– Până anul acesta, exista convingerea că seceta mușcă o dată la șapte-opt ani. Ultima oară a pârjolit câmpiile în 2020. Lumea a răsuflat apoi ușurată. Valurile de căldură au revenit însă neașteptat de repede, stârnind o maree a disperării. În vara aceasta, Dunărea și râurile s-au subțiat, apa a fost raționalizată în numeroase sate și orașe. Putem lupta cu seceta care ne asaltează tot mai des? –
Dunăre tot mai puțină
Comunicările Administrației Naționale de Meteorologie au sunat ca un verdict: debitul Dunării, la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a scăzut, în luna Iulie, cu 39% față de o medie calculată pe mai mulți ani. Este un procent alarmant. În aval, apele s-au retras și au lăsat în urmă fâșii de nisip, late ca niște plaje. La Cernavodă, nivelul fluviului a scăzut cu aproape un metru. Administrația Națională „Apele Române” a anunțat că „rezerva de apă din România este în scădere”. Mesajul oficial conține însă o nuanță liniștitoare: „apa este suficientă pentru cei care se alimentează centralizat”, atât din lacuri de acumulare, cât și din foraje/fântâni. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii Iulie, locuitorii din peste 650 de așezări au primit apă cu țârâita, după program. Cele mai multe localități sunt din Moldova. Seceta este vizibilă și în culturile agricole neirigate, cele mai afectate fiind culturile de primăvară: porumb, floarea-soarelui și soia. Potrivit estimărilor europene, vor fi înregistrate producții la hectar mai mici față de anul trecut. Arșița este resimțită pe aproape tot continentul european. Suferă și Polonia, și Ungaria, dar și Franța, Italia și Spania. Autoritățile din aceste state au decis, de asemenea, să raționalizeze utilizarea apei în anumite regiuni afectate de secetă. Africa își suflă peste Marea Mediterană, de-a lungul Europei, cât mai spre nord, aerul ei fierbinte. Temperaturile medii au crescut de la o vară la alta, astfel încât fermierii spanioli și italieni încearcă să cultive specii de origine tropicală: mango și papaya. Liderul unei asociații de fermieri germani susține, mai în glumă, mai în serios, că în curând, din cauza temperaturilor tot mai ridicate, în această țară din nordul continentului vor putea fi înființate plantații de kiwi! Ghețarii Alpilor se topesc aproape văzând cu ochii. Chiar și ghețarul nostru de la Scărișoara a pierdut din volum în ultimii ani. Încălzirea globală nu este chiar o fantezie. Dovezi aduse de oamenii de știință arată că planeta noastră ia foc, la propriu. Vezi numărul uimitor de mare de incendii de vegetație în România, Grecia, Cehia, Statele Unite.
Hoții de apă
Când apa se împuținează, se iscă dispute. Seceta conține germenii unor scandaluri sociale. Este explicabil, fiindcă apa este resursă vitală, dar nu este și tolerabil. În unele dintre satele românești unde locuitorii se ocupă cu legumicultura, în fiecare an apar zâzanii. Situația este aceasta: primăria a cheltuit bani (milioane de euro), deseori primiți de la bugetul național sau de la Uniunea Europeană, pentru a înființa o rețea de apă în beneficiul cetățenilor. Apa este extrasă din puțuri de mare adâncime și livrată prin conducte și țevi către fiecare gospodărie, pentru a o întrebuința pentru băut, gătit și igienă. Toate bune și frumoase până aici, numai că locuitorii care practică legumicultura direcționează apa și către solarul cu roșii și ardei. Efectul? Rezerva de apă se consumă repede, iar la robinet, în bucătărie și la baie mai curg numai câteva picături. În județul Dolj, de pildă, Compania de Apă „Oltenia” a restricționat furnizarea apei potabile în mai multe comune, cerându-le clienților „să folosească apa numai pentru consum casnic, nu pentru udarea culturilor agricole, a gazonului, umplerea bazinelor şi a diverselor recipiente folosite în alte scopuri decât cele prevăzute în contract”. Alții, prin Argeș, mai șmecheri, s-au branșat ilegal la rețeaua publică de apă, ca să își ude grădinile cu pomi și legume. Oricum, în agricultură ajunge, legal, un procent de 70% din totalul de apă utilizat în activitatea umană, la nivel global. Practic, agricultura „înghite” cel mai mare volum de apă de pe planetă. Totodată, agricultura, împreună cu alte activități economice, contaminează sursele de apă potabilă aflate în apropierea fermelor. În România sunt 1963 de localități cu surse de nitrați din activități agricole! Nitrații provin din îngrășămintele organice și din cele chimice, aplicate sau depozitate în apropierea unor surse de apă. Fântânile Bărăganului, care au mai rezistat tăvălugului colectivizării, au fost contaminate cu nitrații scurși din fertilizanții aplicați culturilor agricole. Apa a ajuns, practic, nepotabilă. De pildă, în județul Ialomița sunt 40 de comune cu surse de nitrați din activități agricole. Soluția modernă a asigurării apei potabile pentru populație sunt rețelele de apă prevăzute cu echipamente de filtrare și tratare, pentru a distribui către gospodării o apă sănătoasă și curată. Garanția calității este oferită de Direcția de Sănătate Publică din fiecare județ. Fără ștampila acestei instituții, apa nu este sigură pentru consum.
Împotriva secetei
Sectorul agricol are, totuși, nevoie de apă, pentru a produce hrană pentru o omenire tot mai numeroasă, ajunsă deja la opt miliarde de suflete. Cum să asiguri apa pentru agricultură fără să afectezi sursa de apă potabilă pentru toți oamenii? Aceasta este întrebarea care preocupă statele lumii și oamenii de știință, deopotrivă. În România, cea mai mare sursă de apă pentru Sistemul Național de Irigații (SNI) este Dunărea, apoi câteva râuri interioare. SNI nu funcționează însă la capacitatea maximă, din cauză că nu a fost reabilitat. Programul Național de Reabilitare 2016 – 2020 nu și-a atins obiectivele. Din aproape 2.000.000 ha, cât ar putea fi irigate dacă sistemul ar fi făcut funcțional în întregime, sunt pregătite anual 1.334.863 ha, din care numai 823.270 ha sunt efectiv contractate de fermieri pentru irigat. Anul acesta, din cauza secetei și scăderii apelor Dunării, unele stații de bază/pompare nu au funcționat, fiindcă apa nu a ajuns până la acestea. O situație exasperantă: ai sistem funcțional, dar nu mai ai apă pentru irigații! Culturile de cereale sunt cele mai vulnerabile la această penurie, fiindcă au nevoie de volume mari de apă. Autoritățile de la București trebuie să regândească radical sistemul național de irigații, să-l doteze cu echipamente moderne, care să ducă la un consum mic de energie și la o eficiență mai mare în distribuirea apei. În culturile de legume și în plantațiile de pomi, lucrurile sunt un pic mai simple. Nu este nevoie de volume mari de apă. Agricultorii pot fora, în condițiile legii, puțuri proprii, pentru a folosi apa din subteran. Apoi, fermierii au la dispoziție echipamente care irigă plantele prin picurare. În felul acesta, risipa de apă este evitată. Planta primește atâta apă de cât are nevoie. Unele sisteme sunt și mai avansate: apa din sere și solarii este recirculată. Experții recomandă, de asemenea, ca apa de ploaie să fie colectată în recipiente sau bazine și utilizată în grădină când se instalează seceta. Gândiți-vă numai la apa care se scurge pe acoperiș prin burlane și scocuri. Dacă ar fi strînsă în recipiente mari, ar fi numai bună, apoi, pentru plante. Sunt gândite și sisteme de colectare pe arii mai mari, în bazine speciale. În același timp, fermierii și autoritățile publice locale pot desfășura programe de împădurire. Perdelele forestiere creează un microclimat local care ajută culturile agricole și oferă locuitorilor un aer mai curat, împiedicând deplasarea maselor de praf. Din păcate, arborii din câmpie au tot fost tăiați, pentru a extinde suprafața arabilă. Acum, ar trebui plantați la loc. Totodată, cercetătorii au creat soiuri și hibrizi rezistenți la secetă. Puse cap la cap, aceste soluții pot ajuta omul în lupta cu seceta. Putem să nu credem în încălzirea globală, să o considerăm o fantezie, dar cu toții trebuie să fim responsabili față de resursele vitale, cum este apa.