Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Violonistul diavolului” vine în România – DAVID GARRETT

Celebrul violonist german David Garrett revine în România la începutul lunii Septembrie, pentru două reprezentații ale fabulosului său concert, „Alive”. Cele două spectacole fac parte din turneul mondial al artis­tului, menit să promoveze ultimul disc editat – „Alive My Soundtrack”, lansat în anul 2020. David cântă la Cluj pe 1 septembrie, la BT Arena, și pe scena Sălii Palatului din Capitală, pe 3 septembrie.                                                                                                                                                                 

Un Paganini printre vedetele pop

Mare virtuoz al viorii, „un Paganini printre vedetele pop și un Jimi Hendrix printre violoniști”, David Garrett este supranumit şi „violonistul dia­volului” datorită vitezei lui de campion mondial al cântatului pe coarde, un record care i-a favorizat şi interpretarea rolului Niccolo Paganini, cel mai mare violonist al tuturor timpurilor.

Supertalentat, dar și chipeș (este admi­rat de milioane de fani, în special femei), artistul a vândut până azi peste 4,5 mili­oane de discuri şi a obținut 25 de discuri de aur și 17 de platină. Interpret de muzică clasică, dar și modernă, David Garrett trece cu uşurinţă de la melodiile lui Mo­zart, la cele interpretate de Metallica, sau melodii pop ce au intrat deja în istorie, şi o face cu o naturaleţe ieşită din comun. „Consider că toate aceste tipuri de muzici fac parte din viaţa mea de zi cu zi, şi mi se pare normal să le interpretez deopotrivă. Nu aş cânta însă niciodată ceva ce instigă la ură. Cred că muzica trebuie să ne apro­pie, nu să ne despartă”, se confesa artistul într-un interviu recent.

„Alive My Soundtrack”, al optspre­ze­celea disc din cariera muzicianului,    con­ține atât arii celebre de mu­zică clasică, cât și me­lodii pop-rock, in­trate deja în le­gendă.

Dacă alegeţi să-l vedeţi într-unul din­tre spec­ta­­co­lele din toam­nă, îl veți putea as­culta in­ter­pretând melo­dii celebre pre­cum: „What a Won­der­ful World”, „Ima­gine” sau „Beau­ty and the Beast”; imnurile rock „En­ter Sand­man” sau „Paint it Black”, dar și hi­turi pop-dance menite să ridice pu­blicul în picioare, precum „Happy”, „Hit the Road Jack”, „Thril­ler”, „Bella Ciao” sau „Stayin’ Alive”. Nu va lipsi din pro­gram nici mu­zica clasică și reinterpretările sale inovatoare ale unor compoziții precum: „Con­futatis” de Wolfgang Ama­­deus Mozart, „Dansul Cavalerilor” de Serghei Prokofiev sau „Simfonia nr. 7” de Ludwig van Beethoven.

David Garrett are şi o legătură specială cu Ro­mânia, fiind un înfocat ad­mirator al marelui muzi­cian și compozitor George Enescu. L-a descoperit prin intermediul profe­soa­rei lui, Ida Haendel, una dintre fostele eleve ale marelui muzician român. David a studiat reper­toriul lui Enescu și i-a inclus câteva compoziții în programul concertelor.

Scurtă biografie:

David Christian Bongartz s-a născut pe 4 sep­tembrie 1980, în Aachen, Germania, și este fiul unei prim-balerine de origine americană, Dove Garrett, și al unui avocat neamţ, Georg Bongartz.

La 4 ani, a descoperit vioara din întâmplare, în­sușindu-și instru­men­tul primit cadou de fratele său mai mare, de la tatăl lor.

La 5 ani, cânta la competiţii naţionale şi câştiga primul lui premiu, iar doi ani mai târziu era acceptat la Conservatorul din Lübeck. „În spatele oricărui copil de succes există mereu un părinte ambițios, în cazul meu acesta a fost tata”, spune artistul în noua lui carte autobiografică.

La 11 ani, concerta în faţa preşedintelui german de atunci, Richard von Weizsäcker, care, impre­sionat de talentul puștiu­lui, în semn de înaltă preţuire, i-a dăruit o vioară Stradivarius.

La 13 ani, David înregis­tra pri­mele două discuri şi semna un con­tract în exclusi­vitate cu „Deutsche Grammo­phon”. Tot atunci, părinții au hotărât de comun acord ca micuţul artist să folosească drept nume de scenă numele de fată al mamei – Gar­rett, care era mai uşor de pronunţat.

La 16 ani, David concerta în In­dia, alături de Orchestra Filarmonică din München, sub bagheta celebrului dirijor Zubin Mehta, iar un an mai târziu, era admis la pres­tigiosul „Ro­yal College of Mu­sic”, din Londra.

Ȋn 2003, David a câştigat, la Juil­liard, competiţia şcolară de compo­ziţie, cu o fugă scrisă în stilul lui Johann Sebastian Bach.

Azi, el este cel mai rapid violonist din lume, înregistrat în „Guinness World Records”, pentru interpretarea „Zborului cărăbușului” de Ni­kolai Rimski-Korsa­kov în 66,56 se­cun­de, record pe care l-a bătut sin­gur, ajungând mai apoi la 65,26 secunde.

În timpul liber adoră să facă curat și nu simte ne­voia să-și protejeze mâinile atât de prețioase, com­parând curățenia cu o formă de meditație. Când nu bate lumea cu vioara la braț, își împarte timpul între apar­tamentele lui din New York, Berlin și Mallorca.

David pare să-și fi găsit şi jumătatea vieții, ad­mite că este de trei ani într-o relație permanentă, dar nu dorește să dezvăluie secretul iubirii lui.

Anul acesta, violonistul a lansat o carte, din care puteți afla mai multe lucruri despre copilăria și viața lui – „Wenn ihr wüsstet: Die Autobio­grafie”. Cartea este disponibilă deocamdată doar în limba germană.

Biletele la concertele lui puteți găsi în rețeaua Eventim. Pentru concertul de la Cluj tichetele au prețuri cuprinse între 120 și 650 lei; iar pentru cel de la București între 150 și 710 lei.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian