„Pădurea din jurul Bucureștiului se taie masiv, de 15 ani încoace”
– Sunteți unul dintre rarii politicieni preocupați de problemele de mediu. Două dintre proiectele dvs. legislative legate de păduri au avut succes în această primăvară. Ce înseamnă propunerea de protejare a pădurii periurbane?

– În orice stat care vrea să protejeze plămânii cetățenilor săi, o soluție este pădurea periurbană. Înainte de a ateriza pe diferite aeroporturi europene, vedem din avion cum orașele sunt înconjurate de o mare de verde. Foarte puține capitale europene arată de sus atât de dezolant precum Bucureștiul. Pădurea din jurul Bucureștiului se taie masiv, de 15 ani încoace. Trebuie să ne luptăm să protejăm ce a mai rămas, dar să și împădurim. Lucrez împreună cu societatea civilă la un proiect de protejare a acestei păduri periurbane a Bucureștiului. Deși avem o ordonanță ministerială ce spune clar că pădurile din jurul capitalei au un rol esențial, ele sunt sacrificate pentru profitul obținut din tăieri. Iar zonele așa-zis reîmpădurite sunt de fapt pline cu tufăriș, nu cu arbori plantați. Chiar dacă s-ar planta corect, până crește noua pădure, plătim o factură pe sănătatea noastră. Avem pădurea Snagov, cu o valoare inestimabilă din perspectiva biodiversității. Din ea sunt tăiați zilnic stejari seculari, pentru profit, pentru a fi transformați în mobilier de lux pentru oamenii cu bani. Pentru a proteja pădurile periurbane avem nevoie de mult mai puțini bani decât băgăm în sistemul de sănătate. Vorbim de o schemă foarte asemănătoare cu cea a arderilor ilegale. Un grup de infractori este acoperit de autorități locale, care sunt protejate de instituțiile de la centru, care au protecția unor politicieni de la vârful piramidei. Și astfel, pentru bunăstarea unor sute sau mii de șmecheri, milioane de români plătesc cu sănătatea. Acum avem bani prin PNRR să refacem pădurile periurbane. În alte țări europene, deja se împădurește. Noi tăiem cât se poate din pădurea existentă și nu ne batem capul, nici atunci când sunt bani, să împădurim aceste zone.
„Să pui lacăt la pădure încurajează fenomenul infracțional”
– Sunteți coautoarea proiectului pentru accesul oricărui român în păduri. Ce înseamnă?
– Am depus două proiecte alături de senatorul Aurel Oprinoiu, ce au fost adoptate de Senat, în luna Martie. Unul pentru protejarea arborilor seculari și unul care să ofere acces liber cetățenilor în păduri. În momentul de față, avem dreptul de a intra în păduri doar acolo unde există marcaje speciale, foarte puține. Să nu uităm că am avut jurnaliști bătuți, pentru că au intrat în pădure să documenteze nereguli, am avut pădurari uciși, pentru că au vrut să se opună tăierilor ilegale. Să pui lacăt la pădure, să nu intre cineva să vadă ce se întâmplă acolo, încurajează fenomenul infracțional. Este dreptul nostru de a ne bucura de natura țării. Ne lăudăm în lume că avem o țară frumoasă, cu unele dintre cele mai bătrâne păduri europene, de o valoare inestimabilă, dar nu avem voie să ne bucurăm de ele. Această inițiativă legislativă este susținută de mii de români care au semnat o petiție Declic: Lasăți-ne să ne bucurăm de natura din România, măcar asta lăsați-ne. Pădurea e a noastră, nu a voastră.
– V-am admirat argumentația tăioasă împotriva amendamentelor propuse de Garda de Mediu, ce fac aproape imposibilă punerea sub acuzație a celor ce ard deșeuri. Practic, la jumătate de an după ce, la presiunea societății civile, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care incriminează incendierile, Garda de Mediu a propus dezincriminarea acestor practici ce sufocă în fum localități întregi, între care și Bucureștiul.
– În România, în zona de mediu, avem un număr infim de infracțiuni sancționate. În general, infractorii scapă. Eforturile pentru a face o legislație tot mai proastă au dat roade din nou. Pentru a proteja grupuri infracționale ce fac averi din aceste arderi de deșeuri, milioane de bucureșteni și ilfoveni mor mai repede, pierd ani din viață. Asta, pentru că politicienii acoperă aceste grupuri infracționale. Să trăiești într-o comunitate în care nu-ți poți deschide geamul pentru că ești înecat de aer toxic e un coșmar, nu e viață normală. Trebuie să avem curajul să spunem lucrurilor pe nume. „Ajunge! Până aici, v-ați făcut plinul, acum gata!”. Ei profită de faptul că poluarea este un pericol invizibil, ce atacă în timp, azi ai înghițit niște noxe, mâine particule cu mult peste limita maximă admisă, și așa ajung oamenii să dezvolte astm, boli cardiovasculare, boli grave, și nu știu exact de unde vin. Toți senzorii amplasați în curțile școlilor din București arată depășiri mari, peste limita legală. Iar riscul pentru copii e mult mai mare în ceea ce privește impactul poluării. Este momentul să ne luptăm pentru sănătatea copiilor, pentru drepturile fundamentale, să punem presiune pe politicienii care acum nu vor să ne asculte și fac jocurile unor interlopi, să ne facem auzite vocile. Nu e vorba de protejarea unor copăcei, ci de viețile noastre.
„Avem nevoie de procurori, de judecători specializați pe mediu”
– Pentru a vă documenta în legătură cu infracțiunile de mediu, ați făcut o vizită la Curtea de Apel din Mons, Belgia. Ce ați aflat?

– Acolo au o secție specială pentru infracțiuni de mediu, procurori dedicați, oamenii care m-au impresionat prin pasiunea cu care vorbeau despre munca pe care o fac. Judecătorii au povestit de sutele de ore petrecute pentru a studia, a înțelege ce se întâmplă, despre misunea pe care și-au asumat-o, de a ajuta la crearea unei lumi mai sănătoase. Mi-au arătat că omul sfințește locul și că asemenea oameni într-o instituție pot face o diferență uriașă. Au văzut că legea spune că se pot crea secții speciale și au creat o astfel de secție, pe mediu. Cum ne-am întors acasă, ne-am zis „Hai să propunem și noi un astfel de proiect de lege” și așa am aflat că există deja legislația. Dar nimeni nu a creat până acum nici o secție specială, în toată țara asta, îngropată în deșeuri, cu numeroase infringementuri europene pe calitatea aerului, țară în care murim, în medie, cu câțiva ani mai devreme, din cauza poluării, în care se defrișează zilnic păduri. E clar că avem nevoie de procurori, de judecători specializați pe mediu. La nivel mondial, există 3000 de astfel de secții speciale pe partea de mediu, în România, nici una! Tot mapamondul merge într-o direcție, a înțeles că protejarea mediului înseamnă protejarea sănătății oamenilor și că, neavând un sistem judiciar specializat, nu poți opri infracționalitatea. În România, încă nu s-a înțeles asta. Noi, cei de la USR, am cerut, cu ani în urmă, înființarea unui DNA al pădurilor, un proiect legislativ care ar fi specializat procurori pe zona de tăieri ilegale, zonă uriașă de infracționalitate în România. Proiectul este în continuare blocat la sertar în toate negocierile politice.
„Singurul lucru care poate mișca ceva este presiunea publică”
– Ce spuneți nu este deloc optimist. Cum s-ar putea debloca lucrurile și la noi?
– Singurul lucru care poate mișca ceva este presiunea publică. Trebuie să creștem această presiune, până nu vor avea de ales și ne vor asculta vocea. Am văzut că funcționează. Trebuie să ne cerem drepturile. Societatea civilă are forța să schimbe lucrurile. De pildă, proiectul pentru protejarea arborilor seculari a pornit la cererea societății civile. A fost sprijinit de academicieni, de Prințul Charles, de specialiști. Avem ONG-uri care de ani de zile luptă, au rezultate, mai mici sau mai mari, putem învăța multe de la activiștii de mediu. De fiecare dată când depun proiecte legate de protejarea pădurilor, primesc sute de mesaje de genul „nu mai avem ce proteja, au fost furate toate”. Iar eu le răspund că nu este adevărat, avem încă enorm de multe păduri de protejat, păduri extrem de valoroase. Abia atunci când vom spune că nu mai avem ce proteja, nu mai avem pentru ce lupta, atunci vor fi tăiate toate. Avem multe lucruri de făcut și avem pentru ce să ne luptăm.