„Trăiesc la Berlin de 30 de ani, dar abia aștept să cânt în țară”
– Te-am urmărit cu încântare la Festivalul Şaraimanic din Brezoi cântând muzică românească interbelică. Te știam la Berlin, în Germania…

– Mulţumesc, în primul rând, pentru acest interviu care mă onorează şi mă bucură peste măsură. Aşa este, trăiesc în Germania, unde eu şi colegii mei suntem extrem de solicitaţi (chiar dacă noi cântăm în limba română muzică românească interbelică). În România venim mult mai rar, și de aceea, accept cu bucurie invitațiile. Vina este a noastră: cred că ne-ar trebui un impresar care să se ocupe numai de concertele din ţară. Trăiesc la Berlin de peste treizeci de ani, cariera mea acolo s-a conturat, iar internetul este singura modalitate prin care ne puteţi urmări programul concertelor. În schimb, de fiecare dată când venim, primirea e nemaipomenită. Aşa cum spuneai, am fost la Şaraimanic, iar publicul a fost grozav. La fel s-a întâmplat când am avut evenimente organizate prin intermediul Ambasadei germane la Bucureşti. Sper să se înmulţească apariţiile în ţară, mi-ar plăcea să cântăm la Timişoara, la Sibiu…
O fericire absolută: Humulești
– Ești moldoveancă, născută în Humulești. De ce te-ai pornit din satul lui Creangă, spre lumea largă?

– Sunt bucuroasă că-mi pui această întrebare. Nu m-a întrebat nimeni până acum despre copilăria mea. Sunt extrem de fericită să pot spune că am avut una exact ca a lui Creangă. În vremea când eram copilă, viaţa în Humuleşti nu era prea diferită de cea a scriitorului, ba, câteodată, am impresia că Ion Creangă nu a avut timp să scrie chiar totul, era și greu, universul de-acolo e fabulos. Tot pe malul Ozanei am copilărit și eu, mergeam la ea prin grădina bunicilor. Şi iarna, nu numai vara. Ne dădeam pe gheaţă, pe derdeluşurile ce se formau pe malul apei. Nu de puţine ori se rupea gheaţa şi ne întorceam acasă cu hainele scoarţă. Toată copilăria mi-a fost joacă şi râsete. Din fericire, părinții ne lăsau pe-afară cu nemiluita, nu ne puneau deloc la treabă, spuneau că ne va veni rândul să muncim, când creştem. Așa că, alături de fratele şi sora mea, ţopăiam cât era ziua de lungă, eram veseli şi copleşiţi de dragostea părinţilor. Am numai amintiri de fericire absolută din acele vremuri. Doar comunismul, pe care l-am urât din tot sufletul, îmi întunecă puţin amintirile idilice.
Vaca din gura broaștei
– Cu cântatul când te-ai însoțit?

– Încă de la grădiniţă. Și tot de atunci am obiceiul de a-mi imagina tot ceea ce cânt. Țin minte, de pildă, că interpretam o melodie despre o broscuţă care avea o gură mare cât o şură. Spun că o interpretam, fiindcă în capul meu era o adevărată punere în scenă, eu chiar vedeam şura lui tata în gura acelei broscuţe, cu tot ce avea tata în ea. Chiar şi o vacă am ţinut în acea şură, imaginaţi-vă ce univers era în mintea mea, cu vaca în gura broaștei. Când am crescut mai mare, am început să cânt în corul bisericii cu acelaşi patos, urmându-l pe tata. Am cântat şi în şcoala generală, dar nu cu aceeaşi plăcere, ba chiar am renunţat la un moment dat, nu-mi plăceau cântecele comuniste. Aşa m-am ales cu prima mea notă de doi, fiindcă nu m-am mai dus la cor. La liceu, în schimb, m-am dat în spectacol încontinuu. Imediat după Revoluţie, am înfiinţat un cor frumos în Humulești, se cântau colinde pe voci, mi-a plăcut tare mult. Apoi am plecat în Germania, urmându-mi dorinţa arzătoare pe care am avut-o mereu, de a vedea lumea şi de a cunoaşte cât mai mulţi oameni. Îmi doream să devin voluntar în Africa. De mică visam să cunosc, dacă s-ar fi putut, lumea întreagă, oameni de toate naţiile, poveştile lor, o fascinaţie pentru diversitate, pe care nu am pierdut-o niciodată.
Berlin, raiul pe pământ
– Într-un târziu ți-ai fixat rădăcinile la Berlin. De ce chiar acolo?
– Surprinzător, am găsit acolo tot ce căutam. Oraşul acesta este atât de cosmopolit, încât mi-a dat ocazia să cunosc toate popoarele la care visam eu. Am fost fermecată. „Berlinul este un sat”, aşa spun nemţii şi au mare dreptate. Este minunat împărţit în cartiere, oamenii se cunosc între ei, se creează o intimitate ca la sat. Eu sunt prietenă cu brutarul, cu băiatul de la cafenea, cu florăreasa… Berlinul e foarte diferit față de restul Germaniei, nu poţi să-l compari cu München, cu Frankfurt sau Köln, oraşe tipic nemţeşti. Am observat asta cel mai bine în turnee, urmărind cu mare atenţie oamenii din public. Calzi, empatici, expansivi în Berlin; reţinuţi, serioşi, în restul ţării. Pur şi simplu, Berlinul e artistic, deschis, luminos, empatic, iar acest lucru se datorează oamenilor care-l locuiesc şi care provin din toate colţurile planetei. Aveam 21 de ani când am ajuns în Berlin, în 1991. Zidul încă avea pe el praful rămas de la dărâmare, schimbarea era foarte proaspătă. Dar chiar şi aşa, mie, venită dintr-o ţară comunistă, mi se părea raiul pe pământ. Toată lumea la care visam era îngrămădită într-un singur oraş, de aceea am rămas.
Tangourile din beci
– Iar după ce te-a sedus el pe tine, ai sedus tu Berlinul, cântându-i tangouri românești. Cum a apărut dragostea asta a ta pentru muzica interbelică românească?

– Tata lucra în singurul restaurant din Humuleşti, deci era o persoană la care lumea venea să-şi verse amarul, dar şi să se distreze. Preoţii, profesorii, oamenii de rând, toţi veneau la tata, mai ales că aveau cu cine vorbi, fiind un om şcolit. Când se legau prietenii, tata îşi lua amicii şi coborau în beci, la un pahar de vin. Unul, două pahare şi începea cântarea. Tata cunoştea multă muzică, muzică lăutărească, dar mai ales tangouri. Aşadar, tangourile pe care le cânt azi au fost auzite prima dată la tata, în beci. Pe atunci nu se dădeau la radio nici Maria Tănase, nici Cristian Vasile, dar noi ştiam de ei. În plus, mama fusese la câteva concerte ale Mariei Tănase şi îmi vorbea despre ea ca despre o divă. Parcă îmi apărea în faţă când povestea mama. Începea cu aspectul cel mai important: vocea, una care-ţi răscolea toate simţurile. Apoi îmi spunea cât de frumoasă era, ce prestanţă avea pe scenă. Ţinutele erau şi ele parte din poveste. Nu numai cele tradiţionale, cât mai ales „veşmintele” celelalte, aşa cum le numea mama. Avea, draga de ea, aşa o mirare, o plăcere să-mi spună despre lucrurile acestea, încât ele s-au lipit de mine într-un aşa fel încât, iată, peste ani, mi-au devenit viaţă, carieră, pasiune.
– În ce fel s-a derulat cariera ta, de la fetiţa cu broscuţa, la interpreta de tango?
– Eram studentă la Africanistică la Universitatea Humboldt din Berlin, dar cântam tot timpul, aşa că era firesc să studiez şi muzică. Luam ore de canto în paralel. Cea mai mare influenţă asupra mea a avut-o Verena Rein, cântăreaţă de operă şi profesoară la Universitatea de muzică din Berlin. Cinci ani am studiat împreună, ea m-a determinat să iau definitiv calea muzicii. Au urmat studii de pian în Kreuzberg, inima Berlinului, și studii vocale de jazz. Eu nu-mi doream să cânt altceva decât muzică tradiţională balcanică, colinde, muzica zonei mele de baştină. Cum spuneam, Berlinul e un sat cosmopolit, aşadar, nu mi-a fost greu să găsesc oamenii potriviţi pentru o formaţie. Au fost mulţi muzicieni de valoare cu care am cântat, dar când l-am cunoscut pe acordeonistul Dejan Jovanovic (originar din Serbia), când l-am ascultat prima dată, pur şi simplu, am rămas mută. Este genial! La început am cântat numai cu el, dar în timp s-au adăugat și alții, toți muzicieni grozavi. Împreună cu ei am format Oana Cătălina Chiţu Trio. Mai nou, îl avem alături pe marele ţambalagiu Valeriu Caşcaval, basarabeanul meu drag. Să nu uit de violonistul Anton Slavici, tot moldovean! Formația noastră e un model de unire. Basarabia este un loc magic, în care talentul creşte peste tot, ca iarba. De prin 2005, Berlinul ne cunoaște drept muzicienii care cântă „Tango-Bucureşti”. Împreună cu casa de discuri Asphalt Tango, am concertat apoi în toată Europa, dar am ajuns şi în lumea largă, până în Singapore. Cu toţii trăim din muzică, adică din concerte şi din ateliere sau din ore particulare.
Trăim o Renaştere
– Cum explici că nemţilor le place atât de mult muzica veche românească? Nu prea au reputaţia unor romantici, darămite să se emoţioneze ascultând melodii în altă limbă…

– Eu cred că au şi ei dorurile lor. Muzica aceasta le stârneşte nişte melancolii care până la urmă sunt comune tuturor oamenilor. Eu mă uit în public de pe scenă, insistent chiar, privesc oamenii în ochi, pentru că vreau să-i simt, să le citesc gândurile. Se lasă duşi de atmosferă, îmi zâmbesc, uneori poate chiar plâng. Eu cred că „răceala” nemţilor este înţeleasă greşit. Poate sunt iniţial mai distanţi, mai protocolari, dar se „îmblânzesc” imediat ce te cunosc. Par reci, pentru că sunt discreţi, nu-i interesează ce faci, dacă nu te cunosc.
– Se explică dragul pentru astfel de muzică şi din dorinţa oamenilor de a se întoarce la valori sigure, la o muzică frumoasă, cu folos sufletesc?
– Absolut! Mă bucur că spui asta, fiindcă eu simt lucru ăsta peste tot în Europa, dar şi în lume. Am impresia că suntem martorii unei Renaşteri, fiindcă oamenii devin din ce în ce mai conştienţi de cum îşi conduc vieţile, din toate punctele de vedere, de la artă la hrană. Nu se mai consumă orice. Oamenii vor să ştie cât mai multe detalii despre ceea ce ascultă, ceea ce văd, ceea ce mănâncă. Compară, cercetează, şi e firesc să găsească substanţa cea mai solidă în trecut, în tradiţii. Observ şi o puternică întoarcere către natură şi activităţi care să-ţi ofere echilibru mental. Văd mişcarea aceasta şi în rândul tinerilor, ceea ce mă bucură cel mai mult.
Nemții de la Brezoi
– Vii des în România?

– Foarte des. Fie singură, fie însoţită de prieteni sau cu copiii mei, care vorbesc română cu accent de Humuleşti. Vin foarte des.
– Făcând naveta între Germania şi România, ai o perspectivă mai largă asupra țării. Am progresat cât de cât?
– Sunt multe de spus. Un timp m-am întrebat cu tristeţe de ce, oare, au preluat românii atâtea „made” din Occident, lucruri fără substanţă. Am împrumutat imediat gustul pentru maşini scumpe, mâncare tip fast-food, haine de firmă, nimicuri materiale, cu care doar să ne fălim. La fel s-a întâmplat cu casele vechi, am început să construim nişte monştri de oţel, punând la pământ frumuseţile noastre de case tradiţionale. Chiar am suferit, dar ce puteam face eu?!… Timpul a trecut, greşelile au lăsat urme adânci, dar parcă, încet-încet, lucrurile se schimbă. Vin tare din urmă tineri care nu mai duc în spinare tarele comunismului, oameni educaţi, umblaţi, şi care înţeleg pericolul care ne paşte dacă distrugem tot ce e autentic. Dau un singur exemplu concret: prietenii mei de la Nedeea Vâlceană, o mică afacere de familie, legată de turism tradiţional şi echitaţie. Pentru mine, întâlnirea cu ei a fost o minune. Mama a murit acum cinci ani, tata era demult dus, iar pe mine mă cuprinsese, pentru prima dată în viaţă, spaima înstrăinării. Mi se rupseseră toate rădăcinile, legăturile cu Humuleştiul, cu ţara. Fratele şi sora mea sunt tot în Germania. Am intrat în panică că voi pierde România din inimă. Ei bine, în pandemie, i-am cunoscut pe oamenii aceştia (Mircea şi Gigi, un cuplu din Brezoi) care au creat ceva suspendat în timp. Pe Dealurile Călineştilor, în satul Odăi, au refăcut o casă veche, pe care au transformat-o într-o cabană. La Mii de Stele, aşa alintă ei locul acela. O casă, un cal şi un vis frumos. De la un cal, au ajuns azi la treisprezece, toţi sunt lăsaţi liberi să zburde pe toate dealurile. Oaspeții lor învaţă să călărească, merg pe munte călare, cu cortul. Mircea şi ai săi au ales să valorizeze tot ceea ce e vechi şi specific zonei. Se doarme la grămadă, pe priciuri simple. Mâncarea e gătită la foc, numai cu produse din zonă. Ceaiuri din ierburi de leac, tot felul de minunăţii. Anul trecut am venit cu un grup de zece germani. Oamenii care s-au înscris la atelierele mele de canto au primit această condiţie: orele se ţin în România, în acest loc retras, departe de tot şi de o frumuseţe incredibilă. Nu vă spun ce reacţie au avut nemţii când au ajuns acolo. O zi le-a trebuit să se dumirească, nu le venea a crede că în Europa mai există astfel de locuri. Dimineaţa facem canto, apoi pornim în drumeţii, iar seara, o mămăligă, o carne friptă şi cântăm. Împreună cu gazdele, care ştiu toate cântecele zonei, poezii pentru noaptea întreagă. Să le pot oferi asta străinilor care vin în ţara mea, să vadă cu ochii lor ce minuni încă mai avem, și să-mi fac şi meseria în acest mediu, îţi spun, sunt fericită până la mii de stele şi înapoi. Doar să le vezi privirea, când ne oprim în vârf de munte, facem un foc şi frigem o slană! Ei numai în basme au pomenit aşa ceva. Toţi cei care vin cu mine vor să se întoarcă în România, le povestesc prietenilor, rudelor, toţi vor să vadă cum încă mai există în Europa locuri sălbatice, simple, cu valori şi tradiţii păstrate frumos. Evident că sunt şi în Germania, Austria, Elveţia trasee pentru drumeţii montane. Dar sunt atât de bine organizate, atât de stricte, atât de „la dungă”, încât sentimentul că eşti în natură sălbatică lipseşte aproape de tot. Una peste alta, eu sper să fie sau să apară cât mai multe astfel de afaceri în România. Da, până la urmă sunt afaceri, chiar profitabile, pentru că străinii vin grămadă în astfel de locuri, create cu respect pentru tradiţie şi natură. Aşadar, eu cred că mergem spre bine. Asta, dacă vă încredeţi într-un om pozitiv ca mine, care, oricum, îşi trage binele şi speranţa din orice mică minune. Eu, dacă mă întâlnesc pe stradă cu un om vesel şi schimb două vorbe, sunt fericită. Dacă cunosc pe cineva ca Mircea de la Vâlcea, sunt convinsă că sunt mulţi ca el. Dacă-i ascult pe Corina Sîrghi sau pe Bogdan Simion cântând, atunci ştiu că muzica are viitor sigur în valoare, tradiţie şi profunzime.
– Povestea cu tradiția nu e ceva depășit? La ce bun să priveşti în urmă, când prezentul este atât de palpitant?
– Tradiția înseamnă suflet şi liniştea pe care ţi-o dă convingerea că ai locul tău în univers. Tradiţiile sunt de fapt poveştile noastre, cele care ne duc mai departe şi ne ajută să ştim cine suntem. Dar eu aş zice să ne ţinem de ele armonios. Nu-mi plac exagerările, lozincile şi extremismul. Este frumos să ştim care ne sunt tradiţiile, dar să rămânem deschişi la minte, atenţi şi la tradiţiile altora, pentru că aşa le vom înţelege şi mai bine pe ale noastre. Eu aşa gândesc lucrurile. Admiraţia pentru tradiţii este la mine una universală, m-a interesat dintotdeauna cum sunt toate naţiile, toate popoarele. Îmi place la nebunie să le observ identitatea, acest lucru mi-o întăreşte pe a mea. Poate de aceea eu am fost mereu extrem de fericită să le arăt oamenilor din toată lumea cine sunt şi de unde vin. Spun din prima că sunt româncă.
– N-ai avut niciodată complexul că ești din Europa de est?
– Sincer, când am hotărât să plec din România, mă întrebam şi eu: „Of, Oano, ce-o să faci tu, humuleşteanco, printre nemţii aceia moderni, culţi, umblaţi, cizelaţi?”. Mă temeam că mă vor privi ciudat, că nu voi face faţă. Imediat ce am ajuns, am realizat că nu era nici pe departe aşa şi de atunci încolo nu am mai avut nicio reţinere. Dimpotrivă, am fost mereu foarte în largul meu. Se reacţionează foarte bine când spun de unde vin, imediat mi se cer amănunte: „Cum mai e la voi? Cum vă merge? Ce ie frumoasă ai! Cum e cusută? Ce-am putea vizita dacă mergem în România?”. Sigur, există și români care au avut şocul occidentului, s-au adaptat greu, s-au ascuns de cine sunt. Nu am înţeles niciodată de ce. Chiar am studiat acest lucru şi în timp am ajuns la următoarea concluzie: eu ştiu cine sunt şi sunt mândră de asta, pentru că am fost crescută în conştiinţă de sine, fiindcă am copilărit sănătos, am simţit mereu o dragoste nemărginită din partea părinţilor. Concluzia mea este că lucrurile învăţate acasă sunt cele ce ne devin paşaport la maturitate. Mie mi-au oferit o identitate de nezdruncinat, mi-au pus o bază atât de bună, încât mă pot descurca oriunde, fără să mă dezic nicio clipă de faptul că sunt româncă. Dimpotrivă, e punctul meu de pornire în orice conversaţie. La fel e şi pe scenă. Lumea spune că am farmec, iar dacă acest lucru e adevărat, el vine din felul în care am fost crescută şi din poveştile pe care le spun pe scenă. Cânt în română, unui public ce nu-mi cunoaşte limba, iar înainte de fiecare melodie, eu le spun oamenilor povestea ei: despre ce este cântecul, despre atmosfera în care a fost creat, personajele lui. Se pictează astfel pe scenă o Românie frumoasă, romantică, hazlie. Mereu mă amuz cu publicul, am umor de Humuleşti, iar asta creează o legătură specială între noi. Apoi cânt o doină şi râsul devine lacrimă, dar mie îmi place şi asta. Vezi, nu ştiu dacă răspund obiectiv întrebării tale, fiindcă atitudinea mea este una de neclintit: sunt româncă şi-mi place la nebunie!