– În ziua de 7 aprilie 2023, fermierii români cultivatori de cereale au organizat un protest fără precedent în România. Ei s-au urcat la volanul tractorului și au pornit în coloană spre câteva puncte de frontieră și chiar spre centrul unor mari orașe, inclusiv București. Un protest mai rar întâlnit pe la noi –
Prea puțini bani!

Trebuie să menționez de la bun început că agricultorii români fac parte din câteva organizații mari, cu acoperire națională, care, la rândul lor, sunt afiliate la cel mai mare sindicat agricol din Uniunea Europeană: COPA – COGECA. Liderii acestor organizații participă, la Bruxelles, la discuții cu omologii lor din alte state membre și cu responsabili politici. Prin urmare, protestul din 7 aprilie nu a fost unul spontan. Dimpotrivă, a fost bine organizat și anunțat public, de liderii asociațiilor agricole. Mai mult: revendicările fermierilor au fost comunicate public. Care au fost acestea? Ce-i doare pe ei cel mai tare, în primăvara anului 2023? Nemulțumirea lor cea mai mare este că pe piața românească au intrat, începând de anul trecut, cereale din Ucraina, mai ieftine decât cele produse în România și, astfel, prețul cerealelor românești a fost tras în jos. În consecință, fermierii români au cerut guvernului să stopeze importurile de cereale din țara devastată de război. Totodată, ei au fost revoltați și de suma acordată de Comisia Europeană drept despăgubire pentru dezavantajele provocate de importurile mai ieftine din Ucraina: 10.000.000 de euro, cu posibilitatea ca guvernul de la București să mai pună încă 10.000.000 de euro, în condițiile în care Bulgaria și Polonia au primit sume mai mari. Fermierii noștri ceruseră un ajutor de 200.000.000 de euro!
Daraveli și socoteli
Războiul a dat peste cap comerțul cu cereale de la Marea Neagră, în al cărei bazin se află și România. Ucraina a căutat noi rute pentru a-și exporta cerealele, după ce a fost atacată militar de Rusia, iar țara noastră a devenit una dintre țările de tranzit, atât terestru, cât și maritim, prin portul Constanța. Totodată, țara noastră, dar și alte țări din regiune: Bulgaria, Ungaria, Polonia etc., au devenit și piețe pentru mărfurile agricole ucrainene, vândute mai ieftin decât cele autohtone. În august 2022, prețul cerealelor românești a atins un nivel istoric: peste 400 euro/tonă în portul Constanța. Fermierii au avut șansa să vândă din câmp, la recoltat, cu 1,6 lei kilogramul de grâu, preț nemaivăzut până atunci. Unii au făcut profit. La o producție medie de 5 tone de grâu per hectar, încasările au fost de 5000 x 1,6 = 8000 de lei. Scăzând costurile de producție și arenda, profitul net ar fi fost de 3000 lei/ha. Înmulțit cu 300 ha, rezultă 900.000 de lei, adică aproximativ 180.000 de euro. Mai adăugați și subvenția agricolă de bază, de 100 euro/ha. Câștigul trece de 200.000 de euro. Sigur, fermierii au împrumuturi de la bănci sau în sistem leasing, ca să facă investiții, însă marfa vândută în iulie – august 2022, la prețul foarte ridicat de atunci, a adus câștig. Asta este realitatea! Ce au decis însă unii fermieri români, mai ales cei care au posibilitatea să depoziteze marfa? Ei au hotărât să nu vândă atunci cerealele, să mai aștepte, fiindcă s-ar putea ca marfa să se scumpească și mai mult, să ajungă prețul unui kilogram de grâu la 2 lei sau chiar la 2,5 lei! „Grâul stă bine în hambar, în primăvara anului 2023 va avea un preț și mai bun” și-au spus numeroși fermieri români. Piața le-a dat însă planurile peste cap. În toamnă, importurile de cereale din Ucraina s-au intensificat, camioanele aproape blocau punctele de frontieră. Cine a importat marfa ucraineană? Răspunsul e simplu: comercianți români sau internaționali, procesatori români sau din alte țări, poate chiar fermieri români, cu spații de depozitare, ca să aibă mai multe cereale de vânzare în primăvara anului 2023, unități de producere a furajelor pentru animale. Toți cei care au avut șansa să importe cereale au importat. Astfel, au intrat pe piața noastră, din Ucraina: peste 850.000 de tone de grâu, peste 1.000.000 tone de porumb și aproape 800.000 tone de semințe oleaginoase ( floarea soarelui, rapiță ). Cu ce preț sunt cumpărate cerealele din Ucraina? Date ale Comisiei Europene indică un preț mediu ponderat de 290 euro tona de grâu, în 2022, deci cu 11 euro mai puțin decât tona de grâu românesc livrată la export. În februarie 2023, diferența a fost de 5 euro: 300 euro/t grâul românesc la export, 250 euro/t grâu adus din Ucraina. (Nu vreau să vă plictisesc cu aceste cifre, dar fermierii români au ieșit în stradă tocmai datorită lor! Uneori, e util pentru înțelegerea lumii în care trăim, să mai consultăm și aceste date statistice, nu să tânjim numai după metafore.)
Mană cerească pentru păstori!

Prețul grânelor românești a scăzut, așadar, în ultimele luni, nu a crescut! Fermierii dau vina exclusiv pe importurile de cereale din Ucraina, dar mai sunt de luat în seamă și alți factori. De pildă, ieftinirea materiilor prime agricole în toată lumea, ca urmare a unor decizii ale bancherilor din lumea occidentală, de a stopa inflația. Există perspectiva nefastă ca populația din țările sărace să se confrunte cu o foamete generalizată, ceea ce ar fi dus la revolte și chiar războaie civile. O oarecare ieftinire a hranei a evitat aceste dezastre. Prin urmare, materiile prime agricole românești s-ar fi ieftinit și fără importurile de cereale din Ucraina. Dacă prețul acestora ar fi rămas același sau ar fi crescut în primăvara anului 2023, am fi avut parte de un lanț de scumpiri și mai mari: produsele finite ( hrana la raft ) erau deja scumpe! Cert este că socoteala din vara anului 2022 nu s-a potrivit pentru fermierii români cu evoluția pieței: prețul tonei de grâu a coborât sub 250 euro în portul Constanța (cu 150 de euro față de august 2022), iar fermierilor li se oferă, la poarta fermei, 1 leu/kg! Ei vor vinde și la acest preț, ca să facă loc recoltelor din acest an. Între timp, guvernul de la București a decis să sigileze la graniță camioanele cu grâne ucrainene, care tranzitează teritoriul național, și să preleveze probe de cereale la punctele de frontieră, nu la destinație. Guvernul român nu a interzis însă importurile de cereale, așa cum au făcut Polonia, Bulgaria și Ungaria. Trebuie să precizez un lucru, pentru a avea sub ochi situația în ansamblu: sunt și agricultori români care s-au bucurat de intrarea pe piață a cerealelor mai ieftine din Ucraina. Aceștia sunt crescătorii de animale. Ei au cumpărat hrană mai ieftină pentru oile și vacile lor, în condițiile în care fânul a fost foarte scump anul trecut, din cauza secetei. Mai mult: sectoarele zootehnice din țările vestice s-au bucurat de fluxurile de cereale ucrainene. Spania este cel mai mare importator european de porumb ucrainean, câteva milioane de tone. Cantități mari au cumpărat și Olanda și Italia. Spania are cel mai mare sector de creștere a porcilor din Uniunea Europeană și porumbul ieftin din câmpiile Ucrainei a fost binevenit pentru porcarii spanioli. Sunt realități economice și comerciale incontestabile.
Un an de belșug?

Chiar acum, când scriu acest articol, intră în țară cereale din Ucraina, dar menționez că importurile s-au redus la câteva mii de tone de grâu pe săptămână, în timp ce exporturile de grâu românesc au crescut, au fost vândute și 200.000 de tone în numai câteva zile. Fermierii români câștigă mult mai puțin decât au estimat în vara anului trecut. Ei încă mai așteaptă un ajutor consistent din partea autorităților românești și europene. Pe de altă parte, fermierii românii au intrat într-un nou sezon agricol, sunt cu gândul la recoltele viitoare. Culturile de grâu și rapiță înființate în toamna anului trecut arată bine. Acum sunt înființate culturile de porumb și floarea soarelui. Potrivit unor estimări ale Comisiei Europene, va fi un an îmbelșugat pentru România. Așa să fie, iar fermierii români să nu mai aibă niciun motiv să intre cu tractorul în piața centrală a marilor orașe.
Fotografiile autorului (2), MEDIAFAX