Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… „Ce stat occidental ar intra în război cu Rusia, pentru Republica Moldova?”

– După ce a anunțat dejucarea unei tentative de lovitură de stat din partea Moscovei, președinta Maia Sandu a fost felicitată de Joe Biden, iar apoi s-a întâlnit cu liderii politici de la București. Cât de mult înseamnă acest sprijin pentru Republica Mol­dova? Cât de complicată e situația în Transnistria? Are Maia Sandu suficient sprijin pentru a se men­ține la putere și pentru a rezista Moscovei?

– Gesturile de sprijin din partea liderilor mon­diali, mai ales din partea președintelui SUA, semna­lează adversarului, în speță Rusiei, că Republica Moldova nu este indiferentă pentru Washington. Aju­torul economic ce a însoțit discursul public este și mai important, pentru că permite guvernului pro-occidental de la Chișinău să depășească imensele dificultăți economice, speculate atât de cinic și de abil, de adversarii săi finanțați de Moscova. Aici joacă și România un rol important, susținând Mol­dova economic și politic, în eforturile sale de acce­lerare a integrării în UE, căci atâta vreme cât se află în afara unei alianțe sau comunități occidentale, Re­publica Moldova este extrem de vulnerabilă. Păcălită de iluzia neutralității, Moldova de peste Prut, practic, nu se poate apăra, căci are o armată nesemnificativă. Nu degeaba afirmă noul premier de la Chișinău că s-ar putea ca Moldova să fie mai bine apărată dacă re­nunță la neutralitate. Maia Sandu a făcut tot ce era ome­nește posibil pentru a obține sprijinul Occiden­tului și, mai ales, promisiunea aderării la UE, dar ce stat occidental ar intra în război cu Rusia pentru Mol­dova, când nu a făcut-o pentru Ucraina? Adevărul este că Republica Moldova nu este un stat viabil: de­­­pendentă economic de Rusia, restrânsă teritorial, subminată de minoritățile importante de rusofoni și găgăuzi, Moldova a fost parțial ocupată de Rusia din primul an al existenței sale ca stat independent prin răz­boiul din Transnistria, care a creat o republică secesionistă, concepută de la bun început ca un co­ridor de acces spre Odesa. Deși acum în Transnistria sunt doar în jur de 1,500 de militari, pericolul infil­trării unor grupe de comando capabile de sabotaje și atacuri violente, chiar asasinate, este real. Deo­camdată, protestele opoziției pro-ruse nu au atins o masă critică, iar Maia Sandu rămâne populară. Dar dacă Rusia ar vrea cu adevărat să destabilizeze Mol­dova ar putea să o facă. Să sperăm că nu va avea răgazul.

– După un an în care a jucat rolul neutralității, China dă tot mai multe semnale de sprijinire a Rusiei, în contextul războiului din Ucraina. Ce ar însemna asta pentru soarta conflictului? Are Occidentul pârghii pentru a convinge China să nu se implice?

– Să pornim de la adevărurile fundamentale: Chi­na este un aliat natural al Rusiei, pentru că ambele sunt regimuri autoritare, alergice la orice urmă de de­mo­crație, și ambele se simt amenințate de Occident și mai ales de SUA. De altfel, Beijingul nu a con­dam­nat invadarea Ucrainei de către Rusia și a sus­ți­nut Kremlinul, chiar și atunci când părea neutru. Acum, însă, amenințând voalat că este dispusă să fur­nizeze armament Rusiei, China face un pas im­por­tant în direcția afirmării sale ca putere mondială, de care SUA trebuie să țină cont, pentru că sprijinul militar al Chinei poate crea probleme imense pentru Ucraina, exact când aceasta din urmă își pregătește contra-ofensiva de primăvară. Nu degeaba a avertizat CIA că Beijingul se pregătește să acorde ajutor mi­litar Rusiei, chiar dacă această intenție nu s-a mate­rializat încă. De fapt, nici nu știm în ce măsură China se pregătește cu adevărat să le furnizeze tehnologie militară rușilor, sau dorește doar să forțeze Occi­dentul să-i acorde concesii. Dorește China să întă­reas­că Rusia, pentru a consolida un bloc sino-rus anti-american, sau ar prefera pulverizarea unei Rusii înfrânte, care ar pune Asia Centrală și Extremul Ori­ent, cu extraordinarele lor resurse naturale, la dispo­ziția Beijingului? Din această perspectivă trebuie să privim semnalele privind un posibil sprijin militar pentru Rusia. Raporturile de putere pe plan mondial sunt pe cale să se schimbe, iar China vrea să profite. Nu întâmplător întreprinde zilele acestea Secretarul de stat american, Anthony Blinken, un turneu în Asia Centrală și tot nu întâmplător doresc Franța și Ger­mania, pentru a contracara supremația Chinei, să pre­vină dezintegrarea Rusiei, aflată în declin, în ur­ma unei înfrângeri în Ucraina. Occidentul se poate folosi de pârghia economică pentru a bloca ajutorul militar chinez pentru Rusia, dată fiind importanța covâr­șitoare pentru China a schimburilor comerciale cu UE și SUA. De aici vor porni probabil compli­catele negocieri dintre SUA și Beijing.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian