Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sănătatea creierului – Mens sana in corpore sano!

Foto: Shutterstock

Dictonul latin atât de bine cunoscut – „Minte sănătoasă în corp sănătos!” – ar trebui să îl interpretăm prin faptul că o primă condiționare a sănătății trupului este sănă­tatea minții. Iar vorbind despre sănătatea minții, a proceselor cognitive, ne vom referi la condiționarea lor de sănătatea creierului, considerat „organ no­bil” al corpului nostru.

Gemoterapia ne poate ajuta la întreținerea sănă­tății creierului, a sistemului nervos în general, pre­cum și la reechilibrare, în cazul unor tulburări de la acest nivel, pe care le-am putea rezolva singuri, iar în anumite situații, apelând la un medic specializat în gemoterapie.

Susținerea circulației sanguine de la nivel cerebral

Pentru o bună sănătate a creierului este esențială o bună circulație sanguină la acest nivel. Extractul din semințe de Viță de vie, obținut din semințele proaspete ale strugurilor roșii, are remarcabile pro­prietăți antioxidante, este un protector al vaselor sanguine (artere, vene și vase capilare), cu impor­tantă acțiune vasodilatatoare. Previne și amelio­rea­ză tulburările aterosclerotice (formarea plăci­lor de aterom), care, la nivelul creierului, pot duce la accident vascular cerebral. Este benefică aso­cierea acestuia cu Extractul din mlădițe de Măs­lin, care prin acțiunea hipocolesterolemiantă, contribuie la îmbunătățirea elasticității vaselor de sânge. Acțiu­nea celor două extracte gemoterapice vizează circu­lația sanguină de la nivelul între­gului organism, astfel că, prin cure periodice, veți men­ține tinerețea întregului sistem circulator.

Soluții pentru școlari și studenți de îmbunătățire a concentrării

Mesteacănă

Un alt extract gemoterapic benefic creierului este Extractul din semințe de Mesteacăn, un tonic al sistemului nervos, util în stări de astenie psi­hică, cu dificultăți de concentrare. Elevii și stu­denții, în perioadele din an care îi suprasolicită psihic, cum sunt și cele de pregătire a exame­nelor, vor fi ajutați de acest gemoterapic pentru a-și îmbunătăți randa­mentul la învățare. Este bine ca în acest scop să fie administrat cu 1-2 săptă­mâni înaintea examenelor, precum și pe perioada desfășurării acestora.

Părinții pot opta să asocieze în cura gemotera­pică și Extractul din muguri de Cătină, cu efect vitaminizant, imunomodulator, tonic la nivel fizic, dar și psihic – prin acțiunea neurostimulantă dată de cerebrozidă, cu rol în metabolismul neuronilor. O cură cu acest gemoterapic este ideală la orice vâr­stă, la schimbarea anotimpurilor, aducându-ne ener­­gia și vigoarea de care avem nevoie.

Depășirea blocajelor emoționale

Blocajele emoționale sunt bariere create de mintea noastră, care ne împiedică să ne bucurăm de viață. Extractul din muguri de Măr pădureț poa­te reechilibra starea interioară, relaxează, calmează frica, promovează o stare de conștientizare și o viziune mai armonioasă asupra vieții.

Pentru ținerea sub control a hiperemotivității, se poate apela și la Extractul din muguri de Tei ar­gintiu sau la Extractul din muguri de Smochin, mai ales dacă starea emotivă se asociază și cu discon­fort la nivelul tubului digestiv.

Eficiență în stări de anxietate

Anxietatea este o etapă mai profundă a discon­fortului de la nivel psihic. Pe lângă ajutorul pe care îl poate oferi psihologul, se poate începe și o cură cu gemoterapicele care „liniștesc mintea”, cum sunt cele din Muguri de Tei argintiu, Muguri de Măr pădureț și Mlădițe și radicele de Ovăz.

În ce privește Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz, acesta are acțiune calmantă și ușor seda­tivă, fiind recomandat în stări de astenie, de epui­zare psiho-fizică, nervozitate, anxietate, ce pot fi însoțite și de tulburări de somn. De reținut este și acțiunea reglatoare la nivel tiroidian, fiind util în formele incipiente de hipotiroidism sau hiperti­roidism, acestea fiind asociate adesea și cu o stare de oboseală accentuată.

Luptăm cu fobiile

Pentru persoanele cu tulburări ale senzației de foame, de tipul anorexie, bulimie, dar și ortorexie (manifestări date de preocuparea excesivă de a evita mâncărurile considerate nesănătoase), pot ajuta curele alternative cu Extract din muguri de Măr pădureț și Extract din muguri de Smochin.

În cazul anorexiei nervoase, cura gemoterapică se va completa cu Extractul din muguri de Porum­bar, pentru o reactivare a reacțiilor metabolice și creșterea poftei de mâncare. În plus, terapia com­por­tamentală de grup sau cea efectuată în familie va ajuta la schimbarea modului de gândire a per­soanei și redobândirea stimei de sine.

Liniștirea minții în sindromul premenstrual

Muguri de salcie

La femei, sindromul premenstrual se poate manifesta uneori extrem de zgomotos, cu stări de nervozitate, impulsivitate, accese de isterie, care pot fi preîntâmpinate și temperate cu ajutorul Ex­tractului din muguri de Salcie, cu acțiune sedativă și de liniștire a „furtunii hormonale”. Administrat singur sau împreună cu Extractul din mlădițe de Zmeur, ameliorează simptomatologia de la nivel fizic, prin acțiunea reechilibrantă pe axul hipofizo-ovarian.

Cefaleea – prevenție și tratament gemoterapic

Întâlnită în diverse contexte și cu manifestări diferite, cefaleea poate fi ameliorată dacă extrac­tele gemoterapice se administrează de la primele semne ale instalării durerii.

În cefaleea vasomotorie cu hemicranie (afectare pe o singură parte a feței) este util Extractul din mlă­dițe de Măceș, care acționează prin neutrali­zarea tiraminei, o amină biogenă considerată a fi cauza acestui tip de cefalee.

Un alt gemoterapic util în cefalee este Extractul din muguri de Arțar, cu acțiune antialgică și reco­mandare în special în migrena biliară, împreună cu Extractul din mlădițe de Rozmarin.

În orice tip de cefalee, asocierea gemotera­pi­celor prezentate cu Extractul din muguri de Arin negru sau cu Extractul din muguri de Coacăz ne­gru, redutabile antiinflamatoare ale gemoterapiei, va completa în mod benefic tratamentul.

Recomandări pentru vârsta a treia

La vârsta a treia este vitală menținerea unei func­­ționalități a proceselor cognitive. Cure alterna­ti­ve cu extracte gemoterapice din muguri de Gink­go biloba, mlădițe de Sequoia, semințe de Mestea­căn și semințe de Viță de vie vor putea ajuta vârst­nicul să își întrețină starea de bine și la nivel psihic. Persoanele care au boli cronice este bine să apeleze la medici specializați în gemote­rapie, pentru sta­bilirea gemoterapicelor optime, de la caz la caz.

Prevenție pentru sănătatea creierului

Extract din semințe de Viță de vie

Extractul din muguri de Stejar este reco­mandat în gemoterapie, în primul rând pentru acțiunea sa revitalizantă, în stări de surmenaj fizic și psihic. Am putea să nu ajungem în aceste situații folosind ajutorul dat de Stejar, prin mugurii săi. Se admi­nistrează 2 ml dimineața, înainte de începerea acti­vitățlor zilnice. Se poate asocia cu Extractul din mlă­dițe de Rozmarin, în cazul persoanelor hipoten­sive, cărora le va crește tensiunea arterială și le va spori vitalitatea (fără a mai apela la cafea) sau cu Extractul din amenți de Mesteacăn, în cazul aste­niei sexuale, util atât bărbaților, cât și femeilor.

Să învățăm ca prevenția să aibă un rol im­por­­tant și în ceea ce privește sănătatea creieru­lui. Gemoterapia ne poate ajuta să prevenim stările de astenie, fie că este acea astenie care se instalează la trecerea dintre anotimpuri, ori aste­nia dată de perioadele mai solicitante pe care știm că urmează să le traversăm, sau astenia care se instalează după vârsta de 50 de ani, când ne putem gândi și la cure preventive, pentru păstrarea integrității pro­ceselor cognitive.

Extractele gemoterapice prezentate pot fi selec­ta­te câte două sau trei, în funcție de nevoi, pentru cure periodice, de una sau două luni de zile. Reți­neți că gemoterapia oferă și alte extracte gemo­ter­apice uti­le în dezechilibre diverse de la nivel psihic, cu care medicii specializați în gemoterapie vă pot ajuta.

Cea mai importantă este, desigur, igiena gându­rilor noastre, un sfat util, dar nu tocmai ușor de rea­lizat, un exercițiu zilnic continuu, care să ne ducă și readucă mereu în zona iubirii de semeni și de viață.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian