– Diabetul a devenit o afecțiune endemică. Pentru anul 2035, „Atlasul diabetului” prognozează 592 milioane de persoane afectate la nivel mondial. În decursul unui an, boala pune stăpânire pe încă 12 oameni din 1000, ceea ce înseamnă că se înregistrează peste 600.000 de cazuri noi. Iar mulți nu-și cunosc gradul personal de risc sau îl neglijează cu bună știință –
Indiferența naște monștri

Pe plan mondial, numărul bolnavilor de diabet continuă să crească constant. Este din ce în ce mai frecvent diabetul de tip 1, o boală autoimună, provocată de reacția aberantă a propriului sistem imunitar, care distruge celulele pancreatice secretoare de insulină. Astfel se creează un deficit absolut, și acest hormon, de o importanță vitală pentru procesele metabolice, trebuie introdus în organism din exterior. Dar, mai ales, se află în creștere numărul de îmbolnăviri în diabetul de tip 2. Considerat dintotdeauna o patologie rezervată vârstnicilor, el nu-i mai ocolește în prezent nici pe tineri, căci este influențat în mare măsură de indiferența populației față de propria sănătate, precum și de supraponderalitate și sedentarism. În stadiul inițial, poate fi tratat adesea fără administrare de insulină, doar cu tablete și măsuri hotărâte de modificare a stilului de viață.
„La diabetul de tipul 2, factorii de risc sunt predispoziția genetică, surplusul de greutate corporală și sedentarismul”, avertizează specialiștii. „În prima etapă de evoluție a diabetului de tip 2, nu se observă simptome și de aceea este necesară verificarea glicemiei anual, începând cu vârsta de 18 ani, iar mai târziu, de la 35, o dată la trei ani”. Cu ce consecințe ne amenință diabetul? Rata cazurilor de insuficiență cardiacă, infarct și accident vascular cerebral este ridicată, există pericolul de apariție a unor leziuni ale picioarelor și nervilor, probleme oculare, disfuncții ale rinichilor și ale aparatului reproducător. În fiecare an, aproape 40.000 de diabetici își pierd labele picioarelor sau degetele, iar 2000 dintre ei orbesc. La o vârstă înaintată, principalele pericole sunt instalarea demenței și reducerea speranței de viață.
Este Covidul un factor declanșator al diabetului?
În mediile științifice există bănuiala că virusul SARS-CoV-2 contribuie la apariția diabetului. Oricum, în timpul pandemiei, mulți oameni au câștigat în greutate, iar supraponderalitatea este asociată diabetului de tip 2. Și la tipul 1 se presupune că virusul Corona ar putea să impulsioneze manifestarea bolii. Specialiștii atrag atenția că după pandemie, mulți dintre pacienții care veneau la cabinetele medicale erau într-o stare precară, ceea ce nu se întâmpla înainte. La mulți dintre ei, glicemia era scăpată de sub control și, dintre cei ce contractau ulterior infecția virală, mare parte nu supraviețuiau. „Pandemia ne-a arătat că diabetul de tip 1 și 2, hipertensiunea arterială și obezitatea pot fi factori responsabili pentru înrăutățirea dramatică a stării de sănătate”.
Necesitatea unui sistem de prevenție

Medicii diabetologi sunt profund îngrijorați de faptul că boala face tot mai multe victime și se întreabă cum i-ar putea fi stăvilită extinderea: „În anul 2040, vom avea 12,3 milioane de diabetici și, încă de pe acum, 13 milioane de oameni se află în stadiul de prediabet. Prin ce mijloace poate fi blocată această evoluție?”. Din păcate, există prea puține inițiative care să alcătuiască împreună un sistem eficient de prevenție. Și prea mulți oameni sunt lăsați să se documenteze pe cont propriu: „Când un pacient face o analiză de glicemie, iar valorile se încadrează în intervalul de referință pentru prediabet, i se spune de obicei: «Încă nu sunteți diabetic, însă aveți mare grijă!». Da, dar în ce fel? Sfatul este prea general, nu conține nimic concret. Omului ar trebui să i se explice clar că face parte dintr-un grup de pacienți cu risc crescut de a dezvolta boala și că, pentru a-și înțelege mai bine situația, are posibilitatea să se adreseze unui medic specialist. Sfaturile acestora ar trebui difuzate și online. Oamenii au nevoie de oferte directe de sănătate”.
Cum ne putem evalua singuri riscurile
Este important ca un număr cât mai mare de persoane cu risc crescut de diabet tip 2 să fie ajutate să conștientizeze pericolul cu care se confruntă, astfel încât să poată lua singure unele măsuri cu caracter preventiv, așa cum ar fi, de pildă, eliminarea kilogramelor de prisos. Din nefericire, așa cum rezultă din statistici, majoritatea oamenilor își ignoră cu seninătate simptomele, în momentul când ele apar. „Oamenii trebuie făcuți conștienți de starea propriei lor sănătăți”. Și aceasta s-ar putea face foarte bine online, de exemplu, prin completarea unor chestionare pentru determinarea nivelului de risc. Rezultatele preliminarii ale unor cercetări evidențiază faptul că persoanele cu risc crescut ar putea fi informate mai detaliat în legătură cu dezvoltarea unui diabet de tip 2 și cu eventualele lui complicații. „Se formează grupuri de pacienți cu caracteristici similare și, în cadrul lor, se studiază o serie de parametri, cum sunt: genul, circumferința abdominală și, ca instrument de calcul, raportul dintre talie și șolduri, de asemenea, și glicemia, măsurată dimineața, pe nemâncate”, explică specialiștii. Astfel se poate stabili cu suficientă certitudine care dintre cei examinați au un risc crescut de a face diabet.
Diabetul și depresia
De ce au nevoie diabeticii și familiile lor de sprijin permanent? Sunt lucruri pe care cei din afară nu le cunosc: Diabetul reprezintă o povară grea, atât pentru organism, cât și pentru psihic. Probabilitatea de a dezvolta o depresie este cu mult mai mare, comparativ cu persoanele care au norocul de a beneficia de un metabolism sănătos. Aceasta este o boală ce se răsfrânge asupra întregii familii. Există numeroase cupluri care au eșuat, fiindcă anxietatea indusă de diabet le-a distrus în timp relația.
Șansele tehnologiei
– Dispozitive de măsurare și dozare automată –

Noile sisteme de măsurare continuă a glucozei le insuflă curaj mai ales pacienților cu diabet de tip 1, cărora le fac un serviciu neprețuit: „Diabeticii sunt obligați să-și măsoare zilnic glicemia și să-și injecteze de mai multe ori insulină, iar asta le complică enorm existența. Însă acum au la dispoziție sisteme compuse dintr-un senzor și o pompă de insulină, care funcționează împreună. Senzorul este introdus în țesutul grăsos subcutanat, pentru a măsura concentrația zahărului în sânge la intervale regulate. Printre altele, aceasta împiedică scăderea primejdioasă a glicemiei în cursul nopții, când pacientul este pândit de pericolul de a intra în comă diabetică dacă nu se trezește la timp, pentru a-și readuce glicemia la o valoare apropiată de normal. Părinții și partenerii bolnavilor pot dormi din nou liniștiți. Măsurarea continuă a glucozei cu ajutorul acestor sisteme înlocuiește în mare parte, deși nu complet, determinarea valorilor glicemiei prin metoda clasică.
Teoretic, noul sistem îi ajută pe bolnavi să se lipsească timp de două-trei zile de intervenția medicilor. Pompa cedează o cantitate variabilă de insulină, în funcție de nivelul glucozei din sânge și de alimentele ingerate. Acesta este un progres uriaș! Îi ajută pe oameni să-și vadă de viață, lăsând pur și simplu boala deoparte. Iar lucrurile nu se vor opri aici, cândva se va ajunge ca aceste sisteme să funcționeze în condiții de autonomie totală.
Mai există, însă, un efect pozitiv al dispozitivelor de măsurare la pacienții cu diabet de tip 2 – și anume, o modificare de comportament, cauzată de faptul că au sub ochi valorile glicemiei lor, clipă de clipă. Oamenii văd cu ochii lor ce se întâmplă atunci când mănâncă pâine, deoarece pot compara imediat valorile glicemiei măsurate la două ore după masă cu cele de dinaintea mesei. Astfel, măsurarea continuă a glucozei aduce o contribuție extrem de importantă la lămurirea fiecărui pacient în parte. Dacă s-ar folosi un asemenea dispozitiv de măsurare și la prediabetici în scopul de a-i instrui, probabil s-ar putea întârzia sau chiar împiedica declanșarea afecțiunii la unii dintre ei. Tehnologia le oferă bolnavilor un suport de neimaginat până acum. Nu numai că le salvează viața, dar le pune la îndemână și soluția de a trăi o bătrânețe comparabilă cu cea a oamenilor sănătoși.
Sfaturi pentru diabetici
* Țineți metabolismul sub control – Un aport consistent de vitamina D (însoțită de K2, cu care acționează în tandem) poate îmbunătăți receptivitatea organismului la insulină.
* Măsurați-vă glicemia regulat – Controlul permanent al concentrației zahărului în sânge vă pune la dispoziție un instrument important, în scopul unei bune gestionări a evoluției bolii.
* Pentru o monitorizare mai comodă, achiziționați un senzor – Dispozitivul Freestyle Libre 3 înregistrează nonstop valorile glicemiei. Subțire și ușor, având mărimea unei monede, senzorul se aplică pe pielea brațului și poate să comunice cu telefonul mobil, pe care declanșează o alarmă în momentul când nivelul glucozei depășește limita admisă.
* Protejați-vă sistemul nervos – Diabetul poate distruge celulele nervoase. Benfotiamina (vitamina B1), conținută în medicamentul Milgamma, ameliorează simptomele neuropatiei diabetice, cum sunt furnicăturile și durerile resimțite la nivelul picioarelor. Acestea sunt generate tocmai de lipsa anumitor vitamine din complexul B.
* Aveți mare grijă de picioare – Picioarele diabeticilor necesită o îngrijire specială, deoarece sunt extrem de sensibile și vulnerabile. Pe pielea lor apar frecvent fisuri, care se vindecă greu. Unguentele cu oxid de zinc și Nistatină reduc inflamația. La www.kampus.ro (tel. 0755/54.26.76) găsiți o încălțăminte ortopedică deosebit de confortabilă, care nu presează deloc picioarele și este prevăzută cu branțuri detașabile, ce pot fi înlocuite.
Stilul de viață în diabetul de tip 2

Să te ajuți singur și să-ți ameliorezi diabetul de tip 2 sau chiar să-i inversezi evoluția? Se poate, dacă ești hotărât să-ți schimbi stilul de viață. Un diabetolog german, prof. dr. Stephan Martin, o dovedește de ani de zile cu pacienții săi. După părerea lui, injecțiile cu insulină se prescriu prea frecvent și cu prea multă ușurință. Rezultate la fel de bune s-ar putea obține cu o scădere în greutate, realizată pentru început prin înlocuirea uneia din cele trei mese ale zilei cu un shake, preparat dintr-o pulbere nutritivă. Succesul devine vizibil peste circa două săptămâni și îi creează pacientului o motivație, care îl determină să accepte un nou mod de a se hrăni – cu puțini carbohidrați, în schimb, cu mai multe grăsimi sănătoase, ca uleiul de măsline și nucile. Medicul precizează însă că aceasta nu înseamnă să adopți un regim alimentar sărac în grăsimi, ci să folosești de preferință uleiuri de plante și, totodată, să reduci consumul de cartofi, pâine și paste, care stimulează secreția de insulină. Deseori este suficient să-ți cobori un indice de masă corporală situat peste 30 (care indică obezitatea) la valori cuprinse între 25 și 30, corespunzătoare supraponderalității. Și, din păcate, tratamentul cu insulină ridică adesea obstacole în calea eforturilor de a slăbi. Programul terapeutic al medicului german pornește de la o viziune diferită: „Diabetul de tip 2 nu este, ca reumatismul sau ca diabetul de tip 1, o boală pe care o duci cu tine toată viața, odată ce ți-a fost diagnosticată, ci doar un set de simptome, iar ele sunt reversibile, mai ales în primii patru ani. Fiecare diabetic ar trebui să știe acest lucru, fiindcă este o șansă uriașă”.