– Există un medicament salvator pe care ni-l putem prescrie și administra singuri: când râdem din toată inima, trupul și sufletul profită din plin. În corpul nostru se petrec lucruri uimitoare –
Stimularea sistemului imunitar
După ce râdem cu poftă, măsurătorile arată că în sânge se înmulțesc anticorpii, care au rolul de a identifica și neutraliza bacteriile și virusurile. Crește semnificativ și numărul imunoglobulinelor, precum și al citokinelor (acestea din urmă fiind proteine ce transmit informații între celulele imunitare). Imunoglobulinele sunt anticorpi generați de sistemul imunitar, ca răspuns la o amenințare, și aduc o contribuție importantă la consolidarea capacității de autoapărare a organismului. Ele au mai ales o acțiune de combatere a inflamațiilor.
Masajul abdomenului inferior
Hohotele de râs stimulează puternic sistemul cardiovascular, diafragma, corzile vocale, dar și musculatura feței și a abdomenului, ceea ce duce la o creștere instantanee a tensiunii arteriale, o concentrație mai mare a oxigenului în sânge și la un masaj intern al regiunii abdomenului inferior. Se propagă în corp o senzație de destindere și relaxare pe care se bazează, în ultimă instanță, efectele terapeutice ale râsului.
Producție sporită de hormoni ai fericirii
În timp ce râdem, respirăm mai profund: celulele primesc o cantitate mai consistentă de oxigen, fluxul de aer circulă mai liber prin bronhii. Totodată, râsul susține procesele de vindecare. Creierul blochează producția de hormoni ai stresului, iar în consecință, se reduc tensiunea nervoasă și nivelul de stres. În schimb, este secretat un volum mai mare de serotonină, hormonul stării de bine. În concluzie: cine râde mult este mai echilibrat și se simte excelent.
Protecție pentru plămâni și inimă
Râsul îmbunătățește și funcționarea plămânilor. Datorită respirației accelerate, plămânii transferă în sânge de trei sau patru ori mai mult oxigen decât în mod normal. Pulsul devine și el mai rapid, irigația sangvină este activată și favorizează arderea colesterolului. Ulterior, frecvența bătăilor inimii se va reduce și tensiunea arterială va scădea. Râsul întărește și sistemul cardiovascular: în 20 de secunde de hohotit, depunem un efort fizic aproximativ egal cu cel pe care ni l-ar solicita trei minute de vâslit în forță. De asemenea, dacă ne veselim des, reușim să micșorăm și riscul de infarct.
Modificarea sensibilității la durere
Cercetătorii au descoperit că doar 15 minute de râs sunt suficiente pentru a atenua cu 10% sensibilitatea la durere. Un râs dezlănțuit, molipsitor, determină eliberarea de endorfine, acei neurotransmițători care inhibă transmiterea senzației de durere și induc o stare de fericire, prin aceasta plasând mai sus pragul durerii. Rezultatul: ne vom simți imediat mai bine.
Micșorarea riscului de cancer
Studiile clinice au furnizat dovezi care îi îndreptățesc pe specialiști să afirme că veselia activează așa-numitele limfocite T, cărora le revine un rol important în prevenția și combaterea bolilor maligne. În același timp, râsul trimite interferonului gamma semnalul că a sosit momentul să intre în acțiune. Această substanță din categoria citokinelor are capacitatea de a stopa proliferarea formațiunilor tumorale.