierii angajează tot mai frecvent muncitori din Asia), criza îngrășămintelor (prețul lor a crescut de cinci ori în câteva luni!). Cu toate acestea, pe noi, ca societate, în ansamblu, nu o criză alimentară ne pândește cu adevărat. Alte rele ne pot afecta, din interior: cheltuirea, fără rezultate convingătoare în plan public, a resurselor publice, impostura, lipsa de viziune, demotivarea tinerilor, ca să enumăr numai câteva. Avem cu ce să ne umplem cărucioarele în hypermarket, dar rămânem aceiași cumpărători nervoși, nerăbdători și încruntați. Lipsurile noastre sunt în altă parte.