Cu două sute de ani în urmă, Epoca Fanariotă (1716-1821) a adus în Țările Române, sub oblăduirea turcilor, multe nefericiri sociale și politice: corupția, exploatarea fiscală excesivă, instabilitatea politică, nesiguranța publică, lenea proverbială a caselor domnitoare, jafurile etc. Dar pe lângă relele ei, epoca a adus în viața de fiecare zi a românilor și multe tabieturi alimentare atrăgătoare, bucătăria fanariotă fiind un amestec fericit de tradiții românești, grecești și otomane. Mare elenist, secretar general al „Societății Europene de Studii Neoelene”, profesor de limbă și civilizație greacă la Universitatea din București, Tudor Dinu („Bucureștiul Fanariot”, Ed. Humanitas) pune la dispoziția cititorului actual, printre altele, vechi rețete culinare cu „felurimi” de cărnuri, pește, legume, ciorbe, plăcinte, fructe și dulciuri, vinuri și alte „elixire”. Cu vremea, îmbogățiții din Fanar au devenit „dascălii” moderni ai boierimii muntene și moldovene. De la ei am moștenit „mesele întinse” care durau ore întregi, imitând ceremonialul fanariot. Plăcerile erau distilate. Musafirii nu intrau direct în sufragerie, ci se opreau într-un salon cu aperitive: rachiu, vin cu aromă de trandafir, ambră, foi de chitră (un fel de lămâie), scorțișoară și câte altele. Prezent la locul masacrului culinar, preotul spunea Tatăl Nostru, binecuvânta și gusta bucatele, și abia atunci mesenii se așezau pe scaune, după rang. În anii 1700-1800, consumul de pește era generalizat în București. Găseai, pe lângă peștii din bălți, și specialități dunărene: anșoa, lacherdă, chefal, ciuci și cosaci (pește argintiu), mihalț (pește răpitor), podeț (scobar), scrumbiță, viză (pește cu botul scurt) și altele. Se mâncau stridii „înfăinate”, scrumbii amestecate cu zeamă de năramză (portocală), iar în post, se mâncau și melci. Erau la fel de căutați de bogați și săraci, la fel ca racii. Pe mesele boierimii, găseai și broccoli, apărut spre sfârșitul domniei fanariote. Tot fanarioții, în ultimul deceniu al existenței lor în Țările Române, adică în 1809, au ridicat în rang și cartoful. Doctorii spuneau că cine mănâncă mulți cartofi zămislește copii sănătoși. Erau gătiți „în fel și feluri de chipuri”, iar în unele case boierești, s-au făcut și „prăjituri din cartofi”. Nu e de mirare, câtă vreme ingredientul la modă al fanarioților era zahărul. Aproape că nu există rețetă a vremii în care, la fel ca în ziua de azi, să nu fie adăugată o măsură de zahăr. Până și rețeta folosită pentru gătirea peștilor conținea obligatoriu un „ostropiel” făcut din oțet, scorțișoară, șofran, stafide și… zahăr. Fără excepție, știuca era, și ea, rostogolită prin untdelemn, cuișoare, molotru (sulfină), scorțișoară și zahăr. La rândul lor, morunul, nisetrul și cega erau „fierți în tingire”, după ce erau murați în nucșoară, aguridă, „pătrănjăi”, migdale și zahăr. Așadar, iată cum „zahariștii” de astăzi, care pun zahăr și în mititei, sunt, și ei, demni urmași ai fanarioților…
No Comments Yet
Cele mai citite