– Vâscul, feriga, albinele și țânțarii –
– Plantele și insectele sunt extrem de sensibile, când se află în prezența radiațiilor provenite din aer sau din pământ. Pentru oamenii care știu să le observe, ele sunt semne de avertisment –
Razele telurice

Plantele semnalizează concret atunci când câmpul energetic e străbătut de radiații magnetice sau telurice. Și anume, prin locul în care cresc și prin înfățișarea pe care o au. Și animalele se țin departe de locurile străbătute de iradieri puternice. Numai omul, care nu mai știe să-și asculte și să-și urmeze instinctul, sesizează prezența iradierilor atunci când deja e târziu și nocivitatea lor și-a făcut simțită acțiunea. Foarte temute sunt, de pildă, locurile în care se întâlnesc, sub pământ, diverse artere de apă. Ele tulbură armonia din corpul vital al plantelor, animalelor și oamenilor. Țăranii se confruntă cu împrejurarea aceasta, atunci când vitele nu vor nici în ruptul capului să se culce într-o anumită parte a grajdului.
Din miraculoasa lume a viului, singurele „întruchipări” care cresc anume pe zona cu raze telurice, pe care le și absorb, sunt câteva plante, între care la loc de frunte se află Traista-ciobanului, Feriga, Urzica și Vâscul.
Urzici și Ferigi
În locuințele unde patul se află exact deasupra unui focar de raze telurice și nu există posibilitatea de a-l muta, se recomandă să se pună sub pat straturi de Urzici sau Ferigă. Și mai bine este ca salteaua pe care se doarme să fie umplută cu un amestec de Ferigă și Urzică uscate. Pe vremuri, chiar și la orașe, saltelele copiilor erau umplute cu segras (alge) sau Ferigă. Ea protejează în plus de rahitism, reumatism, crampe și dureri de picioare.
Vâscul
Este un caz mai deosebit. După cum se știe, celții îl considerau plantă magică. În ziua a șasea după o noapte cu lună plină, druizii – preoții celți – îl culegeau cu seceri de aur, îmbrăcați în veșminte albe. Adunat în ștergare de in, din el se făceau leacuri și amulete. În Evul Mediu, mai ales bolile de inimă și epilepsia erau tratate cu Vâsc. Renumele lui, la fel ca al multor alte plante de leac, s-a schimbat însă repede în ocară. Datorită formei sale ciudate, de glob agățat în copacii pe care îi parazitează, hrănindu-se din seva lor, Vâscul a fost considerat plantă vrăjitorească, iar locuitorii satelor erau sfătuiți să-l distrugă, pe unde-l găsesc. Abia în zilele noastre s-a descoperit că Vâscul crește numai pe copacii bolnavi de o formă de cancer vegetal, pe care îl vindecă, resorbind tumora. Procesul e valabil și în cancerul omului și al animalelor, care se tratează în multe țări ale lumii cu Isorel (un extract farmaceutic din Vâsc).
Furnicile, albinele și țânțarii
În regnul animal, făpturile atrase de locurile cu iradiere sunt furnicile, albinele și țânțarii. Mușuroaiele de furnici sunt construite în locurile cu raze telurice, iar drumurile harnicelor insecte trec, cel mai adesea, peste arterele de apă subpământene. Roiurile de albine migratoare se așează și ele în locurile iradiate, și cu cât sunt razele telurice mai puternice, cu atât sunt mai harnice zburătoarele. Albinele sălbatice își caută adăpost mai ales în scorburile copacilor bolnavi, pe care adesea îi însănătoșesc prin prezența lor. Mierea conține o substanță specifică, pe care albinele o depun în nectar și care face ca iradierea să nu pătrundă în stup. Veninul de albine este un medicament excelent contra suferințelor pe care iradierile le acutizează: reumatismul și cancerul. Apicultorii suferă arareori de aceste boli.
Și țânțarii se simt bine în locurile cu iradieri din pământ. În schimb, câinii fug de ele, la fel ca berzele și porcii. Acolo unde își fac berzele cuibul, nu există raze telurice.
În concluzie, depinde de noi ca, observând cu mai multă atenție natura care ne înconjoară, să învățăm cum să ne ferim de zonele cu iradiații telurice, generatoare de indispoziție și de boli.