Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cumetrizarea României

Scandalul „azilelor groazei”, încă proaspăt după demisiile nefiresc de târzii ale miniștrilor Muncii, Marius Budăi, și Familiei, Gabriela Firea, scoate încă o dată în evi­dență cât de catastrofal este pen­tru România vechiul obicei al „cumetriilor” din politică și ad­ministrație. Mame, tați, su­rori și frați, nași și fini, șoferi per­sonali sau prieteni de încredere din copi­lărie: o infernală încrengătură de relații hașu­rează diagramele de personal ale instituțiilor publice din România. Asta corupe, în primă instanță, orice pretenție de calificare pe post, dar corupe, mai departe, și ideea de structură ierarhică: bate sau nu bate gradul (de rudenie) funcția?! Cazul de la Voluntari este exemplar în acest sens: în orașul condus de soțul Ga­brie­lei Firea, Florentin Pandele, sora Gabrielei Firea, deci cumnata primarului, avea atribuția de a verifica funcționarea unui azil de bătrâni, „Sf. Gabriel cel Viteaz”, botezat după nu­mele Gabrielei Firea, condus de șoferul Ga­brielei Firea și cel care și-a schimbat, în ultimii ani, lo­cul de muncă exclusiv în funcție de protec­toarea sa! Când Gabrielei Firea i s-a înființat în mod special un minister, cei care l-au numit Ministerul „Famigliei” au trecut drept rău­tă­cioși. Ca de atâtea ori, realitatea a fost mult mai crudă decât închipuirile criti­cilor Gabrie­lei Firea.

Dar ce devoalează dosarul „azilelor groa­zei” e doar o feliuță din realitatea instituțio­nală din România. Tocmai de aceea, cele două demisii la vârf și alte câteva demiteri în eșa­loanele de mai jos, pe care le-a cerut premierul Marcel Ciolacu, nu vor rezolva câtuși de puțin problema de fond. Oricât de mare ar fi apetitul pentru conspirații al Gabrielei Firea (care se vedea, dacă nu președintă a României, în mod cert primăriță generală a Bucureștiului, pentru un nou mandat), când umpli fișele de cadre ale instituțiilor exclusiv pe bază de cumetrii, fără un minim de criteriu de performanță, e doar o chestiune de timp până când un dezastru va avea loc. Oricât de bune intenții ai avea, când funcția îți excede capacitățile, greșeala pân­dește la tot pasul! Iar cei care pierd, de fapt, nu sunt (așa cum ar putea crede Gabriela Fi­rea) cei care își dau demisiile din funcții in­ventate expres pentru ei, cei care pierd sunt bătrânii din azile, pacienții din spitale, elevii din școli, contribuabilii batjocoriți pe banii lor, pe la diverse ghișee.

Nicicând, în istoria recentă a României, func­țiile publice nu au fost mai politizate decât în ultimii ani. Până să se înfrățească, PSD și PNL au dus o cursă infernală în a-și numi propriii oameni pe funcții, dar nici tinerii de la USR nu s-au dat în lături, când au avut ocazia să ajungă la guvernare (de UDMR nu mai vorbim!). Iar de la politizare la „cume­trizare” e doar un pas: dacă tot nu-l pui pe cel mai potrivit pe un post, atunci măcar să-l pui pe unul de-ai tăi… E foarte posibil ca cel mai mare jaf al banului public din România post-comunistă, acesta să fi fost: hrănirea pilelor, cunoștințelor și a relațiilor. PCR – cum li se zicea cumetriilor în limbajul cifrat al anilor ’80 – n-a murit!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian