– Când îi lipsește ceva, organismul ne dă de știre rapid. Trebuie doar să fim atenți la semnalele lui și să le interpretăm corect –
Dorința nepotolită de a mânca verdețuri

Când observăm că, dintr-o dată, parcă nu ne mai săturăm de crudități și salate, există motive să bănuim că ne dă târcoale o răceală. Căci în asemenea momente, corpul nostru are nevoie de mai multe vitamine, minerale și fibre. Dacă dăm curs cerințelor sale imperioase, oferindu-i o serie de nutrienți de însemnătate vitală, aceștia nu numai că vor contribui la o însănătoșire mai rapidă, ci adesea chiar reușesc să împiedice declanșarea afecțiunii. Sfatul nostru: pentru a nu obliga organele sistemului digestiv să lucreze în ceasurile de repaus nocturn, este mai bine să vă delectați cu salata la masa de prânz.
Nesațul de ciocolată
Stresul favorizează carența de magneziu și de aceea, când traversăm o perioadă deosebit de tensionată, simțim pornirea incontrolabilă să ronțăim întruna ciocolată. De ce? Fiindcă ea conține magneziu – și anume, într-o cantitate cu atât mai mare cu cât pudra de cacao deține o pondere mai însemnată în compoziția ei. Dar și alte alimente pot ajuta la refacerea rezervelor noastre de magneziu momentan epuizate. Pe primul loc se află cerealele integrale (de pildă, ar fi excelent să consumăm câte un pumn de fulgi de ovăz în fiecare dimineață, la micul dejun). Alte surse bogate de magneziu sunt semințele de dovleac și legumele cu frunze verde închis la culoare ca, de exemplu, spanacul.
Apetitul pentru pește
Uneori ne mirăm singuri cum de ne tot lasă gura apă după pește. În spatele acestei înclinații culinare neașteptate s-ar putea ascunde o lipsă de iod. Pentru a compensa deficitul ar trebui să consumăm de două ori pe săptămână un pește gras, ca somonul sau heringul. Pe lângă faptul că acoperă necesarul de iod, peștele gras ne aprovizionează și cu acizi grași Omega-3, atât de importanți pentru sănătatea sistemului nostru cardiovascular.
Pofta de castraveți acri și alte murături
Cei care își asezonează salata cu mult oțet și manifestă o preferință ieșită din comun pentru sosul de soia și castraveții murați au deseori o carență de zinc. Surse bune de zinc sunt însă și carnea, peștele, ouăle și leguminoasele. Un alt motiv al pasiunii pentru alimentele acre poate fi și producția insuficientă de acid gastric. Pentru a o stimula se recomandă să se consume mai des hrean, gulii sau năsturel.