Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Farmacie la purtător – Ce medicamente luăm cu noi în vacanță?

– Vara e în toi, la fel și planurile noastre de vacanță. În funcție de destinația aleasă pentru concediu, ar trebui să punem în gea­mantan și anumite medica­mente și ustensile –

La malul mării

Foto: Shutterstock – 3

* Dacă la plecare sau la întoarcerea acasă nu putem evita o transbordare cu bacul și știm de pe acum că stomacul nostru se va revolta din pricina balansului pe apă, este bine să adăugăm în trusa de voiaj un remediu care să ne elimine senzația de greață, spasmele de vomă și amețelile. În farmacii și în magazinele naturiste se găsesc mai multe produse de acest tip. De exemplu, un roll-on, numit „Mal au coeur” (de la Neobulle), cu care se fac aplicații în capul pieptului, la încheietura mâinii sau în zona ombilicului. Conține uleiuri esențiale de Șofrănel, Busuioc, Maghiran, Mușețel și com­bate inclusiv grețurile din timpul sarcinii. Același producător oferă și bomboanele gumate „Mal de Transports”, însă cu alte uleiuri (Mentă, Lămâie, Ghimbir) și cu avertismentul că sunt contraindicate viitoarelor mame. O soluție comodă sunt și Plasturii pentru rău de transport (produși de Narcis), cu extracte de Ginseng, Șofran, Tămâie, Angelică și Scorțișoară. Se lipesc pe abdo­men sau în spatele urechii.

* Poate că am preferat să ne rela­xăm pe alte con­tinente, unde tem­pe­ra­turile ridicate ne provoa­că, de asemenea, pro­bleme digestive. Desigur, vom căuta ajutor tot la prepa­ratele pe bază de extracte vegetale. Ne stau la dis­poziție, printre altele: Sto­mac sănătos (capsu­le de la Fares), Mix 15 plante (Phyto Biopole) sau Digesto-complex (Nera Plant).

* O bună protecție solară este impor­tantă, când stăm la plajă ori pornim să înotăm voi­nicește spre geamandură, fiindcă soa­rele pătrunde în apa mării până la adâncimea de aproximativ un metru, iar razele reflectate de strălucirea valurilor, ca și de nuan­ța deschisă a întinderilor nisipoase de pe mal, intensifică radiațiile UV.

*    Adesea, răcoarea apei și adierea mân­gâietoare a brizei ne împie­dică să simțim ustu­rimea de pe piele. Nici retrași la umbră, adăpostiți de o copertină, sau în zilele cu cerul ascuns sub o pânză de nori n-ar trebui să subestimăm acțiunea razelor ultra­violete. Ori de câte ori mergem la pla­jă, avem nevoie de o loțiune sau de o cremă cu factor de protec­ție (LSF) 50+. Im­po­sibil să nu găsim una pe placul nos­­tru, căci ofer­ta este uriașă.

* Dacă nu ne-am protejat corespunzător și ne-am ales cu arsuri solare, putem folosi pen­tru cal­marea și refacerea pielii lezate geluri sau loțiuni cu Aloe vera (ex. Balsam calmant după plajă, cu Aloe vera, pulbere de ovăz și alantoină – Pellamar, Gel cu Aloe vera – Re­media) sau diverse preparate cu dexpantenol (ex. Dexpanthen Plus, cu ulei de migdale dulci, ulei de lavandă și dexpan­tenol – Herbal Therapy, Loțiune calmantă cu dex­pan­tenol, vitaminele A, E, F și extract de că­tină – Omega Pharma). Iar dacă sun­tem cumva alergici la soare, ne va face bine o cură de cal­ciu.

* Pe lângă faptul că afectează pielea, radiațiile UV pot cauza și apariția unui herpes labial. Ca măsură de prevedere, să ne înarmăm cu un produs din gama Spirularin (de la Podocosmetica): aceste preparate cu extracte de microalge sunt utilizate ca antifungice, însă au totodată și efect antiherpetic. Apoi, n-ar fi rău să mai luăm la noi și o pensetă. Ne va fi utilă, de pildă, ca să extragem țepii rămași în piele, după întâlnirea cu un arici de mare.

Pe costișe de munte

* Drumețiile montane aduc o contribuție imen­să la sănătatea noastră, dar ne impun și sacrificii. Mersul susținut cu o încălțăminte mai puțin como­dă se încheie uneori cu rosături și bășici la picioare, iar dacă ne împiedicăm și alunecăm pe grohotiș, riscăm să ne julim genunchii. Știind în ce locuri apar de obicei bășicile, putem preveni aceste neplă­ceri aplicând în zonele respective plasturi cu gel (ex. Plasturi Hydro-gel Comfort – QPlaster, Plas­turi pentru călcâie cu hidrocoloid gel – Easycare). Ar fi indicat să purtăm în rucsac și un set de plasturi de diferite mărimi, ca și o rolă de leucoplast.

* Pentru pansarea juliturilor, trebuie să avem la noi un dezin­fectant, un pachețel de comprese sterile și o fașă elastică.

* În cazul când vom suferi o entorsă, să ne amin­tim că un ungu­ent cu Diclofenac sau Ibuprofen redu­ce inflamația, calmând durerea. Același serviciu ni-l poate face însă și un produs cu ingrediente naturale (ex. Arnigel – Boiron, Gel cu arnica și gălbenele – Mustela). Iar o bandă elastică de susținere asigură stabilitatea gleznei și îi grăbește recu­perarea (ex. Glezna Brace – Guangzhou Lianqi). Cremele cu pantenol ajută la vindecarea juliturilor.

* În regiunile alpine, radiațiile ultraviolete sunt intense, deci va trebui să folosim un preparat cu factor de protecție 30. Însă el nu va fi suficient și pentru zona mai sensibilă a buzelor: aici este necesar un LSF 50+.

* Căpușele reprezintă o amenințare de luat în serios, din pricina ger­menilor patogeni pe care îi pot transmite – în primul rând, cei ai boreliozei (temuta boală Lyme). Deci să luăm neapărat măsuri de apărare contra lor, pulverizându-ne cu un spray, încă înainte de declan­șarea „ostilităților” (ex. Repelent pen­tru țânțari și căpușe – Farmec, Spray pentru haine împotriva căpușelor – Bros). Dacă agre­soa­rea a mușcat deja, trebuie înde­părtată cât mai curând, însă nu cu mâna sau prin metode naive, ca bățul de chibrit cu măciulia înmuiată în apă, ci întrebuințând unul din acele instrumente confecționate din metal sau material plastic, concepute special în acest scop. Astfel ne asigurăm că nu vom lăsa capul insec­tei în piele, unde poate provoca o inflamație sau infecție.

* În cazul când suferim de rinită alergică, ar fi prudent să căutăm dinainte informații despre flora zonei geografice pe care urmează s-o vizităm. Și, bineînțeles, să avem la noi un medicament antihis­taminic.

În forfota orașelor

* Odată ajunși într-o metropolă străină, descoperim numeroase atrac­ții turistice care ne trezesc curio­zitatea, așa încât vom parcurge zilnic mulți kilometri pe jos. Plasturii cu gel sunt bine­veniți, pentru a ne feri picioa­rele de răniri.

* Când explorăm un oraș, facem dese treceri din aer liber într-un spațiu interior, protejat, și invers. Mai ales în regiunile cu climă deosebit de caldă, aceasta ne poate crea probleme, fiindcă mai întâi transpirăm, iar apoi ne lovește valul de aer rece, ieșit din aparatele de climatizare instalate pretutindeni, în hoteluri, restau­rante și alte clădiri publice. Pentru a preveni irita­rea mu­coasei nazale, putem utiliza un spray hi­dratant (ex. Ialoclean, cu acid hialuronic și extract de Mușețel – Farma-Derma, Coldisept Nanosilver, cu particule de argint – Arkona). Iar pastilele de supt ne ajută să combatem uscăciunea cavității bucale și eventualele dureri în gât (ex. Com­primate Fiorda cu Coacăze-negre – PlantEx­trakt, Koflet-H cu miere și aromă de lămâie – Himalaya).

* Nu ne dăm seama, însă, atunci când spălăm un fruct la chiuvetă, sub jet, sau pu­nem niște cuburi de gheață în pahar, riscăm să venim în con­tact cu o apă infestată. Cărbunele activ (vândut în farmacii sub formă de tablete sau capsule) absoarbe și elimină din tubul digestiv bacteriile și substanțele nocive. El ajută efi­cient în episoadele mai ușoare de diaree (dar nu și în cele în­soțite de febră).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian