Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Hopurile vacanței

– Primul ajutor din natură –

– Hematoamele, tăieturile, zgârieturile sau alte tipuri de răni fac parte din rechizitoriul vacanței. Leacurile le găsiți în na­tură: mici „ajutoare” care pot să facă adevărate minuni –

REȚETE

Ulei de Măghiran și Vinariță

– Pentru ungere, în caz de contuzii și lovituri –

Foto: Shutterstock

Ingrediente: 1 pumn de Vinariță (frunze) și Măghiran (frunze și flori) în părți egale, 250 ml ulei de măsline.

Preparare: – Se taie plantele mărunt și se pun într-un borcan cu capac. – Se adaugă uleiul de măsline, se închide borcanul și se ține la soare, scuturându-l zilnic, ca să nu facă mucegai. – După 2-3 săptămâni, se strecoară uleiul printr-o batistă sau o fașă. Ținut la întuneric și răcoare, poate fi păstrat cel puțin 6 luni.

Infuzie de Iederă

– Pentru curățarea rănilor greu vindecabile și purulente –

Ingrediente: 3 lingurițe de Iederă proaspătă sau 2 lingurițe de Iederă uscată.

Preparare: – Se opărește planta cu 200 ml de apă dată în clocot și se lasă 10 mi­nute să se pătrundă. – Se stre­coară infuzia cât mai steril și se lasă să se ră­cească la tempe­ra­tura pielii.

Utilizare:

Pentru cură­țarea unei răni pu­rulente sau greu vindecabile se înmoaie o pânză în infuzie și se șterge, foarte atent, rana res­pectivă. Infuzia e bună și pentru curățarea unei leziuni imediat după ce s-a produs. Pentru o com­presă, se înmoaie un tifon în infuzie, se stoarce și se aplică pe zona afec­tată. La nevoie se poate fixa cu un prosop.

Unguent „absorbant”

– În caz de cioburi și ghimpi în piele –

Ingrediente: 25 g rășină (curată) de pin, 25 g ulei de Gălbenele, 25 g unt, 25 g untură de porc, 12 g ceară de albine, 8 picături ulei eteric de molid.

Preparare: – Se pun într-un recipient de sticlă termorezistentă rășina de pin, uleiul de Gălbenele, untul, untura de porc și ceara de albine. Atenție! Ingredientele fac spumă, deci vasul să fie mai înalt. – Se încălzesc direct pe flacără sau în baia de apă și se țin sub punctul de fierbere până ce se topesc. – Se strecoară amestecul printr-o batistă sau un tifon și se în­cor­porează uleiul ete­ric. – Se toarnă com­poziția, încă fluidă, în borcănele. Se poa­te păstra la ră­coa­re, cel puțin 6 luni.

Utilizare:

Când a intrat un ciob sau un ghimpe în piele și rămâne fi­xat acolo, unguentul poate preveni durerile și infla­ma­țiile. Se întinde un strat gros pe un plasture care se aplică peste ciobul respectiv. Plasturele se schimbă în fiecare zi. Are efect antibacterian, antiinflamator și calmant, stimulează irigarea sanguină a țesuturilor și grăbește eliminarea corpului străin.

Rețetă pentru uleiul de Gălbenele

Se poate prepara simplu, la fel ca cel de Măghiran și Vinariță. Este o completare foarte bună a farmaciei de casă, proprietățile plantei fiind utile pentru vindecarea leziunilor mici sau a eczemelor.

Frunze de Podbal

– În caz de hematoame și lovituri -

Ingrediente: frunze proaspete de Pod­bal (cantitatea în funcție de dimensiuni și de tipul leziunii).

Preparare: – Se întind frunzele pe masă sau pe o scândură și se zdrobesc cu un sucitor.

Utilizare:

Se pun frunzele zdrobite pe zona afectată și se fixează cu o compresă sau un bandaj. Se lasă să acționeze minimum 20-30 de minute, după care se înlocuiesc, dacă e nevoie. Problemele se ameliorează, adeseori, după doar o zi și rana se vindecă mai repede.

Alifie de Brustur negru

– Pentru toate leziunile aparatului locomotor –

Ingrediente: 50 g rădăcină de Brustur negru, 100 ml ulei de măsline, 4 g ceară de albine, 14 g lanolină, eventual 10 picături ulei eteric de portocală.

Preparare: – Se spală bine rădăcinile și se taie mărunt. – Se toarnă uleiul într-un vas, se încorporează rădăcinile și se țin pe foc 20 de minute, sub punctul de fierbere, amestecând încontinuu. Nu trebuie să fiarbă! Se lasă puțin să se răcească, se strecoară printr-o pânză și se stoarce bine pânza. – Se toarnă uleiul într-un recipient curat, se adaugă ceara de albine și lanolina și se lasă să se topească. – Pentru un miros mai plăcut, se adaugă și uleiul eteric. Se toarnă alifia în borcănele și se păstrează la rece. Folosită în condiții de igienă strictă, cu o spatulă, alifia poate fi păstrată cel puțin 6 luni.

Utilizare:

Se aplică un strat de alifie gros cât muchia de cuțit, se acoperă cu o compresă și se fixează cu bandaj. Stimulează formarea țesutului de granulare, are efect calmant și antiinflamator.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian