Reverență istorică
Tradiție de la 1150

Potrivit tradiţiei orale, anul 1150 e momentul întemeierii Sebeșului. Primul document care face referire la o „ţară a Sebeşului”, fondată de coloniştii germani, este „Diploma Andreeană” din 1224. În secolul al XIII-lea, iau fiinţă „Scaunele săseşti”, ca forme de organizare politico-administrative, iar din secolul al XIV-lea datează şi primele menţiuni documentare ale acestora.
Una dintre „cele șapte cetăți”

Sebeșul a fost întemeiat de coloniștii franconi, proveniți din zona Rinului și a Moselei (regiunea Luxemburgului și Alsaciei). În cele mai vechi documente, localitatea poartă numele de „Malembach” (1245) și „Millenbach” (1309) și, mai recent, Mülenbach (Râul Morii). Sebeșul Săsesc a fost unul dintre cele mai importante orașe ale Transilvaniei medievale, devenind una dintre cele „șapte cetăți” care au dat numele german al provinciei, „Siebenbürgen”. După epidemia de ciumă din 1738, în urma căreia au murit peste 200 de oameni, oraşul a decis atragerea a noi emigranţi din comitatul Baden-Durlach, apoi din Hanau.
500.000 de euro pentru „Casa Zapolya”

„Casa Zápolya” e cel mai vechi și mai valoros edificiu laic din Sebeș – un mic palat, în care a locuit pentru o perioadă de timp și unde a și murit, în 1540, Ioan Zápolya, ultimul voievod al Transilvaniei. Clădirea îi găzduiește, de-a lungul timpului, pe reprezentanţii puterii. Tot aici se desfăşoară, în două rânduri, lucrările dietei Transilvaniei. „Casa Zápolya” adăpostește acum Muzeul Municipal Sebeș. Clădirea a intrat în proprietatea municipiului acum trei ani, când Primăria a plătit 500.000 de euro reprezentanților Bisericii Evanghelice. Muzeul posedă o valoroasă colecţie de plante a botanistului Alexandru Borza, care a studiat flora și vegetaţia Văii Sebeşului, dar și colecţia marelui pictor transilvănean Sava Henţia, care cuprinde 44 de lucrări.
Orașul celor 19 bresle
De-a lungul secolului al XIV-lea, Sebeşul cunoaşte o dezvoltare economică spectaculoasă, fiind numit cu atributul „civitas”. Oraşul dobândește mai multe privilegii care îi permit vămuirea şi ţinerea unui târg săptămânal. Dezvoltarea economică o oraşului e favorizată de dispunerea sa la intersecţia a două importante drumuri care uneau Sibiul, Clujul şi Orăştia. Documentele vorbesc și de o prosperă activitate meşteşugărească: un document numără 19 bresle cu 25 de branşe!
Românii, tot mai numeroși

În 1531 e amintită într-un document suburbia românească a Sebeșului, populată majoritar de țărani coborâți din Munții Șureanu, în mare parte ciobani. În respectivul act, Ioan Zápolya le mulţumește saşilor şi românilor pentru sprijinul acordat împotriva lui Ferdinand de Habsburg. În 1703, Sebeşul are 1.933 de locuitori, incluzându-i şi pe cei 956 de români din suburbii. Ulterior, echilibrul se schimbă. Conform recensământului din 1850, populația municipiului Sebeș e de 8.700 de locuitori, majoritatea români, dar există încă un procent destul de mare de sași. După ce, în 1873, breslele îşi încetează activitatea, românii pot practica meserii până atunci prohibite, iar în anul 1893 se constituie Reuniunea „Andreiana” pentru meserii şi industrie. Azi, din cei 32.000 de locuitori ai orașului, 83% sunt români.
Carl Filtsch, copilul-minune al Sebeșului

Născut la Sebeș în 1830, Carl Filtsch e una din cele mai importante personalități muzicale ale secolului său. Începe cursurile de pian la 3 ani, iar talentul lui e remarcat la Curtea Imperială de la Viena. Ajunge coleg de educație muzicală și tovarăș de joacă al viitorului împărat Franz Joseph. A debutat în fața publicului în 1841, la „Wiener Musikverein”, după care are un succes răsunător într-un turneu european. E elevul preferat al lui Frédéric Chopin, dar îl are profesor și pe Franz Liszt. „Dacă micuțul va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia!”, spunea Liszt. La scurt timp, Carl își anulează turneele planificate prin Europa. Se îmbolnăvește de tuberculoză, iar medicii îl trimit la Veneția. Acolo e răpus de boală, la numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găsește la cimitirul „San Michele”.
Personalitățile Sebeșului

De istoria Sebeșului sunt legate destinele a două dintre cele mai importante personalități ale culturii românești contemporane: marele poet și filosof Lucian Blaga (s-a născut în satul Lancrăm, azi cartier al orașului, după care a urmat cursurile Gimnaziului Evanghelic de la Sebeș), respectiv, scriitorul și regizorul de teatru Radu Stanca (unul dintre cei mai importanți membri ai „Cercului Literar” de la Sibiu). Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm este azi cel mai important reper cultural al Sebeșului, fiind vizitată de foarte multă lume.