Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ȚIȚE

– Portretul unui super-motan –

Foto: Shutterstock

În urmă cu cinci ani, bunicul meu a rămas singur. Bunica a plecat din această viață, după o suferință grea și îndelungată. Acum, bunelul meu locuiește în căsuța albă de la poalele munților, unde apa Dâmboviței alear­gă înspumată la vale. Tot aici îmi petrec și eu vacanțele și mă simt foarte bine. Ca să mai sca­pe de urât și singurătate, bunicul și-a luat un mo­tan cu blana moale și fină, de culoarea alu­ne­lor. Gâtul și fața sunt albe, parcă ar fi înfășurat într-o hermină imaculată. Are un profil superb, urechile delicate, iar frumusețea capului și expre­sia inteligentă îi dau un aer aristocratic. Este mare, viguros și – paradoxal – grațios ca un leopard tânăr. Reședința de bază a motanului ȚIȚE se află pe dulap, în bucătărie. Aici are pătuțul lui, unde doarme pe o blăniță de oaie și ne privește „cam de sus”. Tot aici are castronelul cu mâncarea lui pre­ferată. Când Țițe dorește să ajungă în bivuacul său pe dulap, se învârte nervos pe lângă bunic, cu pri­virea ațin­tită în sus, și miaună. Atunci, bunicul în­doaie spa­tele, se lasă mai jos, iar motanul sare pe spatele lui și de aici „țușt!” pe dulap.

Când bunicul a fost bol­nav și avea dureri abdo­minale, Țițe a venit ca un sanitar pri­ceput și s-a așe­zat pe locul cu pricina. Stă­tea ne­mișcat și torcea cu meș­teșug, în tonalități ști­u­te numai de el. După câteva șe­dințe de biote­rapie intensivă, ca de la motan la bunic, durerile pacientului au dispărut ca prin minune. Acum, motanul doarme lipit de corpul buni­cului, ca să-i simtă căldura. Când bunicul oftea­ză, sub povara gândurilor ce-l frământă, imediat oftează și Țițe, chiar dacă doarme profund. De câte ori bu­nicul strănută, motanul strănută și el.

La comanda „Țițe, papucii!”, motanul iese de unde se află, aleargă la ușă, înșfacă cu gura papucii de catifea și se prezintă cu ei la picioa­rele stăpânului său. Am încercat și eu să folo­sesc această comandă. Mo­tanul se oprea, se uita la mine cam mirat și pleca plictisit spre culcușul lui, de parcă nici nu mă auzea.

Motanul Țițe iubește foarte mult natura. El stă ore în șir cu ochii pe fe­reas­tră, pen­tru a privi ar­borii și cren­gile care frea­mătă în adierea vântului.

Acum câteva zile, Țițe a venit acasă însoțit de o altă pisică, ce-i seamănă la culoare și la statură. Exa­mi­nând mai atent această minunată făptură, cu mus­tăți stufoase și coada așij­derea, am rămas stupe­fiată să constat că este o pisicuță.

Țițe și-a găsit o prietenă de suflet, din lumea lui.

REGHINA C. – Târgoviște

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian