
Ne veghează luminos copilăria cu zâmbetul lor nepieritor, întipărit pe obrazul de porțelan, de carton sau de cârpă înfășurată pe-o lingură… Indiferent de condiția lor, născute în case de oameni bogați sau săraci, nu există fetiță care să nu fi avut în copilăria ei o păpușă, „puiul mamii”, pe care-a pieptănat-o la nesfârșit sau căreia i-a croit hăinuțe pe măsură, din te miri ce petece de stofă rătăcite prin sertare. Ba, de multe ori, au fost și băieței care s-au atașat de câte-o păpușă bălaie, cu mult înainte ca animăluțele de pluș să invadeze magazinele de jucării. Făcute, la începuturi, de mână, mai apoi fabricate la fabrica de jucării din Arad, păpușile românești au avut mereu o gingășie aparte, pe care n-o mai găsești azi pe nicăieri. Dar vremurile se-ntorc, uneori, în punctul din care au plecat. Amintirile sunt mai frumoase decât prezentul, chiar când e vorba de jucării. Încât nu e nicio mirare că păpușile din cârpe par să cucerească din nou inimile fetițelor din România. Cele despre care vă vorbesc în articolul de față sunt creația unei violonceliste de la Filarmonica „George Enescu” din Botoșani. Mamă de fete, Alina Cușniriuc a transformat joaca într-o mică afacere: Lisa Dolls Handmade – păpuși ghidușe și șic.
Muzică și jucării
Înzestrată cu un simț artistic aparte, Alina găsea mereu câte ceva de corectat în coafura sau ținuta vestimentară a păpușilor ce i-au însoțit copilăria. Fie părul, mult prea creț, trebuia pieptănat îndelung și îndreptat, fie rochița era cam demodată și era musai să fie înlocuită cu ceva mai la modă. Iar mama Alinei își făcea mereu timp să croșeteze câte-un pulovăraș fistichiu sau câte-o beretă haioasă, ce transformau pe de-a-ntregul imaginea păpușii. „O vreme, am lăsat deoparte joaca cu păpușile, căci studiul muzicii îmi ocupa cea mai mare parte a timpului. Ajunsesem să mânuiesc cu aceeași dexteritate arcușul pe corzile violoncelului, cum făcusem, în copilărie, cu cele mai diverse materiale, pentru a crea nu numai hăinuțe păpușilor, dar și diverse decorațiuni, pentru sărbătorile și evenimentele importante de peste an”, își amintește Alina Cușniriuc.
Când a venit vremea și Alina a devenit, la rândul ei, mamă de fetițe, și-a dorit să umple cât mai frumos timpul petrecut împreună cu ele, încercând să le insufle câte ceva din pasiunea ei pentru frumos. Așa s-a întâmplat ca, în urmă cu vreo șapte ani, Hannah și Thea Lisa, fiicele Alinei, să fie primele fetițe care s-au bucurat de păpușelele de cârpă create de mama lor. Apoi, Alina a tot făcut păpușă după păpușă, numai bune de dăruit prietenilor. „Reacțiile lor pozitive au fost cele care m-au încurajat să fac păpuși nu doar pentru cei apropiați, ci și pentru a le vinde. Pe parcurs, mi-am perfecționat modul de a face păpușile. La început, le făceam ceva mai mărișoare, de 50 de cm înălțime, cu un singur rând de haine. Cele pe care le creez acum au doar 35 de cm înălțime și au toate hăinuțele și accesoriile detașabile”, precizează Alina Cușniriuc.
Dincolo de numeroasele modele de păpuși existente astăzi în portofoliul firmei, Alina mai realizează, la cerere, și păpuși personalizate, după preferințele clienților, dar a inclus în lista de produse și o gamă destul de variată de hăinuțe și accesorii, piese vestimentare, care pot fi comandate separat, pentru a reînnoi imaginea unei păpuși achiziționate la un moment dat de clienții fideli. „Clienții care cumpără păpuși Lisa Dolls sunt mămici și bunici care vor să facă un cadou special copiilor sau nepoților, dar și colecționari care își doresc o astfel de păpușă. Mulți dintre ei revin cu comenzi și chiar am cliente care comandă în fiecare an, pentru fiecare zi de naștere a fiicelor lor, câte o păpușă Lisa Dolls”.
Afacere de familie

Nu i-a fost ușor Alinei când a decis să transforme joaca în afacere, pentru că era singura care trebuia să se ocupe de absolut tot, de la alegerea celor mai potrivite materiale și tehnici, până la toate celelalte aspecte pe care le implică administrarea unei afaceri: contabilitate, promovare, preluarea, realizarea și expedierea comenzilor etc. „Acum am, din fericire, o prietenă, care mă ajută cu comenzile, de la promovare și până la expedierea păpușilor, iar mama mă ajută, și ea, împletind pulovere, căciulițe, fulare sau diverse accesorii pentru păpuși”, spune Alina Cușniriuc. Și fetițele ei, din a căror joacă s-au născut păpușile Lisa Dolls, se implică, atât cât pot, în crearea lor. Hannah și Thea Lisa sunt cele care știu mereu ce hăinuțe sunt la modă, chiar și pentru păpuși, și le alătură în combinații inedite, elegante, în funcție de anotimpuri și culori, numai bune să bucure alte și alte fetițe din întreaga țară.
– Ați avut momente în care să vă fi dorit să renunțați?
– Da, cred că fiecare întreprinzător are câte un astfel de moment. La mine a fost când am realizat că e prea mult, că nu pot continua într-un asemenea ritm, pentru că nu mai reușeam să mă ocup singură de tot. Din fericire, așa cum vă spuneam, mi s-a alăturat o prietenă, iar eu am reinventat păpușile, reducându-le dimensiunile de la 50 la 35 cm înălțime. Nu mai realizez păpuși pe comandă decât foarte rar. La sfârșitul anului 2021, am deschis magazinul online, iar feed-back-urile pozitive primite de la clienți mă încurajează, căci sunt cu toții foarte încântați de păpuși, de hăinuțe și de toate accesoriile acestora.
– Aveți solicitări și din alte țări sau sunteți cunoscuți doar în România?
– Avem comenzi din toată țara, dar am trimis păpuși Lisa Dolls și în multe țări din Europa, în SUA și chiar în Australia.
Pentru toate vârstele
– Există vreun model de păpușă solicitat mai frecvent, o păpușă preferată a mai multor clienți?

– Fiecare păpușă Lisa Dolls este unică. Chiar dacă par a fi asemănătoare, se deosebesc prin diverse detalii sau accesorii. La cerere, putem să personalizăm fiecare păpușă. N-aș putea spune că una s-a vândut mai bine ca alta, dar, ținând seama că gusturile sunt foarte diferite, încerc și eu să creez păpuși cât mai diferite una de cealaltă, însă cu o amprentă personală de fiecare dată. Am observat că păpușile sunt alese în funcție de aspectul și de vârsta celei căreia îi sunt oferite. Multe păpuși sunt comandate pentru copii, dar am avut comenzi și din partea unei mame pentru fiica ei, care tocmai își găsise un post, sau din partea unei doamne, pentru mama ei în vârstă. Mă emoționează de fiecare dată când clienții îmi trimit poze cu copiii îmbrățișând păpușile și îmi spun cât sunt de încântați de cum arată și de cât de atent sunt lucrate. La fel, clienții care revin constant cu comenzi.
Investiția Alinei Cușniriuc în micuța afacere cu păpuși a fost exclusiv din banii ei personali, fără să fie nevoită să apeleze la nicio altfel de finanțare. „Mașina de cusut la care lucrez o aveam deja, iar materialele și accesoriile le achiziționez de pe diverse site-uri de specialitate, în cantități mici, dar cât mai variate, alese cu multă grijă și atenție la detalii. Nu plătesc chirie, atelierul este la mine acasă, lucrez cu familia și prietenii, de aceea nici nu pot să spun neapărat că am întâmpinat dificultăți ca antreprenor în România. Pe de altă parte, nici nu pot spune că ne-am bucurat, ca mici intreprinzători, de vreo susținere din partea statului. De multe ori, facem eforturi să rămânem pe linia de plutire, dar, ca într-o familie, tot în noi găsim resursele să continuăm și să ne reinventăm, iar și iar”, spune Alina Cușniriuc.
Blonde, brunete, roșcate sau cu păr multicolor, îmbrăcate elegant sau sport, în rochițe fistichii sau pantalonași cu imprimeuri, păpușile Lisa Dolls nu le sunt menite doar copilelor de vârste mici. Drăgălășenia și delicatețea păpușilor, chipurile lor expresive pot aduce un zâmbet nostalgic și pe fața unor doamne în toată firea, cărora le pot fi oferite drept cadou, fără teama de a greși. Fie ea și de cârpă, o păpușă e „cineva” care îți alungă singurătatea.